Autors: Iluta Bērziņa
Avots: www.visit.valmiera.lv
Sestdien, 21.maijā notika Valmieras Tūrisma informācijas centra,
Valmieras tehnikuma un „Valmiermuižas alus” darītavas rīkotā
meistarklase–degustācija „Dabas garša – Burtnieka zandarts[1]”.
Meistarklasi vadīja „Restorāns 3” šefpavārs Ēriks Dreibants.
Meistarklases
dalībniekiem bija iespēja baudīt četru kārtu degustācijas pusdienas –
sālīta zandarta fileju ar priežu čiekuru sīrupu, zaķskābenēm un
sparğeļiem; zandarta un vēžu zupu ar iesala plāno maizi, ceptu zandarta
fileju ar brekša kroketi, nātrēs glazētiem jaunajiem burkāniem un
skābeņu mērci. Papildus tam katrai maltītes kārtai tika servēts
piemeklēts vīns. Tāpat ikvienam gardēdim bija iespēja nobaudīt arī
desertu, kas gatavots no rabarberiem.
Reklāma
Kā atzina šefpavārs Ēriks Dreibants,
Valmiera un tās apkārtne viņam asociējas ar Burtnieka zandartu, tādēļ
meistarklasē tika piedāvātai ēdieni, gatavoti no zandarta. Šefpavārs
uzskata, ka Vidzeme ir ļoti augstvērtīga, dabas veltēm bagāta
teritorija, īpaši meži, pļavas. Tieši tur ir meklējama Rīgas-Gaujas
gastronomijas reģiona identitāte. Pasākuma dalībnieki neslēpa emocijas
un bilda, ka vietējais produkts, kas šoreiz gatavots, izmantojot gardēžu
mekas – Francijas pavārmākslas tehnikas, garšo pārsteidzoši, pat
unikāli.
Meistarklase notika Rīgas-Gaujas
gastronomijas reģiona, kā Eiropas Gastronomijas reģiona zīmola
popularizēšanas nolūkā. Zīmolu Rīgas-Gaujas gastronomijas reģiona
partneri – Rīgas tūrisma attīstības birojs, Cēsu novada, Siguldas
novada, Valmieras pilsētas pašvaldības un Gaujas Nacionālā parka
klasteris, ieguva 2015.gadā, izstrādājot īpašu Rīgas-Gaujas
gastronomijas reģiona konceptu - Wild at palate (Ar dabu šķīvī).
Koncepts vērsts uz gastronomijas tūrisma veicināšanu, Gaujas Nacionālā
parka kā tūrisma galamērķa stiprināšanu. Koncepta pamatideja ir
popularizēt gastronomijas produktus un izejvielas, kas ir pieejamas mūsu
pašu saimniecībās, mežos, upēs vai pļavās. Tas ļoti cieši saskan arī ar
„Restorāns 3” darbības koncepciju – „Dabas garša”, piedāvājot ēdienus
no sezonā aktuāliem, savvaļas un bioloģiskiem produktiem. Savukārt
Burtnieka zandarts identificējas ar konkrētu teritoriju, tādēļ ļoti labi
iekļaujas Valmieras un apkārtējo novadu kā vienota tūrisma galamērķa
veicināšanā arī gastronomijas tūrismā.
Jāpiemin, ka no 26.jūnija līdz 9.jūlija
Vaidavā notiks arī 1.Starptautiskais keramiķu simpozijs “Mālēdiens
2016”, ko rīko SIA “Radošuma meka” sadarbībā ar Vaidava Ceramics.
Simpozijā 17 dažādu valstu mākslinieki gatavos vietējā sarkanā māla
traukus ēdienam. Savukārt simpozija finālā 8. un 9.jūlijā būs
Valmiermuižas vēstniecības Rīgā šefpavāra servētas vakariņas. Tas būs
vēl viens pasākums šajā gadā, kas popularizēs Eiropas gastronomijas
reģiona zīmolu.
Valmieras Tūrisma informācijas centrs,
Valmieras tehnikums un „Valmiermuižas alus” darītava pateicas par
atbalstu pasākuma noformēšanā ziedu salonam “Amarillis”.
Līdz 31.maijam Burtnieka ezerā ir
zandartu makšķerēšanas liegums, tādēļ meistarklasē tika izmantots
Peipusa ezera zandarts, interpretējot reģiona tēmu pasākuma nosaukumā.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.