Preiļu parku apseko Lietuvas vides eksperti

Šī gada 27. jūlijā Preiļu parku apmeklēja NVO “Lietuvas Mitrāju atjaunošanas un saglabāšanas fonds” (Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondas) vides eksperti, lai veiktu parka bioloģiskās daudzveidības novērtējumu un izstrādātu rekomendācijas parka apsaimniekošanā.

Kā atzina eksperti, Preiļu parks var kalpot par paraugu parku apsaimniekošanā, kur uzmanība tiek pievērsta ne tikai kultūrvēsturiskajām vērtībām, bet arī bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai. Tam apliecinājums bija divos kokos atrastās visā Eiropā īpaši aizsargājamās lapukoku praulgrauža (Osmoderma eremita) vaboles.

Eksperti augstu novērtēja dižkoku stāvokli, kas tiek atbilstoši un pareizi kopti, tādējādi paildzinot to mūža ilgumu. No bioloģiskās daudzveidības viedokļa pozitīvi vērtējams tas, ka parkā tiek atstāta arī mirusī koksne. Arī dzeņu klātbūtne apliecina par to, ka tiem ir pietiekami daudz barības parkā. Tāpat veco koku esamība ir perspektīva retām dobumperētāju putnu sugām. Atzinīgi tika novērtēta arī Lielās lauce, kas ļauj cilvēkiem gūt priekšstatu par augu daudzveidību pļavās. Lai bioloģiskā daudzveidība saglabātos, šādas pļavas ieteicams pļaut jūlija otrā pusē.

Veiktās apsekošanas rezultātā taps arī ieteikumi parka apsaimniekošanā. Diemžēl, līdzīgi kā daudzviet arī Preiļu parkā atsevišķās vietās vides eksperti konstatēja dažas invazīvās augu sugas, taču to daudzums nav liels, tāpēc tās var laicīgi iznīdēt – bīstamākās ir Sosnovska latvānis (Heracleum sosnowskyi), daudzlapu lupīna (Lupinus polyphyllus) un puķu sprigane (Impatiens glandulifera).

Lietuvas Mitrāju atjaunošanas un saglabāšanas fonda eksperti uzraudzīs arī rudenī plānotos Preiļu parka kanālu tīrīšanas darbus, īpašu uzmanību pievēršot amfībiju stāvoklim, lai tās darbu gaitā netiktu apdraudētas. Šajās dienās jūlija beigās tika apsekoti arī parki Lūznavā un Bebrenē.

Izpēte tika veikta projektā projekta “Vides kvalitātes uzlabošanas pasākumi publiskajās ūdenstilpnēs Latvijā un Lietuvā” (SAVE PAST FOR FUTURE) Nr. LLI-476 ietvaros, ko finansē Eiropas Savienības Interreg V-A Latvijas – Lietuvas programma 2014. – 2020.gadam. Projekta partneri ir Preiļu novada dome, Lietuvas nevalstiskās organizācijas “Innovators valley” un “Lietuvas Mitrāju atjaunošanas un saglabāšanas fonds”, kā arī Zarasu rajona pašvaldība Lietuvā. Projekta laikā tiks veikti ūdens kvalitātes uzlabošanas darbi, rekonstruējot un iztīrot ūdenstilpju sistēmas 3 parkos – Antalieptes klostera parkā un Kamarišķu muižas parkā Lietuvā un Preiļu muižas parkā. Projekts tiek īstenots no 2020. gada 1. augusta līdz 2022. gada 31. jūlijam. Kopējās projekta izmaksas ir 1 030 848,12 eiro – Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansējums 876 220,89 eiro un projekta partneru līdzfinansējums 154 627,30 eiro apmērā, tostarp Preiļu novada domes līdzfinansējums – 57 790,31 eiro.

Sīkāka informācija par projektu www.latlit.eu vai www.preili.lv.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Latvija
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.48401499sec.