Ēriks Lingebērziņš: Darbības turpināšanai tūrismā liels stimuls ir nākotnes rezervācijas

Kopš ilgi gaidītā Ministru Kabineta lēmumu, atļaujot nebūtisku ieceļošanu Latvijā, ir pagājis mēnesis. Šis lēmums pēc ilgāka pārtraukuma deva iespēju ienākošā tūrisma nozarei atsākt darbību. Tomēr tūrisma nozare kā pandēmijas smagi skarts pacients, lai gan ir pie samaņas, joprojām atrodas smagā stāvoklī, bet ar piesardzīgi optimistisku perspektīvu. Situācijas tālākā attīstība ir atkarīga gan no epidemioloģiskās situācijas, gan nozares un valsts dialoga un izpratnes, uzskata Biznesa augstskolas Turība asociētais profesors, «Latvijas Tūrisma aģentu un tūroperatoru asociācijas» valdes loceklis un tūrisma firmas «Baltic Vision» vadītājs Ēriks Lingebērziņš.

Bez liela pārsteiguma šobrīd redzam sekas novēloti pieņemtam lēmumam, nosakot datumu, kad nebūtiska ceļošana tika atļauta. Atšķirībā no citām Eiropas valstīm, tikai sākot ar jūnija otro pusi nozare varēja dot skaidru un nepārprotamu signālu, ka ceļošana uz Latviju, ar zināmiem nosacījumiem, ir iespējama.Vilcināšanās ar lēmuma pieņemšanu laupīja tik ļoti nepieciešamo laiku, kurš bija tik ļoti vajadzīgs, lai ļautu nozarei uzņemt apgriezienus, īstenojot pārdošanas aktivitātes vēl šai tūrisma vasaras sezonai. Neskatoties uz līdz pat jūnija beigām pieejamiem atbalsta mehānismiem, tūrisma un viesmīlības uzņēmumi joprojām turpina strādāt ārkārtējos apstākļos un, par spīti atsevisķiem Ekonomikas Ministrijas signāliem par nepieciešamību turpināt atsevišķus atbalsta mehānismus tūrisma nozarei turpmākajos mēnešos, nodrošinot tik ļoti nepieciešamo atbalstu “ieskriešanās periodā”, šobrīd saglabājas liela neziņa par turpmāko.

Tūrisma vasaras sezonas ilgumu, kad varam sagaidīt lielāko un nozīmīgāko ārvalstu tūristu skaitu gadā, pandēmija nav izmainījusi un ir maz ticams, ka minimāls darbības apjoms, ar kuru šobrīd uzņēmēji var rēķināties, būs pietiekams, lai ar pašu spēkiem nodrošinātu darbības nepārtrauktību rudens un ziemas periodā. Raugoties uz Latvijai nozīmīgākajiem ārvalstu tūrisma tirgiem, šobrīd varam rēķināties tikai ar tiem 50% potenciālo klientu, kuri ir pabeiguši pilnu vakcinācijas kursu, savukārt ģeogrāfiski viens no nozīmīgākajiem ārvalstu tūrisma tirgiem – Krievija, vismaz šogad paliek slēgts Latvijas tūrisma nozarei. Šie ir uzskatāmi par tiešiem nozares pilnvērtīgas darbības ierobežojumiem, ar kuriem ir jārēķinās.

Tagad arī redzam, ka precīzas ir izrādījušās nozarē strādājošo prognozes, ka šajā tūrisma vasaras sezonā varam rēķināties ar individuālu viesu rezervācijām, nelielām grupām, draugu un radu kompānijām, kuras lēmumu par ceļojuma galamērķa izvēli ir gatavas pieņemt pēdējā brīdī, vai salīdzinoši īsu laiku pirms iecerētā ceļojuma. Vienlaikus, šī noteikti ir arī iespēja piedāvāt jaunus produktus ārvalstu viesiem – maršrutus un galamērķus Latvijā, kuri citkārt netika iekļauti. Tomēr pēc pēc 10 mēnešu faktiskas dīkstāves arī nelielais jauno rezervāciju apjoms ir pavēris iespēju uzņemt ārvalstu viesus Latvijā.

Diemžēl iztrūkstošs nozares atbalsta mehānisms ir ārvalstu mērķa tirgos īstenotas komunikācijas un galamērķa reklāmas kampaņas, lai uzrunātu tos, kuri ir pieņēmuši lēmumu par ceļojumu šajā vasarā, bet nav izvēlējušies savu ceļojuma galamērķi. Ārvalstu tūristu piesaiste šobrīd balstās lielākoties uz iepriekšējām iestrādnēm, veidojot galamērķa tēlu un pašu uzņēmēju iniciatīvu un entuziasmu, cīnoties par katru jaunu rezervāciju, lai iegūtu vismaz minimālus ienākumus darbības turpināšanai. Darbības turpināšanai liels stimuls ir nākotnes rezervācijas – 2022.gada vasaras sezonai. Latvija un visa Baltija joprojām ir interesants un pieprasīts ceļojumu galamērķis un galvenajos ārvalstu tūrisma tirgos nākotnes pieprasījums nav mazinājies. Tūrisma un viesmīlības pakalpojumu sniedzēji, manuprāt, ir demonstrējuši gatavību mainīties un pielāgoties esošajai situācijai, vienlaikus turpinot strādāt. Tāpēc tieši šobrīd ir ļoti nepieciešams turpināt iesākto dialogu ar nozari, ieklausoties, iedziļinoties un izprotot nozares specifiku.

Arī turpmākie mēneši var nest jaunus izaicinājumus, kuri joprojām ir saistīti ar epidemioloģisko situāciju gan Latvijā, gan Eiropā. Jau šobrīd redzam, ka vairākās Eiropas valstīs situācija pasliktinās, pieaugot jaunu inficēšanās gadījumu skaitam un atliek vien cerēt, ka šobrīd spēkā esošais vienotais Eiropas Savienības regulējums, paredzot ceļošanas iespējas vakcinētām vai pārslimojušām personām, saglabāsies arī turpmākajos mēnešos. 16 mēnešu laikā, kopš pandēmijas sākuma, tūrisma nozare jau divas reizes ir piedzīvojusi darbības apturēšanu un ir pamats bažām, ka vēl viena reize var nākt kā trieciens, no kura atkopšanās var arī nenotik. Šobrīd ir nepieciešams turpināt pilnveidot jau izveidotos mehānismus, strādājot drošākas vides apstākļos, lai nepieļautu situāciju, kad ir jāatgriežas situācijā, kādā nozares nonāca pagājušā gada augusta beigās. Savukārt pieaugot tūristu skaitam arvien aktuālāks kļūst darbaspēka pieejamības izaicinājums.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
Latvija 6 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.77558303sec.