Raiņa muzejs «Jasmuiža» piedāvā jaunu programmu

Latgalei, latgaliešu valodai, kultūrai, folklorai un ļaudīm jau no bērnības bija īpaša nozīme latviešu izcilā dzejnieka un dramaturga Raiņa dzīvē. Daudzus gadus viņš bija saistīts ar Latgali, kur tēvs nomāja muižas un saimniekoja.

Pastiprināta interese par tautas gara mantām Rainim veidojās tieši studiju gados. Folkloras materiāls vēlāk bagātīgi tiek izmantots viņa daiļradē. Studējot Pēterburgas universitātē, jaunais Rainis interesējās par latgaliešu folkloru. Jaunībā, uzturoties Latgalē, topošais dzejnieks vācis un pierakstījis kāzu dziesmas un apdziedāšanās dziesmas no vietējām teicējām, kā arī uzrakstījis apcerējumu par Višķu pagasta kāzu ieražām, kur aprakstīti rituāli, tradīcijas, izdarības latgaliešu kāzās 19. gadsimtā.

Pateicoties VKKF mērķprogrammas "Latvijas valsts mežu atbalstītā Latgales kultūras programma 2014” un Kultūras ministrijas atbalstītajam projektam, Raiņa muzejs "Jasmuiža" ir sagatavojis jaunu interaktīvu programmu "Latgaliešu kāzu tradīcijas, kāzu un apdziedāšanās dziesmas", kura no 17. septembra tiek piedāvāta muzeja apmeklētājiem. Projekta ietvaros ir izveidots DVD disks ar 3 latgaliešu kāzu dziesmām ("Aizguoja sauļeite", "Jau maņi vad", "Aiz azara maļņi meži") un 20 apdziedāšanās dziesmām karaoke versijā. Fonogrammas karaoke diskam ierakstīja folkloras kopa "Rūtoj" un tās vadītāja Ilze Rožinska, diska karaoke versiju izveidoja Ivo Draudiņš.

Projekta ietvaros izveidotais karaoke disks būs lieliska iespēja izmēģināt dziedāt latgaliešu dziesmas, īpaši tiem, kuri neprot latgaliešu valodu, bet atbraukuši uz Latgali, vēlas to dzirdēt un arī iemācīties kādu vārdu latgaliski.

Jaunizveidotā programma sniegs ieskatu latgaliešu kāzu tradīcijās, ticējumos, dos iespēju apgūt latgaliešu vārdus, kā arī dziedāt kāzu un apdziedāšanās dziesmas.

Jaunizveidotais karaoke disks tiks piedāvāts arī kāzu grupām, kuras apmeklē muzeju savā laulību dienā, kā arī to varēs izmantot ikviens muzeja apmeklētājs.

Būsiet mīļi gaidīti Jasmuižā, lai izdziedātu latgaliešu kāzu un apdziedāšanās dziesmas!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.06.2024 - 21.06.2024 Limuzīns Jāņu nakts krāsā TUMĒ Tukuma TIC
21. jūnijā, paredzēts ekskluzīvs koncertuzvedums "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", koncerts norisināsies pie Tumes kultūras nama | Skatīt vairāk
Latvija
Neredzamā Pasaule- pārsteidzoša pieredze! Neredzamā Pasaule
Aicinām apmeklēt unikālu ekskursiju, kurā vari piedzīvot pasauli tumsā, vadoties pēc citām maņām, neredzīgu gida vadībā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.06.2024 - 22.06.2024 Jaunpils LĪGO KAUSS MOTOKROSĀ Tukuma TIC
22. jūnijā 6. Jaunpils "Līgo Kauss" Motokrosā, ar ļoti spēcīgu dalībnieku sastāvu un daudz vērtīgām balvām skatītājiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.05.2024 - 22.06.2024 IELĪGOŠANA | pie Tukuma tirgus Tukuma TIC
22.jūnijā no 9:00 pie Tukuma tirgus būs gan mājražotāju tirdziņš, gan koncerts, gan motociklu apskate, gan arī uzvedums "Jāņu nakts mistērija" | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.61813617sec.