Atklāj Gaujas Nacionālo parku, ceļojot zaļi

Atklāj Gaujas Nacionālo parku, ceļojot zaļi

Latvijā vecākais un lielākais nacionālais parks – Gaujas Nacionālais parks – 12. un 13. oktobrī  aicina dabas un piedzīvojumu cienītājus piedalīties ikgadējās Ceļotāju dienās. Pasākumu programma pielāgota ikvienam interesentam, piedāvājot gan pārgājienus, gan izbraucienus ar elektrovelosipēdiem vai autobusu un arī citas aktivitātes, kas vienlaikus atklās parka krāšņākos rudens skatus un iedvesmos jauniem galamērķiem un piedzīvojumiem. Šī gada moto – “Ceļo zaļi!” – mudina ilgtspējīgi iepazīt kultūras un vēstures bagātības un dabai draudzīgas saimniecības,  izmantojot sabiedrisko transportu nokļūšanai tikšanās vietās.

Ar pasākumu programmu sīkāk iespējams iepazīties vietnes www.daba.gov.lv sadaļā “Noderīgi  GNP Ceļotāju dienas 2024”. Vairākos pasākumos vietu skaits ir ierobežots, tādēļ nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, kā arī daļa pasākumu ir par maksu.   

“Siguldas, Cēsu un Valmieras krāšņums daudziem jau iepazīts, taču šīs pilsētas allaž ir patīkami apmeklēt no jauna un atklāt ko vēl neredzētu. Šobrīd katrs ceļojums Gaujas Nacionālajā parkā ir unikāls, tā ir iespēja piedzīvot skaistās ainavas un Gaujas līkločus rudens krāsās, kas mainās ik dienu. Atliek vien skatīties, priecāties un baudīt,” pauž Dabas aizsardzības pārvaldes Gaujas Nacionālā parka Dabas centra vadītāja Anda Andrušaite.  

Ceļotāju dienas pirmais pasākums būs autobusu ekskursija, kas pieturvietās Cēsu Sarkanajās klintīs, alus darītavā “Raiskumietis”, mini zoo “Mežiņi” un uzņēmumā “Vaidava Ceramics” atklās dabas un cilvēka radītās vērtības Gaujas reģionā. Savukārt triju stundu elektrovelo tūrē 18 km maršrutā varēs izzināt Zeltkalnu, Ruckas, Cēsu pils muižas un citas vēstures pērles. Tāpat stāvlaukumā pie Sarkanajām klintīm Cēsu novadā ikviens interesents aicināts darboties dažādās izziņas aktivitātēs Dabas aizsardzības pārvaldes Mobilajā dabas klasē.  

Svētdien paredzēti tematiski un pēc sarežģītības atšķirīgi pārgājieni. Pārgājiens Zvārtes ieža apkārtnē (5 km) vedīs gar Amatas upes labo krastu, kur atrodas iespaidīgas klintis un apslēptas alas, bet pārgājiena noslēgumā paredzēts gardēžu pikniks jeb trīs kārtu maltīte dabā. Tikmēr Siguldas apkaimē notiks divi pārgājieni ar paaugstinātu grūtības pakāpi, kurā vērīgākie dalībnieki iespējams atradīs devona laika liecības  – apmēram 400 miljonus gadu senas bruņuzivs fosīlijas.

Savukārt Ceļotāju dienu apmeklētājus, kuri vēlas paši savā ritmā un kompānijā individuāli baudīt krāšņo Gaujas Nacionālā parka dabas daudzveidību, aicinām ceļot videi draudzīgi ar sabiedrisko transportu uz Siguldu, Cēsīm un Valmieru un atklāt aizraujošus kultūrvēstures un dabas objektus vilcienu un autobusu staciju apkārtnē.

Iesakām uz pasākumiem ģērbties dabai un laikapstākļiem piemērotā apģērbā un apavos, paturot prātā, ka pārgājienos iespējams būs jāpārvar šķēršļi.  

Ceļotāju dienas organizē Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Gaujas Nacionālā parka tūrisma biedrību “ENTER GAUJA”. Pasākumos var tikt filmēts un fotografēts organizatoru komunikācijas vajadzībām.

Gaujas Nacionālais parks ir Latvijas pirmais nacionālais parks, kas dibināts 1973. gada 14. septembrī ar mērķi aizsargāt Gaujas senlejas un tās apkārtnes unikālās dabas vērtības, vienlaikus nodrošinot teritorijā gan rekreācijas, gan dabas aizsardzības funkcijas. Nekur citur Latvijā vienkopus nav tik daudz krauju, gravu, strautu, smilšakmens un dolomītu klinšu un alu kā Gaujas senielejā un tās pieteku krastos. Šajā teritorijā ir vairāk nekā 500 kultūrvēstures pieminekļu, daudzi senie pilskalni, mūra pilis, baznīcas un muižas

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Halovīnu parks Bauskā Bauskas TIC
No 17. oktobra līdz 10. novembrim esat aicināti piedzīvot īstu Halovīna burvību katru dienu no plkst. 15:00 līdz 22:00. | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu rudens ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Jelgavas TIC ir sagatavojis skolēnu rudens ceļvedi, kur idejas izzinošai dienas pavadīšanai Jelgavā un Jelgavas novadā atradīs kā klases, tā ģimenes | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.09.2024 - 13.10.2024 "Čikāgas piecīši" Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
Tikai viens koncerts, tikai Tukuma novadā, tikai 13.10.2024 | Skatīt vairāk
Īpašais rudens/ziemas piedāvājums Nurmuižas pils
Baudiet romantisku atpūtu muižā ar Smēdes SPA apmeklējumu, prosecco, vakariņām un gardām brokastīm nākamajā rītā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.76492sec.