Foto: copilot.microsoft.com
Autors: Jānis Pēteris Bērziņš
Avots: BalticTravelnews.com/Preses materiālu apkopojums
Pompe à l’Huile ir viens no senākajiem un simboliskākajiem Francijas Provansas Ziemassvētku desertiem, kura saknes sniedzas vēl pirmkristietības saulgriežu rituālos. Šī zeltaini brūnā, viegli saldā maize tika gatavota kā saules un auglības simbols, izmantojot reģionam raksturīgo olīveļļu un apelsīnu ziedu aromātu. Tradīcija vēsta, ka šo maizi nedrīkst griezt ar nazi – tā jāplēš ar rokām, lai jaunais gads nestu saticību un labklājību.
Mūsdienās Pompe à l’Huile ir neatņemama Provansas ''13 desertu'' sastāvdaļa, kas noslēdz Ziemassvētku vakariņas. Tās maigi aromātiskā garša un vienkāršais sastāvs atspoguļo reģiona identitāti – sauli, olīvkoku dārzus un kopības sajūtu ģimenes lokā. Šis deserts ir dzīvs apliecinājums tam, kā senie saulgriežu rituāli organiski saplūduši ar kristīgajām tradīcijām, saglabājot savu vietu franču kultūras mantojumā.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.