Alūksnes muzejs aicina ciemoties pie Fītinghofa [3]

Starptautiskās Eiropas muzeju akcijas „Muzeju nakts” laikā 17. maijā Alūksnes muzejs aicina apmeklētājus nākt ciemos pie barona fon Fītinghofa.

Šogad Muzeju nakts ar devīzi „Komm morgen wieder! (Nāc rīt atkal!)” norit Vācijas kultūras mēneša ietvaros, tādēļ, kā vēstī Muzeju valsts pārvalde, šajā pasākumā Latvijas muzeji centīsies viesmīlībā, izdomā un prasmē līdzināties izslavētajām baltvācu mājasmātēm, kas radīja iecienīto recepti gaļas pankūkām – garšīgām, smaržīgām un neaizmirstamām. Lai arī mīlestība pārsvarā iet caur vēderu, Latvijas muzeji 17. maija naktī centīsies savus viesus apburt ar neparastām ekspozīcijām, izstādēm un performancēm, muzikāliem priekšnesumiem un teatrāliem uzvedumiem.

- Muzeju nakts Alūksnē notiks ar devīzi: „Herzlich willkomen bei Freiherr von Vietinghoff!” (Nāc ciemos pie Fītinghofa!). Mūsu akcijas sarīkojumu finansiāli atbalsta Alūksnes rajona padome un Muzeju valsts pārvalde, - stāsta Alūksnes muzeja speciāliste - muzejpedagoģe Jana Baltaisbrence.

Muzeja speciāliste atgādina, ka baroni fon Fītinghofi bijuši kultūras un saimnieciskās dzīves virzītāji senajā Marienburgā un Alūksnes Jaunajā pilī, kur pašlaik atrodas Alūksnes muzejs. Barons, valsts padomnieks Baltijas guberņā, mākslu mecenāts Oto Hermanis fon Fītinghofs (1722 - 1792) ir pirmā Rīgas pastāvīgā teātra dibinātājs.

- Muzeju nakts laikā iepazīstināsim apmeklētājus ar vācu kultūras iezīmēm Alūksnē 19. - 20. gadsimtu mijā bijušo baronu fon Fītinghofu dzīves laikā. Sabiedrības iepazīstināšana ar vēsturiski nozīmīgiem un spilgtiem vācu kultūras pārstāvjiem Alūksnē nebūtu iedomājama bez Zeltiņu pagasta muzeja, Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzeja speciālistu, amatiermākslas pārstāvju un mūzikas skolas audzēkņu un pedagogu, kā arī citu nozaru speciālistu līdzdalību. Pulksten 19.00 notiks akcijas sarīkojuma viesu reģistrēšanās un viktorīna par aktuāliem mūsdienu Vācijas jautājumiem un faktiem. No pulksten 20.00 baronu Fītinghofu viesi varēs baudīt muzikālu izrādi „Šis ir tavs laiks” pie Alūksnes Jaunās pils. Pēc tam pulksten 21.00 teatrālo izrādi noslēgsim ar kopīgu polonēzi baronu pāra vadībā. Vakars, ko vadīs barons fon Fītinghofs, noslēgsies ar vijoļu mūzikas koncertu uz terases pils priekšā un dzejas lasījumiem ap pulksten 22.30. Visu vakaru sarīkojuma apmeklētājiem būs atvērtas izstāžu un ekspozīciju zāles bez maksas, - par pasākuma norisi stāsta J. Baltaisbrence.

Alūksnes muzeja speciāliste - muzejpedagoģe Jana Baltaisbrence uzsver, ka muzejs katru gadu piedalās šajā starptautiskajā Eiropas muzeju akcijā, kas ir vērsta uz plašu auditoriju, lai piesaistītu apmeklētājus ar dažādu dzīves pieredzi, interesēm un iepazīstinātu viņus ar muzeja krājuma vērtībām. Šī akcija ir atraktīvs, izglītojošs un izklaidējošs muzeju popularizēšanas veids.

Šogad muzeju naktī piedalīsies 94 muzeji visā Latvijā. Sadarbībā ar Kultūras ministriju pasākumu organizē Muzeju valsts pārvalde, finansiāli to atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Kultūras ministrija un Rīgas dome.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 xc90 05/09/2008 14:54 tas tā, tiem, kas nepamanīja ;)

2 xc90 05/09/2008 14:53 Viņš 1782.gadā uzcēla Rīgā pirmo stacionāro Vācu teātri. No 1837. līdz 1839.gadam par teātra muzikālās daļas vadītāju Rīgas Vācu teātrī strādāja Rihards Vāgners.

3 Gunis 05/09/2008 13:38 Neko neesmu dzirdeejis par 1. Riigas PASTAAVIIGO teaatri.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 26.05.2024 Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
Iztāde "Talsu rallijs" Talsu novada TIC
Maija mēnesī Valdemārpils izstāžu zālē, apskatāma dubultizstāde, kas ir kā ceļojums cauri laikam un emocijām. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 25.05.2024 Igo, Ainis Zavackis un Jānis Strazds Valmieras novada Tūrisma pārvalde
24. maijā plkst. 20.00 aicinām uz skaistu un sirsnīgu koncertu Mujānu biedrības namā, kurā muzicēs Igo, Ainis Zavackis un Jānis Strazds! | Skatīt vairāk
20 EUR
-100 € - Apvienoto Arābu Emirātu kūrorti Estravel Latvia
Līdz 31.05. - rezervējiet atpūtu 2024/2025 gada Ziemas sezonai AAE par lielisku cenu // Ietaupiet 100 € par rezervāciju | Skatīt vairāk
no 726 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54593515sec.