Mazā ģilde svin 145 gadu jubileju

Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrs Mazā Ģildē (Amatu ielā 3/5) ar vairākiem pasākumiem svin 145 gadu jubileju.

„Mazā ģilde” atrodas pašā Vecrīgas centrā pie Līvu laukuma - ēkā, kas ir arhitektūras piemineklis. Nams celts pēc izcilā arhitekta Johana Daniela Felsko projekta. Tā pamatakmens likts 1864. gada 22. maijā. Hroniku dati liecina, ka „Mazo Ģildi” svinīgi atklāja 1866. gada 9. februārī.

Taču 1888. gadā, ilggadējā ģildes vecākā Fridriha Brunstermana laikā, sevišķi bagātīgi papildināja un izgreznoja „Mazās ģildes” iekšējo interjeru. Fasādes dzegā pret Meistara ielu ievietoja „Mazās ģildes” ģerboni, priekšnamā, vestibilā un kāpņu telpās grīdas ieklāja „terraco” mozaīkā. Visos nama logos ievietoja mākslinieciskas krāsainas vitrāžas, kuras izgatavoja mākslinieka A.A. Freištatla darbnīcā Hanoverā. Vitrāžās amatu vecākie parādīti agrāku gadsimtu tradicionālajos tērpos, bet to portreti ir fotogrāfiski precīzi. Nama durvju un logu aiļu apmales izgreznoja ar pamācošiem aforismiem un izteicieniem gotiskā šriftā.

1999.-2000. gadā tika veikta „Mazās Ģildes” renovācija un restaurācija un tās izskats patlaban atbilst 19. gs. pēdējā ceturkšņa dokumentiem un fotogrāfijām. „Mazā ģilde” ir Rīgas pašvaldības īpašums.

Kultūras un tautas mākslas centrs „Mazā ģilde” ir ļoti piemērota vieta svinīgiem pasākumiem, lietišķām sanāksmēm, konferencēm, prezentācijām, ballēm, kā arī koru, solistu un klasiskās mūzikas koncertiem.

Patlaban „Mazajā ģildē” darbojas 24 kolektīvi ar vairāk nekā 1000 dalībniekiem. To vidū ir daudzi plaši pazīstami kolektīvi - bērnu tautas deju ansamblis „Dzintariņš”, deju ansamblis „Daiļrade”, tautas deju ansamblis „Līgo”, jauniešu kori „Balsis”, „Sonore” un „Mūza”, vīru koris „Frachori”, sieviešu koris „Sudrabotā gaisma”, vokālā grupa „Teria”, bērnu vokālais ansamblis „Palāsītes”, folkloras kopa „Vilcenes”, bērnu zīmēšanas studija, tautas kinostudija, gleznošanas studija „Ģilde”, tautas lietišķās mākslas studijas „Kamene” (audēji), „Tīne” (pinēji) un „Tīnes” (rokdarbi), bērnu un jauniešu teātra studija „Vinnijs”

Šogad „Mazās ģildes” kolektīviem ir pievienojušies vēl seši jauni kolektīvi, kas agrāk darbojās citās telpās, - vokālais ansamblis „Putnu dārzs”, bērnu vokālais ansamblis „Podziņas”, TLMS „Nianse” (ādas apstrāde), kokļu klubs, senās mūzikas ansamblis „Ludus” un Vecpilsētas teātris.

145 gadu jubilejas svinību pirmais sarīkojums notika 9. februārī kopā ar aicinātiem viesiem, kolēģiem un sadarbības partneriem, tajā mākslas doktors Ojārs Spārītis stāstīja par šī nama vēsturi, un uzstājās vīru koris „Frachori”.

Rīdzinieki tiek aicināti 12. februārī uz Masku balli “Mīla un laiks”, kas arī veltīta jubilejai, jo kā vienmēr katra mēneša otrajā sestdienā notiek balles ar dažādu mākslinieku piedalīšanos. Spēlēs grupas –“Mazā Ģilde” un “Mūzikas kolekcija no Bolderājas”, muzicēs Ainārs Vilde. Skanēs 30-to gadu „Bellacord” dziesmas un dziesmu nonstops „Viņi bija populāri...”, varēs piedalīties skanīgajā karaoke un foto salonā „FotoRetroŠovs”, noslēgumā notiks masku parāde un interesantāko masku apbalvošana.

Valentīna dienā, 14. februārī plkst. 19.00 būs kora „Mūza” koncerts „Tuvums” (diriģents Guntis Cimiņš), bet plkst.22.00 kora „Balsis” koncerts „Mīlestība = 2” (mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis).

„Mazās Ģildes” deju ansambļi – „Dzintariņš”, „Daiļrade” un „Līgo” gatavojas lielajam jubilejas koncertam, kas notiks 12. maijā Rīgas Kongresu namā. 145 gadu jubilejas svinības noslēgsies 15. maijā ar Amatu ielas svētkiem, kuros piedalīsies visi Rīgas kultūras un tautas mākslas centra „Mazā Ģilde” amatiermākslas kolektīvi, kā arī viesi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atklāj Gulbeni ar elektrovilcieniņu! Gulbenes novada TIC
Atklāj un iepazīsti skaistās ziemeļaustrumu Vidzemes parku un dārzu pilsētas Gulbenes un tās iedzīvotāju stāstu cauri laiku lokiem! | Skatīt vairāk
Latvija
Jāņu nakts mistēriju jampadracis Engurē Tukuma TIC
Jāņu Jampadracis – Engurē! 23.06. Engurē svētku tirdziņš, teātra izrāde Auniņparkā, koncerts un balle! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.06.2024 - 21.06.2024 Limuzīns Jāņu nakts krāsā TUMĒ Tukuma TIC
21. jūnijā, paredzēts ekskluzīvs koncertuzvedums "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", koncerts norisināsies pie Tumes kultūras nama | Skatīt vairāk
Jelgavas objektu darba laiks svētkos Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Vasaras saulgriežu svētku laikā Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornim, Jelgavas Vecpilsētas mājai un Dzīvesziņas un arodu sētai mainīts darba | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Biznesa augstskola Turība
,


Avis
,


Estravel Latvia
,


Nikos Travel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.72394586sec.