Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados un Daugavpilī izsludina ārkārtas situāciju

2021. gada 10.augustā Ministru kabinets (MK) izdeva rīkojumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu atsevišķās administratīvajās teritorijās, ņemot vērā Latvijas—Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaita straujo pieaugumu.

Ārkārtējā situācija tiek izsludināta no 2021.gada 11.augusta līdz 2021.gada 10.novembrim Ludzas, Krāslavas un Augšdaugavas novadā, kā arī Daugavpilī.

MK rīkojums nosaka pienākumu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) un Valsts policijai (VP) sniegt palīdzību Valsts robežsardzei (VRS) Latvijas— Baltkrievijas robežuzraudzības nodrošināšanā, lai nepieļautu nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Tāpat MK rīkojums nosaka tiesības VRS, NBS un VP izmantot paredzētās procedūras un to rīcībā esošos līdzekļus, lai atturētu personas no Latvijas—Baltkrievijas robežas nelikumīgas šķērsošanas.

Tāpat valdības rīkojums nosaka, ka VRS, NBS un VP, konstatējot personas nelikumīgu Latvijas—Baltkrievijas robežas šķērsošanu, personām dos rīkojumu atgriezties valstī, no kuras persona šķērsojusi robežu, kā arī veiks nepieciešamos pasākumus, lai pārliecinātos, ka personas šo rīkojumu izpilda.

Valsts robežsardzei, konstatējot personas nelikumīgu Latvijas—Baltkrievijas robežas šķērsošanu, ir tiesības pielietot fizisku spēku un speciālos līdzekļus, lai nekavējoties atgrieztu personu valstī, no kuras tā nelikumīgi šķērsoja valsts robežu.

Rīkojums arī nosaka, ka ārkārtējās situācijas izsludinātajā teritorijā izvietotajās Valsts robežsardzes struktūrvienībās un citās iestādēs nepieņem personu iesniegumus par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.

Savukārt Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem sadarbībā ar VRS, kā arī PMLP ir pienākums nodrošināt vietu un infrastruktūru, kur būtu izmitināmas personas, kas šķērsojušas Latvijas—Baltkrievijas robežu.  

VRS un PMLP ir atļauts piemērot Publisko iepirkumu likuma 3.panta astotās daļas izņēmumu, lai nodrošinātu patvēruma meklētāju, kas ieradušies no Baltkrievijas Republikas, izmitināšanu, apgādāšanu ar pārtiku un pirmās nepieciešamības precēm.

Pasākumus rīkojuma izpildes nodrošināšanai, tajā skaitā iesaistīto institūciju personāla virsstundu darbu un komandējuma izdevumus, plānots finansēt no attiecīgajam mērķim institūcijām iedalītajiem valsts budžeta līdzekļiem, kā no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Nepieciešamības gadījumā MK var lemt par starptautiskās palīdzības pieprasīšanu, izmantojot ES civilās aizsardzības mehānisma, NATO, kā arī citu starptautisko sadarbības organizāciju un ārvalstu platformas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.03.2024 - 20.03.2024 “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” Valmieras TIC
19.martā plkst.12.00 un 14.00 Valmieras Kultūras centrā koncertuzvedums “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” koncertu ciklā “Mūzika Tev”. | Skatīt vairāk
Latvija 7 EUR
Idejas pavasara svētku dāvanām Kolekcija
Pavasara svētki ir īpaši - dan Lieldienas, gan Mātes diena, gan īpašie svētki mums svarīgiem cilvēkiem. Šajā kolekcija idejas dāvanām no kolekcija | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 VIKTORS LAPČENOKS | Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
23.martā pulksten 17:00 esi gaidīts Šlokenbekas muižas krodziņā, kur brīnišķīgu koncertu sniegs latviešu estrādes leģendārais dziedātājs | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 Laivošanas sezona sākusies Madonas TIC
Ieplāno brīvdienu izbraucienu ar ģimeni vai draugiem un nobrauc kādu posmu pa upi pie Madonas! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.74725103sec.