LU Botāniskajā dārzā zied acālijas un Salaspils Nacionālā botāniskā dārzā - filodendri

Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Augu mājās bagātīgi izplaukušas dažādu toņu laškrāsas, rozā, sarkanās, baltās un violetās acālijas. Atkarībā no šķirnes tās zied no Ziemassvētkiem līdz pat Lieldienām. Pašlaik pilnā plaukumā ir vēlu ziedošās acālijas, kas šogad uzplaukušas neparasti bagāti.

Siltumnīcas acāliju šķirnes ir selekcionētas no Simsa rododendra (Rhododendron simsii Planch.), kas dabā ir sastopams Ķīnas piekrastes apgabalos. Pavisam Botāniskā dārza kolekcijā ir 124 acāliju šķirnes un hibrīdi. Daudzas šeit aug jau vismaz 50 gadus un ir izveidojušas lielus, kuplus, bagātīgi ziedošus krūmus, kam ziedu vainaga diametrs sasniedz pat metru. Botāniskajā dārzā acāliju kolekcijas izveide aizsākās 20. gadsimta 30. gados. Kopš 1957. gada, profesoram Rihardam Kondratovičam mērķtiecīgi turpinot šo darbu un veicot selekciju, ir izveidota Baltijā lielākā acāliju kolekcija. Acālijas būs apskatāmas Augu mājās līdz pat Lieldienu izskaņai.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. No oktobra līdz aprīlim apmeklētājiem atvērts no plkst. 9:00 līdz 16:30, Ieejas maksa: skolēniem Ls 0,50, pensionāriem un studentiem – Ls 1,00, pieaugušajiem – Ls 1,50. Ieeja bez maksas: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, internātskolu audzēkņiem un I un II grupas invalīdiem.

 

 

Salaspilī Nacionālā botāniskā dārza oranžērijās šogad sagaidāma neparasti bagātīga filodendru ziedēšana. Dienām kļūstot garākām, attīstās arvien jauni pumpuri un ir parādījušies pirmie ziedi.
Filodendri (Philodendron) ir daudzgadīgas, mūžzaļas liānas ar lielām lapām un spēcīgām gaisa saknēm. To nosaukums cēlies no grieķu vārdiem "philo" - mīla un "dendron" - koks, tātad tiešā tulkojumā "mīlaskoks". Filodendri pieder kallu dzimtai, un to ziedu uzbūve ir tāda pati kā kallai. Botāniskā dārza kolekcijās aug 9 filodendru veidi. Izmēros visiespaidīgākie pašlaik ir asinssarkanais filodendrs (P. sanguineum) un trīsdaivu filodendrs (P. tripartitum). Savukārt Sello filodendram (P. selloum) ir vislielākās lapas - to kāts vien ir apmēram metru garš, neskaitot milzīgo, dziļi šķelto lapas plātni. Neraugoties uz lirisko nosaukumu, jāatceras, ka filodendru šūnsula ir indīga un var izraisīt ādas kairinājumu.

Filodendru ziedēšana atkarībā no laika apstākļiem varētu ilgt 1-2 mēnešus. Botāniskā dārza oranžērijas sukulentu siltumnīcā pašlaik zied dažādi sedumi, vairākas alojes un eiforbijas, kā arī bromēliju dzimtas augi ehmejas un bilbergijas. Jau informējām par pundurbanāna Musa acuminata uzziedēšanu - šis augs zied joprojām, bet pirmo ziedu vietā jau aizmetušies mazi, zaļi banāniņi.

Nacionālā Botāniskā dārza oranžērija līdz 31. martam atvērta apmeklētājiem darba dienās no 9:00 līdz 16:00, bet sākot ar 1. aprīli to var apmeklēt darba dienās un sestdienās no 8:00 līdz 17:00.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Būū koncerts Vaidavā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
2.jūnijā plkst.16.00 iesildīsim vasaru kopā ar burvīgo dzirksteli un dabas mīli – dziedātāju Būū, atklājot Vaidavas vasaras sezonu! | Skatīt vairāk
no 12 EUR
50% atlaide kurīziem 2025. gadā - Nenokavē Estravel Latvia
AGRĀ IZPĀRDOŠANA - 50%. // Iepazīstiet grieķu kultūru un salas kruīza ceļojumā ar Celestyal Cruises. 21.03., 28.03., 31.10., 07.11. un 14.11.2025. // | Skatīt vairāk
no 249 EUR
"Ragakrasts" holiday houses in Mersrags Tukuma TIC
Well-furnished cottages near the sea with fireplace, sauna in Mersrags. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 25.05.2024 Igo, Ainis Zavackis un Jānis Strazds Valmieras novada Tūrisma pārvalde
24. maijā plkst. 20.00 aicinām uz skaistu un sirsnīgu koncertu Mujānu biedrības namā, kurā muzicēs Igo, Ainis Zavackis un Jānis Strazds! | Skatīt vairāk
20 EUR
Uzņēmumi


Avis
,


Rija Domus Hotel
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Novatours
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.16561699sec.