Turaidas muzejrezervāta baznīcā jauns interjers

Turaidas muzejrezervāts 20.03.2010 plkst.14.00 rīko Pateicības pasākumu par godu Turaidas baznīcas restaurācijai un interjera atjaunošanai. Pasākumu ar uzrunu atklās kultūras ministrs Ints Dālderis.

Gandarī tas, ka Turaidas muzejrezervātā šobrīd var novērtēt Kultūras ministrijas, a/s „Valsts nekustamie īpašumi” un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas kopīgi izstrādātās un īstenotās programmas „Mantojums 2018” darba rezultātus. Pagājušajā gadā, atklājot ekspozīciju „Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”, tika pabeigta rekonstrukcija Turaidas muižas dārznieka mājā, savukārt šajā tūrisma sezonā muzeja apmeklētāji varēs izmantot modernu ieejas mezglu un jauno Apmeklētāju centru, kā arī novērtēt restaurēto Turaidas baznīcu,” uzsver Ints Dālderis.

Uzskatu, ka Turaidas muzejrezervātam ir visi priekšnoteikumi, lai tas pilnasinīgi darbotos starptautiskā tūrisma apritē, veidojot kolorītu priekšstatu par Latviju un latviskās dzīvesziņas būtību. Turaidas muzejrezervāta kvalitāti starptautiskā mērogā apliecina jau 90. gados saņemtā Eiropas muzeja gada balva. Arī turpmākie gadi neapšaubāmi ir vērtējami kā kvalitatīvas attīstības laiks.

Turaidas baznīca ir viens no četriem vienlaikus renovētajiem un restaurētajiem kultūrvidi raksturojošajiem objektiem Turaidā. Dievnamam nomainīts jumts, atjaunoti guļbaļķi, pirmatnējā, vēsturiskā tonī nokrāsota fasāde, restaurēts grīdas segums, kancele un altāris, kā arī tornītis. Celtne kļuvusi daudz mājīgāka. Tiklīdz laika apstākļi ļaus, tiks padomāts arī par baznīcas apkārtnes labiekārtošanu.

Turaidas baznīcas arhitektoniskā izpēte, restaurācijas projekta izstrāde, restaurācijas gaitā pielietotās metodes un iegūtā prasme koka celtņu saglabāšanā, interjera saglabāšanas koncepcijas izstrāde, baznīcas un draudzes vēstures izpēte vērtējami kā būtisks ieguldījums vēstures, kultūras, tautas celtniecības arhitektūras un Latvijas garīgās dzīves izpratnē,” uzskata Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne.

Pateicības pasākums 20. martā veltīts visiem Turaidas muzejrezervāta atbalstītājiem, kuri ieguldījuši pašaizliedzīgu darbu un sirds mīlestību restaurācijas procesa gaitā.

Pasākuma laikā Turaidas baznīcā tiks atklāta ekspozīcija „Turaidas baznīcas un draudzes vēsture”. Ekspozīcija atspoguļo Turaidas baznīcas un draudzes vēsturi no 1750. gada līdz mūsdienām. Tā stāsta par Turaidas baznīcas būvvēsturi, evaņģēliski luteriskās draudzes darbību, mācītāju devumu izglītībā un kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā, kā arī kristīgo tradīciju nozīmi novada ļaužu dzīvē. Ekspozīcijā aplūkojami Turaidas muzejrezervāta krājuma priekšmeti – seni būvmateriāli, pastkartes, fotogrāfijas, dokumenti, Turaidas mācītāju sarakstītās un tulkotās grāmatas. Eksponāti iegūti Turaidas baznīcas arheoloģiskajā izpētē, tematiskajās ekspedīcijās un saņemti kā vietējo iedzīvotāju dāvinājumi muzejam.

Jaunā ekspozīcija saskanīgi iekļaujas atjaunotā dievnama interjerā, kurā īpašas vērtības ir kancele un altāris, kas saglabājušies no baznīcas pirmsākumiem. Altāri rotā 17. gadsimta beigu - 18. gadsimta sākuma nezināma autora altārglezna „Golgāta”, kas ir izcils sava laika mākslas darbs.

Pateicības pasākumā būs iespēja iepazīties arī ar Turaidas muzejrezervāta krājuma priekšmetu izstādi „Baznīca mums līdzās”. Izstādē aplūkojami eksponāti, kurus Turaidas draudzes locekļi dāvinājuši muzejam. Gadu gaitā rūpīgi saglabātie priekšmeti liecina par lauku ļaužu cieņpilno attieksmi pret baznīcu un tās vērtībām.

Valsts akciju sabiedrība „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) neslēpj gandarījumu, ka organizētie darbi vainagojas panākumiem arī ekonomiski nelabvēlīgos apstākļos. Latvijā teju nevienam nav svešs viens no mūsu valsts izcilākajiem tūrisma dārgumiem – Turaidas muzejrezervāts. Turaidas vēsturiskā centra objektu atjaunošana sniedz iespēju ar lepnumu muzejrezervātu apskatīt ne vien pašiem, bet arī iepazīstināt ar to ārzemju viesus.

Atjaunošanas darbi Turaidā sākās 2007. gada oktobrī. Kopējā darbu līgumsumma ir nepilni 900 000 latu bez PVN. Baznīcas restaurācijas izmaksas ir 192 000 latu. Muižas dārznieka māju, kas daudzo apmeklētāju lokam pārtapusi par ekspozīciju ēku, ekspluatācijā nodeva pērn maijā. Tās atjaunošanai bija nepieciešami 204 557 lati, Muižas ļaužu pagrabklēts, kurā pagājušā gada nogalē darbu sāka muzejrezervāta Apmeklētāju centrs, pie jauna ietērpa tikusi par 175 523 latiem. Muižas pārvaldnieka vecās dzīvojamās mājas renovācijas izmaksas lēšamas 307 087 latu apmērā. Konkursa rezultātā visu četru objektu remontu uzticēts veikt SIA „Balsts R”, kas strādājis uzteicamā kvalitātē, informē VNĪ.

Šobrīd renovācijas un restaurācijas darbi vēl turpinās Turaidas muižas pārvaldnieka vecajā dzīvojamā mājā. Šo objektu plānots nodot ekspluatācijā šī gada rudenī. 19. gadsimta sākumā celtā ēka pirms renovācijas darbiem atradās visbēdīgākajā stāvoklī.

Turaidas muzejrezervāta objektu sakopšana notiek par godu Latvijas Republikas simtgades jubilejai, pildot VNĪ, Kultūras ministrijas un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas izstrādāto īpašo programmu „Mantojums – 2018: kultūras infrastruktūras uzlabošanas programma 2006. – 2018. gadam”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.05.2024 - 14.05.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Tet Rally Latvia norisināsies no 18. līdz 21. jūlijam. Pasākums aptvers teritoriju no rallija pilsētas Liepājas līdz pat galvaspilsētai Rīgai. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.05.2024 - 13.05.2024 Autokross Brenguļos Valmieras novada Tūrisma pārvalde
12. maijā no plkst. 8.00 Brenguļu autotrasē tiks atklāta 2024. gada Latvijas autokrosa čempionāta sezona. | Skatīt vairāk
no 10 EUR
🇨🇾 Atpūtas ceļojums uz Kipru Latvia Tours
340 saulainu dienu gadā, silta smaragdzila jūra, garšīgi ēdieni un daudzas izklaides! | Skatīt vairāk
no 299 EUR
Uzņēmumi


Siguldas novada TIC
,


Dobeles novada TIC
,


Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
,


Rija Old Town Hotel Tallin
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69763207sec.