TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Pie starptautiskās lidostas «Rīga» būs jauna kārtība taksometru pārvadājumos

Lai sakārtotu taksometru nozari, Ministru Kabinets (MK) 2019. gada 27. augustā, atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) virzītos noteikumus, kas izskauž negodīgu attieksmi pret pasažieriem un ievieš skaidrus brauciena maksas noteikšanas principus, nodrošinot paaugstinātas kvalitātes prasības taksometru pakalpojumu sniegšanai starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objektos, to skaitā lidostā.

Jaunie noteikumi, kas stāsies spēkā šī gada 1. septembrī, paredz būtiskus uzlabojumus klientiem, kas turpmāk izmantos taksometru pakalpojumus.

Taksometra pakalpojumus ar ierobežotu piekļuvi publiski pieejamā teritorijā (autoostā, dzelzceļa stacijā, lidostā un ostā) varēs sniegt pārvadātājs, kas nodrošinās pakalpojuma piedāvājumu visā objekta darba (diennakts) laikā, apkalpojot personas ar invaliditāti, kā arī spējot nodrošināt taksometrus arī ar 6-9 sēdvietām, to skaitā bērnu sēdeklīšiem. Noteikts ierobežojums autotransporta līdzekļa vecumam – tas nedrīkst pārsniegt 5 gadus.

Noteikumi daudz striktāk regulēs prasības taksometru tarifu norādē un pakalpojumu sniegšanas kārtību pie starptautiskās lidostas "Rīga", kā arī speciālās licences kartītes saņemšanas nosacījumus pārvadātājiem.

Speciālās licences kartītes izsniegs Rīgas plānošanas reģions, un tās būs derīgas komercdarbībai arī visā pārējā plānošanas reģiona teritorijā. Rīgas plānošanas reģions pārbaudīs pārvadātāja un tā autotransporta līdzekļu atbilstību likumā noteiktajām prasībām. Šīs speciālās licences kartītes varēs anulēt, ja pārvadātājs nepildīs "Autopārvadājumu likumā" noteiktās prasības, kas ir jāpilda lidostas "Rīga" teritorijā.

Tāpat kā līdz šim noteikumos atrunāta kārtība, kādā republikas pilsētas pašvaldība vai plānošanas reģions (institūcija) izsniedz un anulē speciālo atļauju (licenci) un licences kartīti pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru. Lai izsniegtu licences kartīti, institūcija pārbaudīs autotransporta līdzekļa reģistrācijas datu atbilstību M1 kategorijai, īpašuma vai turējuma tiesības.

Savukārt no 2020.gada 1.janvāra, papildus tiks pārbaudīta arī autotransporta līdzekļa atbilstība vides prasībām (likumā noteiktais ierobežojums CO2 izmešiem 150g/km vai motora tilpumam līdz 2000cm3).  Papildus pirms licences kartītes izsniegšanas institūcija pārbaudīs, vai pārvadātājs konkrētajam taksometram ir reģistrējis taksometra skaitītāju VID publiskojamā datu bāzē (reģistrā).

Lai samazinātu ēnu ekonomiku un tā dēvētos "uzņēmumu karuseļus", ja pārvadātājs ierosinās anulēt speciālo atļauju (licenci) vai licences kartīti transportlīdzeklim, institūcija, kas izsniedz šos dokumentus, pārbaudīs informāciju  VID Publiskojamo datu bāzē par pārvadātāja nodokļu saistību un Sodu reģistrā par administratīvo sodu izpildi, kas piemēroti par pārvadājumu pakalpojumu reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumiem.

Attiecībā uz tarifiem - ja pārvadātājs  plāno piemērot vairākus tarifus, tos būs jānorāda paziņojumā, kuru iesniedz institūcijai, sastādot cenrādi un atšifrējot kādam braucienam tas tiek piemērots. Šo informāciju būs jāizvieto taksometra salonā uz priekšējā paneļa. Cenrādī ietverto tarifu palielinājumi vai atlaides nevarēs pārsniegt 50% un to apmēru pārbaudīs institūcija. Informācija par tarifiem, kuri tiks piemēroti braucieniem no lidostas Rīga (ja netiek izmantot vaučeris), pārvadātājam būs jānorāda paziņojumā atsevišķi, un tie būs saistoši visiem tā rīcībā esošajiem taksometriem.

Savukārt uz taksometra virsbūves būs jāizvieto pamata tarifi, kas tiek piemēroti, nolīgstot taksometru uz ielas. Tāpat uz priekšējā paneļa pasažiera pusē jābūt novietotai VSIA "Autotransporta direkcija" izsniegtai "Taksometra vadītāja reģistrācijas apliecībai", kuru izsniedz visiem autovadītājiem, kuriem ir tiesības sniegt pasažieru komercpārvadājumu pakalpojumus ar taksometru.

Lai uzlabotu situāciju nodokļu jomā, paredzēts, ka par veiktajiem pakalpojumiem pārvadātājiem būs jāsniedz informācija VID tiešsaistes režīmā. Pārvadātāji to varēs uzsākt no 2020.gada 1.jūlija, bet obligāti informācija būs jāsniedz no 2021.gada 1.jūlija.

Noteikumi par pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru stāsies spēkā  2019. gada 1.septembrī, bet ierobežota piekļuve lidostas "Rīga" teritorijā stāsies spēkā 2019.gada 15.septembrī.

Kā zināms, šī gada 13.jūnijā Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītos grozījumus "Autopārvadājumu likumā", kas pamatos noteic, ka taksometru pakalpojumu sniegšanai autoostās, dzelzceļa stacijās, lidostās, ostās varēs strādāt pārvadātāji, kas braucieniem noteiks fiksētu maksu ar priekšapmaksas kuponu (vaučeru), darījumu reģistrējot taksometra skaitītājā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 23.03.2024 SARUNAS “Krauze pret Krauzi” Jaunmoku pilī Tukuma TIC
23. martā pulksten 19.00 Jaunmoku pils Kolonnu zālē iemīļotas TV ētera personības, brāļi Arnis un Valters Krauzes, aicina uz jautru sarunu vakaru. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.03.2024 - 20.03.2024 “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” Valmieras TIC
19.martā plkst.12.00 un 14.00 Valmieras Kultūras centrā koncertuzvedums “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” koncertu ciklā “Mūzika Tev”. | Skatīt vairāk
7 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 21.03.2024 Tikšanās ar rakstnieci Noru Ikstenu Tukumā Tukuma TIC
21.martā plkst.16.00 tikšanās ar rakstnieci, grāmatu “Mātes piens”, “Jōna” u.c. interesantu un vērtīgu grāmatu autori Noru Ikstenu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 VIKTORS LAPČENOKS | Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
23.martā pulksten 17:00 esi gaidīts Šlokenbekas muižas krodziņā, kur brīnišķīgu koncertu sniegs latviešu estrādes leģendārais dziedātājs | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.92965412sec.