Aicinām uz Simjūda tirgu Valmierā

Aicinām uz Simjūda tirgu Valmierā

No vagām nākuši, apčubināti, aprūpēti, mūždien piedomājot, vai nebūs par karstu vai aukstu, lai pieņemtos spēkā. Caur sentēvu gudrībām tapuši, apviļāti rokām un domām, kur kaut kas no bezgalības. Vasarā sasmelto siltumu un gaišumu noglabājuši, gatavi ar to dalīties simtkārtīgi. Tāds ir rudens piedāvājums, kas īpašs, jo mājražotāju un amatnieku izlolots. Tiekamies Simjūda tirgū Valmierā 12. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 16.00. Tas norisināsies Rīgas ielas posmā starp Kārļa Baumaņa ielu un Limbažu ielu, kā arī Vecpuišu parkā.

Jau trešo gadu Simjūda tirgus apmēram 350 tirgotāju pulcēs Rīgas ielas posmā un Vecpuišu parkā. “Simjūda tirgus patiešām ir iemīļots, jo, jau sākot no tā pirmsākumiem viduslaikos, tas ir viens no pēdējiem lielajiem pirms ziemas. Esam pat ievērojuši, ka jau Simjūda tirgū pircēji sāk iegādāties Ziemassvētku dāvanas. Un izvēle arī šogad būs ļoti plaša. Satiksim gan Valmieras novada mājražotājus un amatniekus, gan tuvākos nāburgus, piemēram, no Smiltenes un Cēsu puses, gan arī tālākus braucējus, kuri Valmierā ieradīsies no Kurzemes un Latgales,” uz Simjūda tirgu aicina Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

Arī piedāvājums būs rudens košumam atbilstošs – sātīga maizīte, kārdinošas smalkmaizītes, veselīgas sukādes, branga gaļa, smaržīgi kūpinājumi un garšīgi sieri – visu nemaz nav iespējams uzskaitīt. Protams, dažādi darinājumi, kas gan noderēs saimniecībā, gan priecēs sirdi. “Simjūda tirgus ir kā krāšņa kultūras programma un kultūras mantojuma godināšana. Tirgū mēs varam ieraudzīt, ka cilvēku radošumam un darīšanas prasmei robežu nav. Liels prieks, ka tirgotāju saimi papildina arī jauni cilvēki. Varam vērot paaudžu sadarbību, jo tirgotāji dodas arī cits pie cita, dalās pieredzē, apskata, kāds ir katra piedāvājums. Amata prasmēm ir labs turpinājums, turklāt jaunākā paaudze tās ļoti veiksmīgi sasaista ar mūsdienīgākiem risinājumiem, kas arī pircējiem ir saistošs un ļauj mūsu tradicionālajām prasmēm turpināties un attīstīties.”

Tirgus Valmierā rīkots kopš viduslaikiem, vēlāk augot un attīstoties ar īpašo Simjūda vārdu. Tādējādi tas ir viens no vecākajiem Vidzemē, pēdējais pirms ziemas iestāšanās. Kalendārā atzīmētā Sīmaņa un Jūdas diena oktobra beigās vēlāk deva tirgum atpazīstamo nosaukumu. Bijuši laiki, kad tirgus bija savdabīgi svētki trīs dienu garumā, ko apmeklēja gan lieli, gan mazi, pat ganiņam bija jādod iespēja vienu dienu izbaudīt tirgu pašā Valmieras viducī.

Valmierieši un viesi Simjūda tirgu atkal iepazina, sākot no 1996. gada, kad Valmieras muzejs, godinot tradīcijas un tautas amatu prasmes, atjaunoja vēsturisko Simjūda tirgu.

Simjūda tirgus laikā gaidāmi satiksmes ierobežojumi. Būs slēgts Rīgas ielas posms, kā arī Valmieras pilsētas maršrutu un reģionālās nozīmes autobusiem būs noteikts apkārtceļš. Plašāk būs tīmekļvietnē valmierasnovads.lv un vtu-valmiera.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Baudi rudeni dabas takās Bauskas novadā! Bauskas TIC
Atklāj senāko zemgaļu, augstāko iekšzemes, iespaidīgākās karsta kritenes Latvijā, mītisko Dievdārziņu un salu, kur Mūsai un Mēmelei satekot, | Skatīt vairāk
Latvija
Ciemos pie NeParastā barona Bumbiera  Madonas TIC
NeParastumi Ērgļu pusē- barona Bumbiera "Bumbiermuižā". Viņš pats šeit iegriežas reti, tādēļ viesiem ir iespēja nakšņot muzikālajā sveču | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.09.2024 - 30.09.2024 Esi izbraucis ar Abavline?  Tukuma TIC
Zviedru Cepure ir atpūtas bāze gleznainajā Abavas senlejā. Abavline ir trosu nobrauciens 200 m garumā. | Skatīt vairāk
Programmas bērniem un skolēniem Bauskas TIC
Iepazīties ar Zaķu mammu V.Plūdoņa muzejā, ieklausīties “Vecajā naudas maka stāstā” Bauskas pilī, izmēģināt restauratora darbus Rundāles | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50837803sec.