Latvija tiek pārstāvēta starptautiskā mūsdienu Eiropas stikla tēlniecības izstādē

Stikla māksliniece Marta Ģibiete pārstāv Latviju starptautiskā mūsdienu Eiropas stikla tēlniecības izstādē

„Connections 2009” – Contemporary European Glass Sculpture!

(„Savienojumi 2009” – mūsdienu Eiropas stikla tēlniecība)

Mánes Gallery, Prāge, Čehija

06.05.2009. – 12.06.2009.

Prāga jau izsenis pazīstama kā kultūras metropole Eiropas sirdī, tāpat zināmas un respektējamas ir Čehijas stikla mākslas dziļās tradīcijas. Laikā no 6. maija līdz 12. jūnijam pazīstamajā Mánes Gallery Prāgas centrā apskatāma viena no pēdējo gadu vērienīgākajām starptautiskajām stikla mākslas izstādēm Eiropā „Connections 2009”.

Šis vērienīgais mākslas notikums tūkstoti metrus lielajās galerijas telpās pulcē 100 Eiropas radoši spēcīgākos stikla māksliniekus, demonstrējot to pēdējo piecu gadu aktuālāko radošo sniegumu stikla mākslas jomā. Izstāde tiek rīkota ar Čehijas stikla asociācijas, Čehijas Kultūras ministrijas, Prāgas Pilsētas domes un Prāgas Dekoratīvās mākslas muzeja atbalstu.

Ideja izveidot šo vērienīgo stikla mākslas pasākumu radusies čehu māksliniekiem, lai iepazīstinātu savus ārzemju kolēģus ar Čehijas stikla mākslas sniegumu, kā arī radītu pārskatu čehu stikla māksliniekiem par Eiropas profesionālo stikla mākslu. Tas sniedzis gandarījumu ne tikai pašiem šī pasākuma dalībniekiem, bet arī stikla mākslas cienītājiem, jo līdz šim Čehijā tiem bijusi iespēja apmeklēt vai nu atsevišķu stikla mākslinieku personālizstādes vai arī nelielas grupu izstādes, taču nav bijusi iespēja apskatīt vispārēju kopainu Eiropas profesionālā stikla jomā.

„Connections 09” organizētāji vēlas akcentēt to kāda ir patreizējā situācija stikla mākslā; mūsdienu stikla mākslinieku individualitāti, radošumu un unikalitāti . Lai nodrošinātu šīs izstādes kvalitāti un saistību, tika uzaicināti 9 Eiropā atzīti kuratori, lai izvērtētu un uzaicinātu māksliniekus dalībai šajā izstādē. Kuratoru grupa atzīst, ka nav bijis viegls uzdevums nominēt 100 māksliniekus Prāgas starptautiskajai stikla izstādei, jo pēdējās desmitgades laikā ievērojami pieaudzis individuālo un radošo stikla mākslas studiju un mākslinieku skaits un tikai ļoti kompetenta žūrija ir spējīga veikt kvalitatīvu un nopietnu atlasi, lai tiktu aptverts un izveidots pārskats par Eiropas stikla mākslu mūsdienās.

Veidojot izstādes 100 dalībnieku grupu, kuratori kā galveno izvirzījuši kritēriju atlasīt radoši spēcīgākos māksliniekus, taču neizvirzot nosacījumu saglabāt vienādu skaitu dalībnieku no katras valsts, līdz ar to nacionalitāšu noslogojums izstādē veidojas dažāds, iezīmējot vairāk dominējošas valsti, kā arī individuālus pārstāvjus. Atlases kritēriji, izvērtējot katras valsts stikla mākslinieku radošumu un profesionalitāti, bija viņu oriģinalitāte un ekspresivitāte stikla mākslā. Strādājot pie šī Eiropas stikla mākslas pārskata, radusies virkne ar diskutabliem jautājumiem mākslas kuratoriem un teorētiķiem – kāda ir mūsdienu stikla tēlniecība un kādus vaibstus stikla nozarē veido šodienas stikla mākslas mākslinieki? Kādā pakāpē un intensitātē katra no valstīm reflektē savas kultūras un tehnoloģiskās tradīcijas?

„Connections 09” uzdevums ir parādīt stikla mākslas attīstību tās pēdējā piecgadē. Laika gaitā šī nozare mainījusies un attīstījusies, kļūstot arvien profesionālāka un intensīvāka.. Stikla mākslas darbi šobrīd tiek pretstatīti arhitektūrai un ainavai. Šobrīd tiek runātas par formu koncepciju, gaismas un krāsu iekšējo apjomu un kausētā stikla optiskajām iespējām. Nenoliedzami šī nozare mainījusies gan tehnoloģisko, gan sociāli, jo īpaši pēc dzelzs priekškara krišanas. Lielākoties mūsdienu stikla tēlniecība tiek radīta nelielās studijās vai radošajās darbnīcās, kas tās paceļ jaunā radošā kvalitātē, kā arī, piesaistot pētniecības institūtus un stikla mākslas izglītības iestādes, veikti vērienīgi tehnoloģiski pētījumi un jaunatklājumi.

Stikla mākslas izstāde „Connections 09” ir nozīmīga ne vien kā pārskatāma un informatīva mūsdienu stikla mākslas skate, bet arī kā platforma interaktīvai diskusijai, kontaktiem un jaunu ceļu meklējumiem stikla nozarē.

Kā vienīgā pārstāve no Latvijas šajā vērienīgajā kultūras notikumā ar stikla mākslas objektu „Jet” („Dzinējs”) piedalās Latvijas stikla māksliniece Marta Ģibiete.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
ÖÖD brīvdienu spoguļmāju noma Estravel Latvia
Visa Igaunija // Spoguļmāju noma līdz 30.09. // Pieprasījums ir ļoti liels - pasteidzieties rezervēt! | Skatīt vairāk
no 176 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.05.2024 - 21.05.2024 Delfinārijs un dinozauru parks-25.05.24 Nikos Travel
Sākam vasaras sezonas populārākos braucienus- Delfinārijs un dinozauru parks. Priecāsies gan bērni, gan pieaugušie. Smaidiem piepildīta diena! | Skatīt vairāk
35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.05.2024 - 23.05.2024 Naktsmītņu rezervācija Augšdaugavas novadā TAKA
Mums ir pieejams plašs nakstmītņu piedāvājumu klāsts: viesnīcas, viesu mājas, hosteļi, kempingi un telšu vietas, atpūtas kompleksi, brīvdienu un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 24.05.2024 SINAGOGAS STĀSTI. ZUDUSĪ EBREJU KOPIENA VA Talsu novada TIC
Maija mēnesī Valdemārpils Tūrisma informācijas centrs turpina sarunu ciklu ČALOT 25.maijā aicinot ciemos Žaņa Lipkes memoriāla direktori Lolita | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Estravel Latvia
,


SIXT Latvija
,


Grand Palace Hotel
,


Latvia Tours
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52430105sec.