Gavēņa laikam: domu grauds un ēdiena recepte katrai dienai

Sākot ar Pelnu trešdienu līdz pat Klusajai sestdienai, mājas lapā www.katolis.lv būs pieejams kalendārs Gavēņa laikam. Tajā katrai dienai atradīsiet ievērojamu cilvēku vārdus garīgām pārdomām un gavēnim piemērotas ēdienu receptes, kuras iesaka Latvijas klostermāsas, Rīgas un Jelgavas kūriju pavāri un Rīgas Garīgā semināra pavāres.
Gavēnis bieži tiek pārprasts kā miesas mocīšanas laiks, bet tam tā nevajadzētu būt. "Tikai divās Lielā Gavēņa dienās: Pelnu trešdienā un Lielajā Piektdienā Katoliskā Baznīca aicina ievērot stingru gavēni - atteikties no gaļas ēdieniem un samazināt ēdiena daudzumu. Savukārt, ja ticīgie vēlas ieturēt papildus individuālu gavēni, ieteicams to izvēlēties atbilstoši savam veselības stāvoklim un dzīvesveida prasībām, kā arī saskaņot ar biktstēvu, lai tādējādi izvairītos no veselībai kaitīga gavēšanas veida, kā arī riska krist augstprātības grēkā," paskaidroja Rīgas Sv.Alberta draudzes prāvests Krišjānis Dambergs.
Rīgas arhibīskapa-metropolīta pavārs Sandijs Volinskis, kas ir viens no kalendāra ēdienu recepšu autoriem, Gavēnī aicina izvēlēties tādus ēdienus, kas pēc ziemas palīdz atjaunot fizisko spēku. "Nav brīnums, ka Lielais gavēnis katru gadu ir laikā, kad mostas daba un viss, kas tajā atrodams, ir pašā spēka briedumā, jo arī cilvēks pēc ziemas vēlas atjaunot gan garīgo, gan fizisko spēku. Gavēņa uztura labā priekšrocība ir tā, ka tas katram pašam ir sev jāpielāgo, izejot no iespējām, ieradumiem un vajadzībām. Ēdienu un našķu izvēli gavēņa laikā var pārdomāt, sabalansējot un atsakoties no treknā, saceptā, mākslīgā, sakrāsotā, sasaldinātā, uzbudinošā, sasaldētā un dārgā, dodot priekšroku svaigam, vienkāršam, videi draudzīgam, liesam un vitamīniem bagātam ēdienam. Ēdot veselīgi, saskaņā ar dabā pieejamo, mums būs vairāk laika un spēka paveikt labus darbus, skaidrs prāts un sirds lūgšanā un vairāk brīvu līdzekļu palīdzēt tiem, kuri mums ir blakus," saka S.Volinskis.
"Patiesais kristīgās dzīves mērķis ir Svētā Gara satveršana. Gavēnis, palikšana nomodā, lūgšana, žēlsirdība un citi labie darbi, kas tiek darīti Jēzus Kristus Vārdā, ir tikai līdzeklis Svēta Gara satveršanā," svētā Serafina no Sarovas vārdus atgādina Kuldīgas dominikāņu māsa Emanuēla, kura piedalījusies kalendāra veidošanā. "Meklēt Dieva Valstību, t.i. mīlestību, mieru un prieku Svētajā Garā, ieturot gavēni, ir brīnišķīga iespēja ikvienam atklāt Dieva spēku mūsu nespēkā." Savukārt priesteris Kr. Dambergs uzsvēra, ka svarīgāks par miesas gavēni ir cits gavēnis, kas ir atsacīšanās no ļaunā, netikumiem, egoisma. "Miesas gavēņa mērķis ir atraisīt mūsu sirdis no materiālo lietu vērtības un pievērst Dievam, kā arī tuvāko vajadzībām," teic Kr.Dambergs.
Katru dienu mājas lapas www.katolis.lv sadaļā "Gavēņa laikam" tiks publicēta viena svētā vai ievērojuma cilvēka citāts un ēdiena recepte. Tāpat tiks publicēti garīdznieku pārdomu teksti gavēņa laikam un cilvēku liecības par gavēņa lomu viņu garīgajā dzīvē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 22.05.2024 Muzeju nakts Liepājā Liepājas reģiona TIB
Sestdien, 18. maijā, Liepājā starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” programmā paredzēti vairāki muzikāli priekšnesumi. | Skatīt vairāk
Latvija
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk
Bauska aicina baudīt pilsētas svētkus! Bauskas TIC
Esi aicināts svinēt Bauskas pilsētas un novada svētkus kopā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.05.2024 - 23.05.2024 Te ir darbs! Nikos Travel
Sakarā ar paplašināšanos,meklējam kolēģi savā draudzīgajā kolektīvā, visas soc. garantijas, draudzīgs kolektīvs un interesants darbs,sūti CV | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46878004sec.