Dobelē notiks Atbrīvošanas pieminekļa atklāšanas 70. gadadienas pasākumi

21.09.2010 jau no rīta bērnudārzu audzēkņi, skolēni un pilsētas iedzīvotāji pie pieminekļa sāks veidot rudens ziedu paklāju latviskos ornamentos. Plkst. 11:00 Dobeles Novadpētniecības muzejā atklās izstādi, kurā varēs izsekot Atbrīvošanas pieminekļa vēsturei. Plkst. 16:00 muzejā uz tikšanos kopā sanāks tie cilvēki, kuri ar savu aktīvo darbošanos atmodas laikā ir veicinājuši pieminekļa atdzimšanu.

Svinīgais pasākums «Mēs Tevi godinām!» pie pieminekļa sāksies plkst. 18:00. Muzikālo krāsainību tajā ienesīs Latvijas Nacionālo Bruņoto spēku orķestris.

Ievērojamā tēlnieka Kārļa Zemdegas veidotais Atbrīvošanas piemineklis, kas ir kļuvis par Latvijas trešās atmodas un Dobeles simbolu, ir piedzimis divreiz. Pirmoreiz to svinīgi atklāja 1940. gada 9. jūnijā,un tas bija pēdējais Brīvības cīņām veltītais piemineklis neatkarīgajā Latvijā. Vien desmit gadus tam bija lemts pacelties Vienības laukumā, kur tika ierīkoti Otrā Pasaules kara Brāļu kapi. 1950. gadā tas kā padomju varai ideoloģiski nepieņemams tika iznīcināts saspridzinot, bet uz pamatakmens uzstādīts Brāļu kapu piemineklis.

Pieminekļa atjaunošanas idejas nesēja trešās atmodas sākumā bija nelielā Latvijas Kultūras fonda Dobeles kopa, ziedojumu vākšanā aktīvi iesaistījās Dobeles iestādes un iedzīvotāji. Asās diskusijās ar komunistiskās partijas komiteju un kara veterāniem tika izlemts pieminekli uzstādīt pretim Dobeles pilsdrupām – vietā, kur uz postamenta augstu pār Dobeli tolaik pacēlās tanks.

Atjaunotais piemineklis tika atklāts un iesvētīts 1996. gada 21. septembrī. Šajā dienā pie pieminekļa tradicionāli tiek «austs» ziedu paklājs, bet piemineklis ir kļuvis par vietu, kur dobelniekiem pulcēties valsts svētkos un atceres brīžos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.05.2024 - 16.05.2024 Baudi Cepļa muzikālos ceturtdienu vakarus! Bauskas TIC
Ieskandināsim vasaru, pavadot kopā burvīgu vakaru un izbaudot priekpilnu gaisotni | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 19.05.2024 Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Dobeles novada TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4657402sec.