Valmierā pieminēs 1941. gada deportāciju 80. gadadienu

Šī gada 14. jūnijā aprit 80 gadu kopš Padomju Savienība pēc Latvijas okupācijas organizēja pirmās masu deportācijas – 1941. gadā tika izsūtīti vairāk nekā 15 tūkstoši Latvijas pilsoņu.

Lai arī nevaram pulcēties plašā lokā, 14. jūnijā aicinām individuāli vai ģimenes lokā piemiņas vietā pie Valmieras dzelzceļa stacijas nolikt ziedus vai svecīti, kavēties atmiņās un pieminēt 1941. gada traģiskos notikumus. Piemiņas vietā atceres dienā tiks izvietoti 117 bērza bluķīši, vizuāli simbolizējot katru deportēto valmierieti. No plkst. 12.00 līdz plkst. 14.00 pie piemiņas akmens skanēs mūzika un dziesmas Mārtiņa Roziņa izpildījumā, kā arī tiks stādīti nokarenie bērzi.

Pieminot deportāciju upurus, 14. jūnijā no plkst. 11.00 pasākumā ar nosaukumu “Aizvestie. Neaizmirstie. 80 gadi kopš 14. jūnija deportācijām” vienlaikus visā Latvijā tiks lasīti 1941. gadā izsūtīto Latvijas iedzīvotāju vārdi. Valmierā kopumā tiks lasīti 117 deportēto cilvēku vārdi. Lasījumu veiks aktieris Tālivaldis Lasmanis. Lasījums tiks straumēts Valmieras pilsētas Facebook lapā plkst. 11.00. No plkst. 14.00-18.00 lasījums tiks atskaņots arī piemiņas vietā pie dzelzceļa stacijas.

Lasījumi no visām Latvijas vietām tiks straumēti reāllaikā platformās LSM.lv un LNB.lv, kur būs pieejama “Karšu izdevniecības Jāņa sēta” izstrādāta digitāla Latvijas karte ar apkopotām saitēm uz tiešraidēm no pasākumiem pašvaldībās. Šajā kartē vēlāk tiks ievietoti arī piemiņas pasākumu videomateriāli, kā arī dati par deportētajiem, lai veidotu un attīstītu publiski pieejamu tiešsaistes platformu, kas vizualizē deportācijas Latvijā, palīdzot aptvert apmēru un sekas, parādot statistiku un vienlaikus ļaujot izsekot individuāliem izvesto cilvēku stāstiem. Plkst. 10.50 plānota Valsts prezidenta Egila Levita uzruna.

Pasākuma idejas autore Sandra Kalniete norāda: “Nav nekā personīgāka un individuālāka par cilvēka vārdu un uzvārdu, jo tas pavada ikvienu no dzimšanas līdz nāves brīdim un turpina pastāvēt līdz laiku aizlaikiem vēstures annālēs. Ikviens izsūtītais ir pelnījis, lai viņš nebūtu tikai sīka vienība kādā lielākā, apkopojošā skaitlī. Vārdu lasīšanas ceremonijai vienlaikus notiekot visos Latvijas novados un pagastos un piemiņas brīžus saslēdzot vienotā Latvijas tīmeklī, tiek dota iespēja piemiņas pasākumā piedalīties kā Latvijā, tā visā pasaulē mītošajiem tautiešiem.”

Piemiņas pasākumu “Aizvestie. Neaizmirstie. 80 gadi kopš 14. jūnija deportācijām” rīko Valsts prezidenta kanceleja un Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar ekspertiem no Latvijas Nacionālā arhīva, “Karšu izdevniecības Jāņa sēta” un sabiedriskajiem medijiem. Atceres dienu Valmierā organizē Valmieras Kultūras centrs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.64502311sec.