TŪRISMA BIZNESS | Bizness

LIAA Tūrisma departaments: Latvijas tūrisma nozarē aizvadām veiksmīgu gadu

Izdevies ne tikai kompensēt tūristu plūsmas samazinājumu no lielās kaimiņvalsts, bet arī turpināt stabilu nozares attīstību.

24. novembrī, uz savu tradicionālo, gadskārtējo sarīkojumu “Tūrisma Forums 2016” kopā pulcēsies tūrisma nozarē strādājošie no visas Latvijas.

Kā ierasts, Forumā tiks izdarīts atskats uz gada laikā paveikto un ieskicēts nākamais darba cēliens. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava atzīst, ka gads bijis veiksmīgs. Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati par viesnīcās un citās tūristu mītnēs apkalpoto viesu skaitu pirmajā pusgadā liecina, ka plūsma ir turpinājusi pieaugt.

Viesnīcās apkalpoto tūristu skaits no galvenajām Latvijas tirgus valstīm pirmajā pusgadā palielinājās par 4,1%, nakšņojumu skaits - par 5,7%. Tāpat kā pērn, arī šajā gadā visvairāk ārvalstu tūristu skaits pieauga no Eiropas Savienības valstīm, it īpaši – no mūsu Baltijas kaimiņvalstīm, Vācijas un Ziemeļvalstīm. Pēc divu gadu sarukuma pozitīvu signālu devusi arī Krievija, no kuras tūristu skaits gada pirmajā pusē palielinājās par 1,6 %, bet nakšņojumu skaits par 5,2 %.

Kaut gan gads vēl nav beidzies un izdarīt secinājumus par visu gadu ir pāragri, tomēr jau šobrīd var sacīt, ka nozares attīstība notikusi stabili un nesusi ne mazumu atzinīgi vērtējamu jaunumu.

Inese Šīrava stāsta: “Šogad, šķiet, jo spilgti esam varējuši pārliecināties, ka finanšu ieguldījums un rūpīgs darbs tūrisma infrastruktūras un jaunu tūrisma objektu izveidē dod iepriecinošu rezultātu. Tūristi – gan vietējie iedzīvotāji, gan ārvalstu viesi – ieguldījumus novērtē un jaunās tūrisma iespējas izmanto.”

Lai minam, piemēram, Ventspils piedzīvojumu parku, kura veikums jaunu atrakciju izveidē tika atzinīgi novērtēts Jauno tūrisma produktu konkursā pirms diviem gadiem. Lielās apmeklētības dēļ Ventspils piedzīvojumu parks nu kļuvis par vispopulārāko tūrisma objektu Kurzemē.

Viens no iecienītākajiem Zemgales apmeklējuma objektiem daudzus gadus ir bijis Tērvetes dabas parks, kas uzņēmis vairāk nekā 100 tūkstoš apmeklētāju gadā. Šogad parks, kurā pastāvīgi tiek veikti ieguldījumi attīstībā, 100 tūkstošo apmeklētāju sagaidīja nevis sezonas nobeigumā, bet gan jau augustā.

Nākamā gada pavasarī “Marka Rotko mākslas centram” Daugavpilī apritēs 4 gadi kopš atvēršanas. Pretēji skeptiķu šaubām - interese par iespaidīgajā Daugavpils cietoksnī ierīkoto “Marka Rotko mākslas centru” nav mazinājusies. Cietokšņa kompleksa restaurācija turpinās, savukārt mākslas centrā tiek regulāri sagādātas izstādes, kas kļūst par notikumu. Centru apmeklējuši jau vairāk nekā 350 tūkstoši interesentu – tūristi un mākslas mīļotāji. Krievijas tūristu ir mazāk, bet viņu iztrūkumu kompensējuši apmeklētāji no citām valstīm.

Viens no Vidzemes tūrisma zīmoliem ir Valmiermuižas alusdarītava. Kad pirms 7 gadiem alusdarītava tapa, par gardēdību un gastronomijas tūrismu mūsu valstī tikpat kā nerunāja. Kopš tā laika ir notikušas lielas pārmaiņas, un 2017. gadā Rīgas-Gaujas reģions kļūs par Eiropas gastronomijas reģionu. Tas nozīmē gan pagodinājumu, gan atbildību, gan jaunas iespējas tūristu piesaistē mūsu valstij. “Valmiermuižas” restorāna šefpavārs Dzintars Kristovskis būs Rīgas-Gaujas reģiona vēstnieks un kopā ar citiem amata brāļiem godā cels mūsu veselīgos un garšīgos pārtikas produktus.

Rīgā ar nepacietību tika gaidīta un šajā vasarā arī sagaidīta Rīgas Motormuzeja atvēršana pēc pamatīgas rekonstrukcijas. Jau dažu mēnešu laikā šā muzeja aizraujošo ekspozīciju ir apskatījuši tūkstošiem interesentu.

Pēc Ineses Šīravas vārdiem, Tūrisma departaments mērķtiecīgas mārketinga aktivitātes enerģiski turpinās arī nākamgad, novērtējot iespēju potenciālajiem ārvalstu tūristiem piedāvāt saistošus jaunumus, izceļot unikālo piedāvājumu, kas mūs atšķir no pārējām valstīm, vairāk uzmanības veltot digitālajai videi un tajā esošajiem viedokļu līderiem, īstenojot pārdomātas reklāmas kampaņas un veidojot Latvijas tūrisma produktu atpazīstamību.

“LIAA Tūrisma departaments tradicionāli lielākos mārketinga resursus iegulda prioritārajos tūrisma tirgos, taču atšķirībā no citiem gadiem šogad lielāka uzmanība tika veltīta Āzijai. Laikā, kad pasaulē valda lielas bažas par drošību, Latvija pievilcīgi izceļas uz daudzu citu valstu fona. Nogurusi no ikdienas steigas un spriedzes, prāva daļa mūsdienu sabiedrības meklē iespējas atpūsties zaļā dabā, baudīt kultūru un garšīgi paēst. Mums tas viss ir, un mēs labprāt vēlamies savā bagātībā dalīties ar ciemiņiem no visas pasaules,” uzsver Inese Šīrava.

Forumu sagaidot, Tūrisma departamenta speciālisti pateicas visiem nozarē strādājošajiem par sadarbību un atgādina, ka tūrismā citādi nemaz nevar. Tikai sadarbībā ir spēks.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk
Latvija
Nostalgy SĀKAS GRILĒŠANAS SEZONA! Tukuma TIC
Lapmežciemā kafejnīcā "Nostalgy" maijā sākas grilešanas sezona. Brauc ciemos! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.04.2024 - 24.05.2024 KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
KUKUL ceptuve TUKUMĀ! Tukuma TIC
Meklē vietu, kur nobaudīt smalkmaizītes, bulciņas, maizīti, cepumiņus vai sāļās uzkodas kopā ar gardu, smaržīgu kafiju vai tēju? Kukul Elizabete | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59669709sec.