Ventspils Amatu mājas piedalās akcijā Dižā Baltijas apceļošana

Ventspils Amatu māja ir viens no divpadsmit Latvijas un viens no diviem Kurzemes objektiem, kas pārstāvēs Latviju visu trīs Baltijas valstu organizētajā akcijā „Dižā Baltijas apceļošana”, kuru Tūrisma Attīstības Valsts Aģentūra (TAVA) atklāj un prezentē preses konferencē trešdien, 20.maijā, plkst. 13:00 restorānā "Hospitālis" Rīgā, Stabu ielā 14.

Amatu māja atrodas Kurzemes hercogistes laikā (18.gs.) celtajā skolas ēkā, kas ir senākā saglabājusies skolas ēka Ventspilī. Tā atjaunota un pārtapusi par mūsdienīgu un interesantu kultūras un tūrisma objektu pilsētas viesiem. Amatu māja līdz šim ir saņēmusi vairākus apbalvojumus: „Gada labākā būve Latvijā 2007” nominācijā „Restaurācija”, Kurzemes Tūrisma Asociācijas balvu „Lielais Jēkabs” – „Labākais muzejs Kurzemē 2008”, Ekonomikas ministrijas apbalvojumu – „Labākais jaunais tūrisma produkts 2008.gadā Latvijā” par Amatu mājas izglītojošām programmām, bet starp Labākajiem realizētajiem arhitektūras objektiem Ventspilī nominācijā „Vēsturisko ēku restaurācija, rekonstrukcija un renovācija” Amatu māja ieguva GRAND PRIX.

Kopš 2008.gada Ventspils muzeja struktūrvienība Amatu māja ir viens no veiksmīgākajiem jaunajiem tūrisma objektiem. Amatu mājā iekārtota 19.gs. Senās skolas klases replika, audēju un podnieku darbnīcas, izstāžu zāle, kā arī amatnieku un mākslinieku suvenīru salons „Ventiņpūrlād”. Šeit var ne tikai apskatīt muzeju un vērot amatnieku darbus, bet arī aktīvi līdzdarboties. Katram ir iespēja iejusties 19.gs. beigu skolēna lomā un izvērtēt tam laikam atbilstošās audzināšanas un izglītošanas metodes. Var izmēģināt savas prasmes aušanā vai virpojot pie podnieka virpas. Liela vērība tiek veltīta reģiona nemateriālās kultūras vērtību saglabāšanai un pārmantošanai. Tematiskas un praktiski ievirzītas konsultācijas un seminārus organizē gan Ventspils Amatnieku biedrība, gan pirmais un šobrīd vienīgais Kurzemes tautastērpu konsultāciju centrs.

Muzeja pedagoģe - ventiņu stāstniece Līga Reitere, iepriekš piesakoties, aicina Amatu mājas apmeklētājus uz atraktīvām izglītojošām nodarbībām:

  • Glītrakstīšana 19.gs. atbilstošā Senā klasē. Tā laika skolas audzināšanas un izglītošanas tradīcijas. Cara laika disciplīna. Tupēšana uz zirņiem. Vecā druka. Burtu pareizrakstība un kaligrāfija. Iespēja rakstīt ar grifelēm uz tāfelītēm. Iespēja rakstīt ar tinti un spalvaskātu.
  • Ventiņu tautas tērps. Tradicionālo Ventspils novada tautas tērpu demonstrēšana. Ventiņu tautastērpu valkāšanas tradīcijas senāk un mūsdienās. Meitas pūrs. Rokdarbu daudzveidība. Audēju darbnīcas apmeklējums. Iespēja aust uz senajām stellēm.
  • Pļavas mācība jeb Zāļu sievas zelta padomi par Kurzemē sastopamo ārstniecības augu pielietošanu tautas medicīnā senāk un tagad. Atraktīva spēle „Trejdeviņas zāļu tējas”. Zāļu tēju degustēšana. Iespēja pasūtīt sklandraušus vai rupjmaizi ar medu.
  • Senā vakarēšana. Vakarēšanas tradīcijas senāk un tagad. Saimes galds. Saimnieka vieta. Galda, sadzīves un darba dziesmas. Stāsti un rokdarbi. Tāmnieku dialekts. Ventiņu pusei raksturīgais šerpums un rūdījums. Iespēja baudīt zāļu tēju. Var klausīties vecās ziņģes un lekt senos dančus kopā ar pārējiem vakarēšanas dalībniekiem.
  • Senās spēles un rotaļas. Kurzemnieka kokamatnieka Aldona Baldiņa bērnības spēles un rotaļlietas. Vilciņu dancināšana, ripas dzīšana, kauliņa ducināšana, cūciņu ganīšana, vēja ķeršana u.c. spēles.

Nodarbības piemērotas skolēniem un pieaugušajiem.

Nodarbību ilgums: 30-50 min.

Ieejas biļešu cenas: pieaugušajiem Ls 0,60; bērniem Ls 0,30; ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1-5 bērni) Ls 1,50 Ls.

Maksa par dalību nodarbībās: 7,70 no grupas + ieejas biļetes.

Darba laiks vasaras sezonā no 1.maija līdz 1.novembrim: otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien 10:00-18:00; sestdien 10:00-18:00; svētdien 11:00-15:00; pirmdienās slēgts.

Jūs sagaidīs un ekskursiju novadīs Ventiņu stāstniece un zāļu sieva – Līga Reitere. Dalību nodarbībās un ekskursijas lūdzam iepriekš pieteikt pa tālruni:   29... vai   63....

Adrese: Ventspilī, Skolas ielā 3

E-pasts: amatumaja@ventspils.gov.lv

www.ventspilsmuzejs.lv

Akcijas „Dižā Baltijas Apceļošana 2009” galvenā ideja ir jaunu Baltijas tūrisma produktu popularizēšana, kā arī tūrisma veicināšana starp Baltijas valstīm. Aicināt ģimenes, draugu grupas, darba kolektīvus pavadīt vasaru apceļojot Latviju un kaimiņvalstis. TAVA uzsver, ka šogad ir ļoti svarīgi atbalstīt vietējo tūrismu, tāpēc aicina visus apceļot Latviju, kā ceļvedi izmantojot Dižās Baltijas apceļošanas 2009 plānu. Akcija norisinās jau trešo gadu un ir guvusi atzinību ceļotāju vidū.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Piedzīvojumu, atpūtas un garšas oāze! Latvia Tours
Tās ir baltas, bezgalīgas smilšu pludmales, komfortablas viesnīcas, tūkstošgadu sena kultūra, spilgta un daudzveidīga dzīve. | Skatīt vairāk
no 325.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.05.2024 - 23.05.2024 Līgo Višķos 2024! TAKA
Aicinām jūs apmeklēt grandiozu lielkoncertu 23. jūnija vakarā pulksten 20.00 Višķu estrādē burvīgajā Luknas ezera krastā! | Skatīt vairāk
Luksus klases piedāvājumi - Taizeme Estravel Latvia
Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. | Skatīt vairāk
no 610 EUR
Līgo svinības jūras krastā Baltic Beach Hotel & SPA
23. jūnijā aicinām Jūs ciemos, lai kopīgi aizvadītu gada īsāko nakti un godam nosvinētu Līgo svētkus jūras krastā – “Baltic Beach Hotel & | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Ventspils TIC
,


Ventspils Olimpiskais centrs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53169203sec.