Turaidas baznīcā īpaša altāra grīdsega

Turaidas baznīca un draudze saņēmusi īpašu dāvanu – ar rokām krustdūriena tehnikā izšūtu altāra grīdsegu, kuru kopīgi darinājušas 34 Siguldas, Krimuldas un Sējas novada dāmas un jaunkundzes, pagājušā gada septembrī atsaucoties Turaidas muzejrezervāta aicinājumam veidot altāra grīdsegu, kas stilistiski iederētos 18. gadsimtā celtajā Turaidas koka baznīcā. Paklājs nesen atjaunotajai Turaidas baznīcai tika izgatavots tradicionālā tehnikā – kā izšuvums ar krustdūrienu, par paraugu izvēloties 18. gadsimta tekstīlijās (rakstraudžos, paklājos u.c.) atrodamus ornamenta motīvus.

Līdzīgi kā austrumu gudrie Zvaigznes dienā nesa dāvanas jaundzimušajam Jēzus bērniņam, tā mīlestībā pret Dievu un kultūras vērtībām, Jauno baznīcas gadu uzsākot, dāmām kopā esot, Turaidas draudzei tika pasniegta altāra īpašā grīdsega. Dāvināšanas brīdis bija tik emocionāli piepildīts, ka daudzām paklāja darinātājām acīs mirdzēja asaras, kad tika atritināta izgatavotā grīdsega, un pašas kundzes pirmo reizi ieraudzīja kopā sašūto paklāju visā tā krāšņumā.

Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne sirsnīgi pateicās visām projektā iesaistītajām dalībniecēm, par viņu atsaucību, daudzajām stundām, kas pavadītas izšujot, domu un rakstu zīmēm, kas iešūtas skaistajā altāra grīdsegā. Direktore pateicās arī Turaidas draudzei par sadarbību, kopīgi veidojot kultūras telpu Turaidā, un izteica cerību arī turpmāk sadarbību cieši turpināt. Turaidas draudzes mācītājam Didzim Seržānam tika pasniegts apliecinājuma raksts, par altāra grīdsegas dāvināšanas faktu, kurā tika ierakstīti visi altāra grīdsegas izšuvēji vārdi un uzvārdi. Īsi par projekta gaitu informēja Turaidas muzejrezervāta krājuma un izglītojošā darba daļas vadītāja Anda Skuja un par grīdsegas ornamentiem pastāstīja mākslas vēsturniece Ina Līne. Kad Turaidas draudzes vīri dāvanu novietoja altāra priekšā, Turaidas draudzes mācītājs Didzis Seržāns, draudzei klātesot, svinīgi altāra grīdsegu iesvētīja.

No 9. janvāra skaistais un 18. gadsimta stilistikai atbilstošais altāra daļas paklājs priecēs gan vietējos draudzes locekļus, gan vasaras sezonā daudzus mūsu un citu valstu muzejrezervāta apmeklētājus.

Turaidas baznīcas altāra grīdsegu izšuva: Turaidas draudzes dāmas - Nora Legzdiņa, Anita Usāne, Gaida Eglīte, Skaidrīte Krastiņa; Turaidas muzejrezervāta darbinieces un viņu radinieces – Ina Līne, Ināra Caunīte, Ingrīda Kupča, Sandra Kauliņa, Velta Krūmiņa, Daiga Kļaviņa, Jolanta Dukaļska un Krista Dukaļska, Diāna Girgensone, Dzintra Viļuma, Renāte Freiberga, Sandra Kļava, Silvija Lūse, Valda Andrašuna, Anda Skuja, Signe Zambare, Lauma Vītola, Siguldas novada domes pārstāves – Maija Geidāne, Jolanta Borīte, Ineta Eriksone, Arisa Pastuhova; Siguldas, Krimuldas un Sējas iedzīvotājas – Ieva Vanaga, Indra Čekstere, Ilze Brinkmane, Ingula Killo, Ausma Krūmiņa, Ieva Vītola, Ilze Burtniece, Laura Spulle un Elīna Mūrmane.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāp vilcienā un dodies uz Vidzemes ziemeļaustrumiem – uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk
Latvija
“Baltijas kauss vindsērfingā" Burtniekos Valmieras novada Tūrisma pārvalde
8. un 9. jūnijā Burtniekos jau tradicionāli notiks Baltijas lielākās vindsērfinga sacensības “Baltijas kauss vindsērfingā 2024". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.05.2024 - 03.06.2024 Līgo Liepājā Liepājas reģiona TIB
23. jūnijā Liepāja aicina svinēt Līgo vakaru un sagaidīt Jāņu rītu Jūrmalas parkā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.05.2024 - 31.05.2024 SARĪKO PIKNIKU ABAVAS ābeļdārzā Tukuma TIC
Droši brauc ciemos uz ABAVAS vīna darītavu ar visu savam personīgajam piknikam nepieciešamo un atrodi sev vistīkamāko ābeli, zem kuras baudīt pavasara | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Siguldas novada TIC
,


Vidzemes Tūrisma asociācija
,


Turaidas muzejrezervāts
,


Liepupes muiža
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47563505sec.