Kuldīgas novada muzejā varēs iepazīt Kuldīgas preses vēsturi

No 2020. gada 25. janvāra līdz 16. augustam Kuldīgas novada muzejā būs skatāma izstāde "Drukātais vārds: Kuldīgas preses vēsture", kas tapusi sadarbībā ar reģionālo laikrakstu "Kurzemnieks" un veltīta avīzes 110 gadu jubilejai.

Izstādē būs iespējams uzzināt vairāk par Kuldīgas preses vēsturi, iepazīt laikraksta "Kurzemnieks" bijušos un esošos darbiniekus, ielūkoties viņu darba gaitās, ikdienas atgadījumos un svētku svinēšanas brīžos. Muzeja apmeklētāji varēs noskatīties dokumentālo filmu "110 gadi 33 minūtēs".

Ideja par preses izstādes veidošanu laikrakstā "Kurzemnieks" virmoja jau pirms 10 gadiem, šogad beidzot izdevies to realizēt. Ar šo izstādi laikraksts vēlas sabiedrībai atklāt to, ka žurnālistu darbs ir ne tikai steidzīgā ikdiena, kas pilna ar dažādām risināmām problēmām, – darba process laikrakstā ir arī aizraujošs, dažādu joku un interesantu atgadījumu pilns.

"Ar šo izstādi un filmu vēlamies pateikt paldies visiem spalvas brāļiem un māsām par viņu pienesumu. Vēlamies parādīt to, cik daudz cilvēku ilgus gadus ir veltījuši savu darbu, laiku, enerģiju žurnālistu arodam, kā arī apliecināt, ka esam joprojām – cauri gadu desmitiem, dažādām varām, krīzēm, peripetijām – un ka mūsu darbs ir svarīgs un vajadzīgs," runājot par izstādes vēstījumu, atklāj laikraksta "Kurzemnieks" galvenā redaktore Daiga Bitiniece.

Dokumentālā filma "110 gadi 33 minūtēs" veltīta laikraksta "Kurzemnieks" 110 gadu jubilejai. Filmas scenārijs tapa, iepazīstoties ar vēsturisko materiālu un izvēloties tipiskākos, laikam atbilstošākos attēlus, citātus un filmas kadrus, kā arī interesantākās atmiņas, kas tika ierakstītas gada garumā. Filmas scenārija autore ir D.Bitiniece, filmas operatore un montāžiste – bijusī "Kurzemnieks" darbiniece, "Skrundas TV" žurnāliste Anna Bivbāne, bet aizkadra balss – kuldīdznieks, "Nacionālā teātra" aktieris Jurģis Spulenieks, kura mamma Inguna Spuleniece ir ilggadēja "Kurzemnieka" žurnāliste.

Jau 1909. gadā Kuldīgā tika izdots pirmais nopietnākais laikraksts latviešu valodā – "Kuldīgas Vēstnesis". Nedaudz vēlāk, 1910. gadā, Nikolaja Jevlampjeva tipogrāfijā pirmoreiz tika iespiests politisks, sabiedrisks un literārs nedēļas laikraksts "Kurzemnieks", kas ar pārtraukumiem iznāca līdz 1945. gadam. Laiku pa laikam pilsētā tika izdoti arī citi laikraksti, taču tie nebija ilglaicīgi. Pēc kara, 1945. gadā, Kuldīgā iznāca laikraksts "Padomju Kuldīga" – avīzes "Kurzemnieks" mantinieks. 1962. gadā laikrakstu pārdēvēja par "Padomju Dzimteni", taču 1989. gadā Kuldīgā izdotais laikraksts atjaunoja tā sākotnējo nosaukumu "Kurzemnieks", kas saglabājies līdz pat mūsdienām.

Ieeja muzejā un izstādē bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42225981sec.