Baudi rudenīgu pārgājienu gleznainajā Amatas takā

Kamēr vien ir iespējams baudīt brīnišķīgo laiku un ar acīm varam tvert kadrus ar rudens veidotajiem mākslas darbiem dabā, dodies pie dabas. Pat tad, ja šķiet, ka negribas, nevaru, gan jau citreiz, atceries, ka svaigais gaiss, izkustēšanās un vienkārša būšana dabā Tev atlīdzinās izkāpšanu no ērtajām istabas čībām! Aiziet, dodamies piedzīvojumā uz Vidzemi!

Amatas taka vijas gar Amatas labo krastu un ir brīnišķīga vieta pastaigām, atpūtai un dabas izzināšanai. Visas pastaigas garumā varēsi vērot garāko un vienu no visstraujākajām un krāčainākajām Gaujas pietekām – Amatu. Upe tek pa senleju, kas ir viena no dziļākajām un savdabīgākajām Vidzemes upju ielejām. Tai ir stāvi un līdz 45 metriem augsti smilšakmens un dolomīta krasti, kas atklāj zemes vēsturi 350-400 miljonu gadu tālā pagātnē, kad Latvijas teritoriju klāja jūra.

Taka ir marķēta, bet tās lielākā daļa nav labiekārtota, dažviet jāpārvar šķēršļi – krituši koki un nelielas upes pietekas.

Taka sastāv no vairākiem posmiem, katrs no tiem atšķiras ar sarežģītību un ainavām. Takā ir daudz iežu, bet tie cits no cita atšķiras ar saviem smilšu ornamentiem, nostāstiem un savu apkārtni.

Vieglākais posms ir no Veclauču tiltam līdz Zvārtes iezim (3 kilometrus garš). Upes krastus te rotā sarkanīgie devona smilšakmens atsegumi, šajā posmā apskatāma vesela iežu galerija: mežonīgais Vanagu, aizraujošais Lustūzis, tēlainais Miglas iezis u.c. Šis posms beidzas pļaviņā, kur ir labiekārtota atpūtas vieta, un turpat netālu iespējams apskatīt unikālo Zvārtes iezi.

Visgarākais posms ar trim stāviem kāpumiem ir no Kārļu tilta līdz Zvārtes iezim (12 kilometrus garš). Maršruts aizsākas ar ceļu pie lieliska skata no Ainavu kraujas vairāk kā 40 metru augstumā. Tālāk šajā maršrutā var vērot vairākus iežus: Ķaubju, Stūķu, Dzilnas, un pašā takas galā teikām un nostāstiem apvīto – Zvārtes iezi.

Taka ikvienā gadalaikā piedāvā ko unikālu, tomēr rudenī tā ir izteikti gleznaina – spilgti sarkanos un zelta toņos, un kas interesanti, vērīgākie ceļotāji var vērot interesanto zivju nārstošanu.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.31760097sec.