Ceļvedis sēņotājiem: noderīgi ieteikumi meža velšu apstrādei

Sēņošana kļūst arvien populārāka, aicinot dabas mīļotājus un gardēžus baudīt šī veselīgā un aizraujošā hobija priekšrocības. Jau vasarā mežos aug dažādu sugu sēnes, kas piedāvā iespēju ne tikai baudīt dabas skaistumu, tās meklējot, bet arī pagatavot daudzveidīgus un gardus ēdienus. Lai sēņošanas pieredze būtu pilnvērtīga, ir svarīgi ievērot dažus būtiskus padomus par sēņu apstrādi, uzglabāšanu un kombinēšanu. Rimi Gardēža Normunda Baranovska praktiskie ieteikumi noderēs arī veikalā iegādāto šampinjonu, šitake un citu sēņu valsts pārstāvju iekļaušanai ēdienkartē.

Vai sēnes ir jāmazgā?

“Sēņu sagatavošana ir būtisks process, kas var ietekmēt ēdiena kvalitāti un garšu. Sēnes ir kā sūklis, tās ātri uzsūc mitrumu, tāpēc to sagatavošanas metode ir rūpīgi jāizvēlas atbilstoši gatavošanas veidam,” stāsta Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis. Ja sēnes paredzēts vārīt, tās var droši mazgāt. Viena no metodēm “sliņķiem” ir noskalot sēnes, izklāt uz dvieļa vai avīzes un ļaut tām nožūt. Tomēr, ja iecerēts cept, lai saglabātu sēņu dabisko garšu un struktūru, tās ieteicams tīrīt ar lupatiņu, nazi vai otiņu nemitrinot.

Sēņu uzglabāšana

Mežā salasītās sēnes jātīra un jāgatavo pēc iespējas ātrāk. Jāņem vērā, ka svaigas sēnes ātri bojājas, it īpaši, ja tās lasītas lietainā laikā. Neapstrādātas sēnes ieteicams glabāt līdz 24 stundām. Sēnes līdzīgi kā dārzeņus var uzglabāt dažādi: sālot, marinējot, saldējot, kaltējot u. c. Sālīt var teju visas sēnes, sevišķi bekas un bērzlapju poķīšus, pirms tam pārliecinoties, vai konkrētā suga nav jāvāra. Pareizi sālītas sēnes saglabā savu garšu, tekstūru un nav jāskalo – tās būs lieliska piedeva zupām, salātiem, gaļas un pat zivju ēdieniem. Sālītās sēnes jāglabā vēsā vietā, lai tās nezaudētu kvalitāti. Savukārt saldēšanai sēnes ieteicams iepriekš apcept, lai izvairītos no rūgtas garšas. Lai ietaupītu vietu saldētavā, apceptās sēnes atdzesē un pildi atkārtoti aiztaisāmos maisiņos, piemēram, ar zip-lock aizdari, pirms aizvēršanas izspiežot gaisu. Īstermiņa uzglabāšanai sēnes var arī novārīt, kopā ar garšvielām samalt pastētē, pildīt tīrās burciņās, rūpīgi aizvākot un kādu nedēļu uzglabāt ledusskapī.

Uzturvielām bagātās kaltētās sēnes

Kaltēšana ir apstrādes metode, kurā sēnes zaudē vismazāk uzturvielu, padarot to par optimālu ilgtermiņa uzglabāšanas izvēli sēnēm, kas nav jāvāra. Turklāt šādam apstrādes veidam noderēs gan augļu un dārzeņu kaltētājs, gan cepeškrāsns (ne karstāka par 70 grādiem), gan arī siltā vasaras pēcpusdienu saule. Kaltētās meža veltes visilgāk glabāsies hermētiski noslēgtos traukos tumsā. Lai aizņemtu mazāk vietas, kaltētās sēnes var saberzt vai samalt pulverī, pēcāk izmantojot to kā piedevu zupām, biezeņiem vai, iejaucot sviestmaižu smēriņā.

Nebaidies miksēt!

“No sēņu jaukšanas nav jābaidās, bet sākotnēji ir svarīgi saprast, kā tās tiks izmantotas. Piemēram, bekas un poķīšus ieteicams novārīt, pirms tās pievieno citām sēnēm. Ēdam arī ar acīm, tāpēc pašu lasītās košās gailenes vai veikalā pirktās rozā austersēnes var pievienot mērcēm, kuru pamatā ir, piemēram, pelēcīgās bērzu bekas,” iesaka Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis. Dažādām sēnēm ir atšķirīgs gatavošanas laiks – cietākām sēnēm, kā bekām, nepieciešams ilgāks gatavošanas laiks nekā mīkstajām gailenēm vai austersēnēm. Sēnes vajadzētu sagriezt līdzīga lieluma gabaliņos un pirmās sākt gatavot tās, kurām nepieciešams ilgāks laiks, un tikai pēc tam pievienot pārējās.

Izmantojiet šos ieteikumus, lai pilnībā izbaudītu sēņošanas pieredzi un radītu gardus ēdienus, kas priecēs jūs un jūsu tuvākos!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.10.2024 - 25.10.2024 "DEMO" salodojums TOREIZ un TAGAD Tukuma TIC
Koncertšovs "TOREIZ UN TAGAD", kurā rotaļīgā retrospekcijā uz skatuves kāps gan bijušie gan esošie dejotāji un parādīs kā 25 gados mainījušās | Skatīt vairāk
Latvija
Halovīnu parks Bauskā Bauskas TIC
No 17. oktobra līdz 10. novembrim esat aicināti piedzīvot īstu Halovīna burvību katru dienu no plkst. 15:00 līdz 22:00. | Skatīt vairāk
Bezmaksas objekti – jā, Tu nepārlasīji! Bauskas TIC
Dodies Bauskas novadā uz objektiem, kas pieejami bezmaksas! Dabas takas un parki, vides objekti, māksla, arhitektūra, kulta vietas, pat sala, rātsnams un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.10.2024 - 24.10.2024 Miks Dukurs Bauskā Bauskas TIC
24. oktobris – neaizmirstamam mūzikas vakaram Bauskā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.84119606sec.