Viļņā notiks 15. starptautiskais laikmetīgās mākslas gadatirgus: piedalīsies rekordliels skaits Latvijas mākslas galeriju

Viļņā notiks 15. starptautiskais laikmetīgās mākslas gadatirgus:  piedalīsies rekordliels skaits Latvijas mākslas galeriju

No 2024. gada 4. līdz 6. oktobrim Viļņas izstāžu centrā LitExpo norisināsies starptautiskais laikmetīgās mākslas gadatirgus ArtVilnius'24. Svinot savu 15. jubileju, Baltijas lielākā laikmetīgās mākslas mese pulcēs vairāk nekā 300 mākslinieku un 67 mākslas galerijas un institūcijas no 14 valstīm. Šogad Latvija tiks pārstāvēta ar rekordlielu galeriju skaitu, tostarp ilggadējiem dalībniekiem "Māksla XO" un "Alma".

Kopš 2009. gada ArtVilnius ik gadu piesaista vairāk nekā 20 000 laikmetīgās mākslas mākslinieku, kolekcionāru un interesentu no visas pasaules. Šogad, gadatirgus uzmanības centrā ir Ziemeļeiropas māksla, kuru pārstāvēs 11 galerijas un institūcijas no Norvēģijas, Somijas, Dānijas un Zviedrijas. Tāpat mesē piedalīsies pārstāvji no Beļģijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Ukrainas, Polijas, ASV un citām valstīm.

Mesē pirmo reizi piedalīsies 20 jaunas mākslas galerijas, starp tām – trīs no Latvijas

ArtVilnius'24 piedalīsies vairāki jaunpienācēji, tostarp trīs galerijas no Latvijas: "Asni", "ISSP Gallery" un "Cut Art Gallery".  Tāpat līdz ar daudzām citām, pirmo reizi gadatirgū piedalīsies Beļģijas "Louise Gallery", Itālijas "89 Cento Art Gallery", Polijas galerija "Van Rij", Vācijas galerija "Wildpalms" un Sāmu laikmetīgās mākslas centrs ("Sámi Dáiddaguovddáš") no Norvēģijas

ArtVilnius'24 apmeklētāji atkal varēs sastapt jau labi zināmas un starptautiski atzītas mākslas telpas, piemēram, "Māksla XO", "Pilot", “Agijas Sūnas Art Gallery”, "Alma" no Latvijas, "Tutar Gallery" no Igaunijas, "Nivet Carzon" no Francijas un "TSEKH" no Ukrainas un Lietuvas.

Projektu zonā būs vērojami mākslas darbi, kas veidoti īpaši gadatirgum

Jau trešo gadu pēc kārtas ArtVilnius Projektu zonas veidošanu uzticēs ievērojamajam lietuviešu mākslas kuratoram Valentīnam Klimašauskam (Valentinas Klimašauskas), kurš 2024. gadā bija līdzkurators Lietuvas paviljonam prestižajā 60. Venēcijas mākslas biennālē.

Trīs dienu programmā – Agency: Of Mice, Scene & Machines – tiks prezentēti mūsdienu mākslinieku soloprojekti, galerijas un institūcijas no Ziemeļeiropas. Šogad Rīgas mākslas galerija "427" prezentēs māksliniekus Kasparu Groševu, Ievu Krauli-Kūnu un Viktoru Timofejevu. Kustīgo attēlu skatuvē varēs apskatīt dažādu institūciju un galeriju video projektus kā arī iespaidīgus filmu seansus.  

Skulptūru, instalāciju un performanču izstāde Path

Vairāk nekā 80 mākslinieku piedalījās atklātajā konkursā ArtVilnius'24 skulptūru, instalāciju un performanču izstādei Path, no kuriem 17 tika izvēlēti dalībai izstādē. Izstādes kuratore ir Igaunijas Laikmetīgās mākslas centra direktore un ilggadējā Igaunijas Nacionālā paviljona Venēcijas biennālē komisāre Marija Arusoo.

Lietuvu izstādē pārstāvēs vairāki mākslinieki, tostarp, Severija Inčirauskaite-Krjaunevičiene (Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė), Monika Žaltauskaite-Grašiene (Monika Žaltauskaitė Grašien), Mats Janušonis (Matas Janušonis) un Dans Aleksa (Danas Aleksa). Igauniju – Edīte Karlsone, Terje Ovajers (Terje Ojaver), Kīts Kūspu (Keithy Kuuspu), savukārt no Somijas izstādē piedalīsies Zodijs Bērks (Zody Burke) un Annija Puolakka (Anni Puolakka). Performances sniegs galerija "Kita" un Sāmu laikmetīgās mākslas centrs.

Papildu pasākumi – apbalvošanas ceremonija, ekskursijas, prezentācijas un īpašas tikšanās

ArtVilnius TALKS studijā notiks aizraujošas diskusijas un sarunas par mākslu, kā arī grāmatu prezentācijas, bet Spānijas mākslas eksperts Pako Baragans (Paco Barragán) sniegs lekciju angļu valodā ar nosaukumu Art Fairs Are Sexy Instruments of Soft Power In Today's Cultural Capitalism.

Par meses 15 gadu jubileju debatēs gadatirgus direktore Diāna Stomiene (Diana Stomienė), kurators Vids Poškus (Vidas Poškus), mākslas kritiķe Dr. Raminta Jurenaite (Raminta Jurėnaitė) un mākslinieks Andrjus Zakarausks (Andrius Zakarauskas). Papildus tam Eiropas filmu forums Scanorama piedāvās Ziemeļvalstu filmu programmu, iepazīstinot ar jaunākajām tendencēm ziemeļu kino.

Lietuvas mākslas skolas piedāvās izglītojošo programmu Among the Creators. Apmeklētāji varēs padziļināti iepazīt izstādē eksponētos darbus, piedaloties ekskursijās kopā ar mākslas vēsturniekiem. ArtVilnius'24 nedēļas nogalē, piektdien, 4. oktobrī, Viļņas iedzīvotāji un viesi ir aicināti pavadīt nakti atsevišķās pilsētas galerijās un institūcijās festivāla Art After Hours laikā.  Starptautiska mākslas profesionāļu un apmeklētāju žūrija izvēlēsies un apbalvos labākās galerijas, māksliniekus un mākslas darbus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uzbekistānas ekskursijas tūre! AL SVETS
Aicinām piedalīties Uzbekistānas ekskursijas tūrē (tiešais lidojums Rīga-Taškenta-Rīga) ar iekšējiem transferiem "Afrosiab" ātrvilcienā un | Skatīt vairāk
“Autobuss debesīs” jubilejas koncerts Valmieras novada Tūrisma pārvalde
12.oktobrī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas "Autobuss debesīs” jubilejas koncerts “Sitiet bungas, mani mīļie”! | Skatīt vairāk
no 15 EUR
Medumi aicina apmeklēt darbnīcas! TAKA
9. oktobrī plkst. 15.00, radošā darbnīca “Krāsainā svece”, 12+ | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5222981sec.