Muzeju naktī šogad piedalīsies vairāk nekā 217 muzeji un sabiedriskās dzīves veidotāji

Muzeju naktī šogad piedalīsies vairāk nekā 217 muzeji un sabiedriskās dzīves veidotāji

Piedāvājot daudzveidīgas norises, vairāk nekā 217 Latvijas muzeji un citas sabiedrisko dzīvi veidojošas organizācijas 18. maijā, Muzeju naktī, bez maksas uzņems apmeklētājus. Tradīcija Latvijā jau ietiecas trešajā gadu desmitā – šis ir 20. gads, kad Latvijas muzeji piedalās starptautiskajā muzeju nakts akcijā.

„ Muzeju nakts 20 gadu laikā kļuvusi par gaidītu un sabiedrības iecienītu notikumu, kad vasarīgā noskaņā naksnīgo kultūras pasākumu daudzveidību izbauda aptuveni ceturtdaļmiljons iedzīvotāju visā Latvijā. Ne tikai muzeji, bet plašs iestāžu klāsts vakara norisēs vērs durvis apmeklētājiem – dalībnieku skaits turpina pieaugt un iesaistās arvien jauni. Šis ir arī gads, kad satiekas Starptautiskā Muzeju diena un Muzeju nakts, sniedzot plašākas iespējas ieplānot muzeju apciemojumu bez steigas, jo, kā tas parasti ir Starptautiskajā Muzeju dienā, daudzi muzeji būs atvērti bezmaksas apmeklējumam visu dienu. To muzeji izziņo savos informācijas kanālos, tādēļ aicinām iepazīties ar muzeju piedāvājumu un izbaudīt to,” aicina Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš.

Ar Muzeju nakts programmu iespējams iepazīties tīmekļvietnē https://latvia.icom.museum.lv/muzeju-nakts/programma/
“Starptautiskā muzeju nakts ir ikgadējs muzeju nozares savstarpējās solidaritātes apliecinājums, kura ietvaros muzeji visā Eiropā atver savas durvis plašākai sabiedrībai. Daudziem tas ir pirmais muzeja apmeklējums, pirmā iepazīšanās ar muzeju, tāpēc muzeji šim notikumam gatavojas ar lielu nopietnību, piedāvājot īpašas programmas, pasākumus un aktivitātes. Rakstniecības un mūzikas muzejs ir ilggadējs šīs akcijas dalībnieks un šogad papildu iespējai apmeklēt muzeja ekspozīcijas un aktuālās izstādes piedāvās doties rakstnieku un mūziķu ceļojumā, kā arī izdzīvot Dziesmu un deju svētku tradīciju dažādās ģimeniskās aktivitātēs, tā kā pirmo reizi Muzeju naktī piedalīsies arī RMM pastāvīgajā ekspozīcija “Dziesmusvētku telpa” Mežaparkā Lielajā estrādē,” mediju pasākumā uzsvēra Starptautiskās Muzeju padomes Latvijas Nacionālās komitejas (ICOM Latvija) valdes pārstāve, Rakstniecības un mūzikas muzeja kuratore un projektu vadītāja Katrīna Kūkoja.

Šā gada Muzeju nakts vienojošā tēma vienojošā tēma ir: izzināt un iegūt, pētīt un saprast, sasaistot to ar ar Starptautiskās Muzeju dienas tēmu “Muzeji izglītībai un pētniecībai”. Rīgā un tās apkaimē Muzeju naktī durvis apmeklētājiem vērs vairāk nekā 80 kultūrvietas, uzrādot skaita palielinājumu salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad šeit bija fiksētas 57 Muzeju nakts apskates vietas.

Savukārt reģionos 136 vietās interesantas aktivitātes rīko pašvaldības, privātie muzeji un nevalstiskās organizācijas. Vidzemnieki un reģiona viesi 18. maija vakarā un naktī varēs apmeklēt pasākumus 38 kultūrvietās, Kurzemē Muzeju naktī apmeklētājiem durvis tiks vērtas 36 vietās, Latgalē – 37 vietās, savukārt Zemgalē – 25 kultūrvietās.
“Eiropas Muzeju nakts rada iespēju aizvest apmeklētāju arī ārpus galvaspilsētas. Muzeji reģionos rada un piedāvā kvalitatīvu saturu un katrs var atrast savām interesēm atbilstošu pasākumu. Šogad Cēsu muzeja fokuss ir izcelt īpašo un specifisko muzeja ekspozīcijās caur orientēšanās spēli, sniedzot arī muzikālu baudījumu. Muzeju naktī rādīsim savus jaunākos sasniegumus, atklājot gleznu izstādi, ievedot apmeklētāju jaunās muzeja telpās Vecpiebalgas muižā, kā arī caur deju un uguns rituālu stāstot par Jettes filozofiju”, stāsta pašvaldības iestādes “Cēsu muzejs”, kas ietver Cēsu Vēstures un mākslas muzeju, Eduarda Veidenbauma muzeju ''Kalāči'' un muzeju apvienību ''Orisāre'', direktore Ināra Bula.

Privāto muzeju jomu mediju pasākumā pārstāvēja muzeja “Ebreji Latvijā” direktors Iļja Ļenskis: “Mūsu Muzeju nakts programma no vienas puses izceļ bagātīgo ebreju vēstures un kultūras mantojumu Rīgā, kur katrai ēkai ir savi stāsti, ar kuriem būsim priecīgi dalīties. No otras puses, mēs gribam iesākt arī jaunu stāstu - par muzeja jauno mājvietu Alksnāja ielā 5, kur senajā spīķerī top modernais muzejs, piebiedrojoties citiem amata brāļiem šajā brīnišķīgajā Vecrīgas nostūrī - īstajā Muzeju kvartālā!”

Maijs par muzeju mēnesi Latvijā tiek uzskatīts, jo 18. maijā Eiropā tiek atzīmēta Starptautiskā muzeju diena, ko Starptautiskā muzeju padome (ICOM) pirmoreiz izsludināja 1977. gadā. Latvija šo dienu atzīmē kopš 1978. gada.

1999. gadā Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija aicināja Eiropas muzejus organizēt kopīgu starptautisku akciju “Muzeju pavasaris,” kas vēlāk pārtapa akcijā – Muzeju naktī – tās mērķis ir iepazīstināt ar muzejiem arī tos iedzīvotājus, kuri ikdienā muzejus neapmeklē. Pēc dažiem gadiem Muzeju nakts kļuva par vienu no aktivitātēm, kas saistīta ar Starptautiskās muzeju dienas atzīmēšanu. Ar Eiropas Muzeju nakts atzīmēšanu saistītas norises Latvijā iesoļos jau trešajā gadu desmitā – Muzeju nakts 2024. gadā notiks jau 20. reizi. 2024. gadā akciju “Muzeju nakts” finansiāli atbalsta Apgāds Zvaigzne ABC.

Līdz šim ik gadu muzeju apmeklējumu veicinošajos nakts klātienes pasākumos iesaistījies arvien lielāks muzeju skaits, tāpat Muzeju nakts aktivitātēs piedalās arī citi sabiedriskās dzīves veidotāji - muižas, izstāžu zāles, bibliotēkas, valsts pārvaldes iestādes u.c. Dalībnieku pamatpiedāvājums ir par velti, bet atsevišķas aktivitātes var būt arī par maksu.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
SARĪKO PIKNIKU ABAVAS ābeļdārzā Tukuma TIC
Droši brauc ciemos uz ABAVAS vīna darītavu ar visu savam personīgajam piknikam nepieciešamo un atrodi sev vistīkamāko ābeli, zem kuras baudīt pavasara | Skatīt vairāk
Latvija
KONCERTPROGRAMMA VIOLETS Jaunmoku pilī Tukuma TIC
Burvīgo solistu Ances Krauzes uz Zigfrīda Muktupāvela balsi papildinās Zigfrīda vijoles spēle, bet pie klavierēm uzstāsies pats komponists Jānis | Skatīt vairāk
Vairāk nekā 50 "geocaching" slēpņi Bauskā! Bauskas TIC
Piedalies mūsdienu dārgumu medībās un atklāj Bauskas novadu no jauna! | Skatīt vairāk
KUKUL ceptuve TUKUMĀ! Tukuma TIC
Meklē vietu, kur nobaudīt smalkmaizītes, bulciņas, maizīti, cepumiņus vai sāļās uzkodas kopā ar gardu, smaržīgu kafiju vai tēju? Kukul Elizabete | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.83580303sec.