LATVIJA | Jelgava

Gardēžu svētki Jelgavā

Gardēžu svētki Jelgavā

2024. gada 31. augustā no pulksten 9 līdz 15 Jelgavā notiks 24. Piena, maizes un medus svētki un 22. Latvijas novadu Siera diena, pulcējot vairāk nekā 220 maizes, medus, piena produktu ražotājus un amatu pratējus no visas Latvijas.

Gardēžu svētku akcents ir veselīgs dzīvesveids un Latvijas pārtikas ražojumi, aicinot gan degustēt un atklāt jaunas garšas, gan klātienē satikt produktu ražotājus. Piedāvājums dažādām gaumēm garantēts! Degustācijas, izstrādājumu cepšana pasākuma laikā, siera laimes rats, govs slaukšanas atrakcija un garšu furgons ar aktivitātēm bērniem – tās ir tikai dažas no ražotāju radošajām aktivitātēm, lai uzrunātu apmeklētājus un iepazīstinātu ar savu produkciju.

Ne tikai nogaršot, bet arī izzināt

Latvijas Biškopības biedrība zem devīzes “Dabas spēks karotē medus” – pastāstīs, parādīs un izglītos interesentus par medus dažādību. Tāpat apmeklētājus gaidīs Maizes telts, kurā Latvijas Maiznieku biedrība kopā ar Jelgavas Amatu vidusskolas topošajiem maizniekiem un konditoriem piedāvās uzzināt kāpēc rudzu maize lielu dara! Šoreiz godā cels un svētku viesus cienās ar tradicionālo latvju desertu – maizes zupu. Jaunie speciālisti aicinās apmeklētājus piedalīties aptaujā par rudzu maizes lietošanu ikdienā, pasniedzot dažādās maiznīcās ražoto spēcinošu rudzu maizes šķēli ar jauno medu. Pasākuma noslēgumā aktīvākie viesi tiks arī pie sava maizes svētku kliņģerīša.

Uz skatuves Hercoga Jēkaba laukumā dienas garumā ar koncertu priecēs tautas deju ansamblis “Lielupe”, ansamblis “Tandēms trijatā”, kā arī postfolkloras grupa “Rikši”. Mazāko svētku dalībnieku priekam sarūpētas dažādas radošās darbnīcas – zīmēšana, puzuru veidošana, papīra kroņu darbnīca un rotiņu vēršana. Savukārt krāšņas atmiņas par pasākumu varēs iemūžināt “Bezgalīgo sajūtu stāstu” radošajā fotostūrī.

Siera dienas tradīcijas un gardēžu pieturas

Skvērā aiz Jelgavas kultūras nama notiks Latvijas novadu Siera diena, ko organizē biedrība “Siera klubs”. Te būs iespēja degustēt un iegādāties vismaz 70 siera šķirnes un citus piena produktus no Latvijas lielākajiem uzņēmumiem un visu novadu zemnieku saimniecībām.

Apmeklētājus sagaidīs četras gardēžu pieturas. Pieturā “Nāku tevi stiprināt” piedāvājumā būs siera ēdieni vai ēdieni ar sieru, gatavoti pēc latviskām receptēm, piemēram, krāšņa cūkas galva ar Smiltenes siera cepuri, putraimdesas ar siera garnējumu, siera salāti, sacepumi un daudzi citi. Tos aicinās baudīt Talsu novada ZS “Ēmužas” pavāri. Pietura “Nāku tevī atmirdzēt!” būs piepildīta ar Zemgales saimnieču sarūpētajiem konditorejas izstrādājumiem. Pieturā “Nāku tevi pārsteigt!” saimniekos Ogres tehnikuma komanda, piedāvājot gan sieru un medu, gan arī tortes, plātsmaizes, uzkodas un dzērienus. Savukārt pietura “Nāku tevi kārdināt!” būs piepildīta ar 66 kilogramiem Jāņu siera, salināto rudzu rupjmaizi un Rucavas balto sviestu. Šos īpašos Latvijas produktus svētku apmeklētājiem piedāvās kā degustāciju “Siera klubs” un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs.

Pulksten 11 jau tradicionāli notiks Jāņu siera kroņa maiņas ceremonija. Zīmīgi, ka jau 19 gadus šis kronis un augstais tituls ceļo no viena uzņēmuma pie cita, slavinot tā saražoto produkciju, roku darbu un Jāņu siera gatavošanas tradīcijas. Par godu svētkiem, apmeklētājiem tiks pasniegts arī Jāņu siera 15 lielo rituļu sveiciens. Savukārt, pulksten 12 pirmo reizi Latvijā notiks biezpienpīņu konkurss “Ar sendienu vārdu, bet mūsdienu garšu”, meklējot jaunu garšu šim latviskajam gardumam, kuru vairāk nekā 100 gadus vecā recepte mūsdienās kļuvusi teju aizmirsta. Pulksten 14.30 pasākumu kuplinās arī atrakcija ar Didža Zariņa dalību – viens no stiprākajiem Latvijas spēkavīriem, pasaules čempions baļķa celšanā vilks vienpadsmit tonnīgo piena mašīnu.

Svētku reizē apmeklētājus sagaidīs arī muzikāli sveicieni – skvērā aiz kultūras nama pasākumu iedziedās Jelgavas mākslinieks Toms Auza, bet turpinājumā ar koncertu priecēs Kaspars Antess kopā ar pianistu Anatoliju Livču un saksofonistu Raivo Stašānu.

Pulksten 12 pilsētā notiks arī “Gardēžu pastaiga” gida pavadībā – tās gaitā dalībniekiem būs iespēja iegriezties Jelgavas kafejnīcās un konditorejās, lai iepazītu pilsētu klausoties stāstos par tai zīmīgiem notikumiem un ievērojamām ēkām, un vienlaikus baudītu īpašus gardumus, kas tapuši tepat Jelgavā.

Pasta salā pulksten 11 būs iespēja piedalīties vai atbalstīt dalībniekus Jelgavas valstspilsētas un novada atklātā 3x3 basketbola turnīrā un pludmales volejbolā, bet no pulksten 12 Lielupē starp dzelzceļa un automašīnu tiltiem norisināsies Latvijas Ūdens motosporta federācijas un sporta kluba "Paisums" ātrumlaivu sacensības.

Vairāk informācijas jelgava.lv un kultura.jelgava.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.09.2024 - 11.09.2024 Likteņdārzā – koncertuzvedums “Likteņzīmes Zemgales Tūrisma asociācija
27.septembrī plkst.19.00 Likteņdārzā norisināsies literāri muzikālā cikla “Likteņzīmes” jau ceturtais koncertuzvedums | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.09.2024 - 14.09.2024 Bauska Velo Rudens 2024 Bauskas TIC
Sajūtot rudens pirmās vēsmas, Velo Rudens ķeras pie darba un arī šogad piedāvās sportisku pasākumu Bauskā! | Skatīt vairāk
Raimonda Paula un Guntara Rača koncerts Tukuma TIC
Īpaši ģimenēm un mūsu mazajiem skatītājiem 6.oktobrī pulksten 14:00 piedāvājam apmeklēt Raimonda Paula un Guntara Rača jauno dziesmu programmu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.09.2024 - 14.09.2024 Baltijas vīnogas 2024 Bauskas TIC
Savas izaudzētās ogas izrādīs lielākie Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vīnogu audzētāji. Visi interesenti laipni aicināti Bauskas pils pagalmā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73331094sec.