Eiropas kultūras galvaspilsētā Tartu 2024 notiks somugru kultūras mantojuma festivāls

No 2024. gada 14. līdz 15. jūnijam Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu ietvaros Igaunijas Nacionālajā muzejā Tartu notiks somugru tautu kultūrai un tās mantojumam veltīts festivāls. Tā noslēgumā izskanēs igauņu komponista Veljo Tormisa kora dziesmu cikls "Aizmirstās tautas" Chœur de l’Orchestre de Paris un diriģentes Ingridas Rozes-Mendes (Ingrid Roose-Mänd) izpildījumā.

Chœur de l'Orchestre de Paris koncerts Igaunijas Nacionālajā muzejā notiks 15. jūnijā plkst. 20.00. Tajā klausītāji varēs dzirdēt Veljo Tormisa (Veljo Tormis) cikla “Aizmirstās tautas” trīs daļas: “Ižoru epopeja”, “Votu kāzu dziesmas” un “Ingru vakari”. Koncertā uzstāsies vairāk nekā 80 Francijas akadēmijas un kamerkora dziedātāju, kas izpildīs dziesmas votu un ižoru valodā, kā arī ižoru-somu dialektā.

Tartu 2024 somugru festivāla mērķis ir veicināt izpratni par tiem igauņu etniskajiem brāļiem somugriem, kuru tradicionālā kultūra bieži vien ir atstāta novārtā vai ir uz izzušanas robežas gan Padomju Savienības piekoptās politikas pret mazajām tautām, gan Krievijas šābrīža agresijas un politisko represiju dēļ, kas ietekmē somugru kopienas gan Krievijā, gan Igaunijā.

"Somugru festivāls pievērš uzmanību tiem, kuri politisko konfrontāciju laikos diemžēl ir atstumti, " stāsta Olivers Bergs, Tartu 2024 Eiropas programmas sadaļas vadītājs. Viņš uzsver, ka nekad nedrīkstam aizmirst citus somugrus, kuriem vēstures līkloču dēļ nav bijusi iespēja piedzīvot ilgstošu suverenitāti.

Divu dienu festivālā notiks arī asociācijas "Fenno-Ugria" rīkots akadēmiskais seminārs un somugru filmu festivāls FUFF.
Semināra prezentācijās tiks atgādināti nozīmīgākie pagrieziena punkti somugru kultūras izzināšanā un izpratnē, kas sasniegti laikā no 1960. līdz 1980. gadam, kā arī tiks pārrunātas aktualitātes un perspektīvas. Seminārs notiks 15. jūnijā no plkst. 15.00 līdz 18.00 Igaunijas Nacionālā muzeja bibliotēkā.

Arī somugru filmu festivāla FUFF galvenā tēma ir "Aizmirstās tautas", un tā programmā iekļautas somugru īsfilmas un spēlfilmas, kā arī būs tradīciju iepazīšanas darbnīcas. FUFF ietvaros režisoriem būs iespēja piedalīties starptautiskā 48 stundu radošajā darbnīcā, lai kopā ar kādā no somugru valodā runājošiem aktieriem, filmēšanas komandas dalībniekiem vai asistentiem veidotu eksperimentālas filmas, kuru centrā ir somugru tautas vai valodas. Darbnīcā tapušās filmas skatītājiem tiks demonstrētas festivāla noslēguma ceremonijā.

Biļešu tirdzniecība uz koncertu "Aizmirstās tautas" sākta 20. martā Piletilevi tīmekļvietnē un tirdzniecības vietās. Gan akadēmiskajā seminārā, gan filmu festivālā FUFF ieeja ir bez maksas.

Eiropas kultūras galvaspilsēta Tartu 2024 šī gada laikā rīko vairākus klasiskās mūzikas pasākumus. Koncerts "Pärt & Händel" 25. augustā savienos 18. gadsimta skaņu ainavu ar mūsdienu mūziku. Izpildītāju vidū būs starptautiski atzīti Arvo Perta mūzikas interpretētāji Tenu Kaljuste (Tõnu Kaljuste) un Igaunijas filharmoniskais kamerkoris, kā arī viens no pazīstamākajiem baroka orķestriem Concerto Copenhagen.

Savukārt 21. jūlijā Tartu notiks Katalonijas operas, Fundació Òpera a Catalunya Orquestra, Simfònica del Vallès kora, solistu un baleta veidota flamenko izrāde pēc Bizē operas “Karmena” motīviem.

Koncertā “Veltījums Igaunijas klavierēm”, kas notiks 10. augustā, uzstāsies Igaunijas labākie pianisti.
Baltijas un Igaunijas mūzikas dienās no 26. aprīļa līdz 5. maijam Tartu piedzīvos vairāk nekā 20 pasaules mūzikas skaņdarbu pirmatskaņojumu.

Tartu 2024 ir šī gada lielākais notikums Igaunijā – tā organizēšanā ir iesaistīta ceturtā daļa valsts iedzīvotāju. Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas mākslinieciskā koncepcija un vadmotīvs ir “Izdzīvošanas mākslas” (Arts of Survival). Tās ir zināšanas, prasmes un vērtības, kas palīdzēs dzīvot labāk nākotnē, ar fokusu uz ilgtspēju, kopradi, vietējo unikalitāti, zinātni un tehnoloģijām. Programmas ietvaros gada laikā notiks vairāk nekā 1000 pasākumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Ēģipte skolēnu RUDENS brīvlaikā Estravel Latvia
Esiet tālredzīgi un gudri! iegādājieties ceļojumu skolenu RUDENS brīvlaikam jau tagad! Hurgada vai Šarm-el-Šeiha | Skatīt vairāk
no 685 EUR
Atlaide auto nomai Bahreinā Europcar
Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53871298sec.