Lukturi, nevis sveces: Briti māca sagatavoties iespējamajai elektrības piegādes pārtraukšanai

Elektrības atslēgumi, ļoti iespējams, būs ziemas laikā no rīta vai no 16.00-21.00. Lūk, britu eksperti snieguši padomus, kā būt gatavākiem elektrības piegādes pārtraukumiem un kas noderētu arī Latvijā.

Šie pasākumi ir saistīti ar inflāciju elektroenerģijas tirgū un faktu, ka ziemā cilvēki biežāk lieto elektrību. Interesanti, ka Lielbritānijā par īslaicīgu elektrības atslēgšanu cilvēki ir informēti vismaz vienu dienu iepriekš.

PIRMS ELEKTRĪBAS ATSLĒGUMA

Kabatas lukturi, nevis sveces

Lai arī sveces piešķir romantisku gaisotni, tas noteikti nav ieteicams variants - liels īpašuma aizdegšanās risks. Tāpēc talkā nāk kabatas lukturi. Vēlams lukturus uzglabāt viegli atrodamā vietā, lai atslēguma laikā varētu tos bez aizķeršanās izmantot.

Laikus uzlādēt mobilos telefonus

Bezvadu internets elektrības atslēguma laikā nedarbosies. Tomēr joprojām pastāv mobilā 4G interneta opcija. Vērtīgi būtu laikus iegādāties lādētājakumulatoru (jeb t. s. "power bank"), lai telefonus laiku pa laikam uzlādētu.

Iegādāties radioaparātu, kas barojas no baterijām

Radiostacijas šajā laika posmā sniedz noderīgu informāciju par aktualitātēm valstī un pasaulē. Tāpēc svarīgi iegādāties papildu baterijas, ja mājās tādu trūkst.

Turēt uzvārītu ūdeni ielietu vakuuma pudelē

Uzvārīts ūdens, ieliets vakuuma pudelē (jā, tieši tajā, ko lieto ilgās ekskursijās un pārgājienos), ir labs palīgs - kaut vai tējai, kafijai vai buljonam. Sevišķi pudele noder, lai sasildītos, kad atslēgta apkure.

Saglabāt datorā rakstītos darbus

Pārsvarā elektrību atslēdz vakarpusē. Tiesa gan, ir risks pazaudēt datorā iepriekš rakstītos darbus, tāpēc svarīgi iesākto laiku pa laikam saglabāt iesāktos darbus un iestatīt automātiskās saglabāšanas funkciju.

Apraudzīt vecos vai smagi slimos kaimiņus

Svarīgi dienu pirms elektrības atslēguma apraudzīt vecos vai smagi slimos kaimiņus, lai pārliecinātos, vai viņi šajā laika posmā spētu izdzīvot bez lielām raizēm. Vislabāk elektrības atslēguma laikā ir uzaicināt šādus kaimiņus pie sevis ciemos, lai tiešām justos droši par viņiem.

ELEKTRĪBAS ATSLĒGUMA LAIKĀ

Palikt mājās

Darbu darīšana iespēju robežās mājās mazinās stresu. Kaut vai tāpēc, ka šajā laikā nestrādās daudzas sabiedrisko pakalpojumu vietas un biroji.

To, kas ielikts ledusskapī, tur arī atstāt

Ēdieni un dzērieni, kas ielikti ledusskapī, vismaz dažas stundas paliks derīgi. Taču, ja pārtikas preces vienkārši izņem ārā, faktiskais derīguma termiņš beigsies ātri vien.

Silti apģērbties

Būtiski ir silti apģērbties un sarūpēt siltākas segas, lai situācijā, kad atslēgta arī apkure, nenosaltu.

Atvienot akvāriju filtrus

Zivis un rāpuļi akvārijā izdzīvos vairākas stundas. Tomēr ir būtiski atvienot filtrus, lai akvārijā neiekļūtu kaitīgie toksīni.

Izmantot automašīnu

Automašīna ir vērtīgs palīgs šajā saspringtajā laikā. Tur var arī citreiz uzlādēt telefonu. Svarīgi ir telefonu mašīnā nelādēt pārāk bieži, jo tādējādi tas atsauksies uz auto akumulatoru.

Turēt apgaismojuma slēdžus ieslēgtus

Tas liks skaidri noprast, kad elektroenerģijas piegādi beidzot atjaunos. Gludekļus un citas elektroierīces gan vēlams atvienot no elektrības, lai mazinātu aizdegšanās risku.



KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16871881sec.