TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Cik ļoti latviešus gaida Igaunijā, Somijā, Norvēģijā un Grieķijā?

Ierodoties Latvijā no četrām Eiropas Savienības valstīm – Igaunijas, Norvēģijas, Somijas un Grieķijas, pašizolācija nav jāievēro, vismaz vēl līdz 7. novembrim. Bet, vai tikpat gaidīti esam arī šajās četrās valstīs? Izrādās, ka nē…

Somija

No 2020. gada 12. oktobra Somija atjaunoja robežkontroli ar Eiropas valstīm. No Latvijas Somijā var ieceļot, ja vien iespējams apliecināt, ka iebraucējs ir no darba attiecībās, dodas komandējumā, apmeklē Somiju ģimenes apstākļu dēļ. Diemžēl ierašanās Somijā no Latvijas tūrisma un izklaides nolūkā šobrīd nav atļauta.

Ieceļojot Somijā no valsts, kuras kumulatīvais saslimstības rādītājs pārsniedz 25 uz 100 000 iedzīvotājiem pēdējo 14 dienu laikā ir noteikta 10 dienu pašizolācija. Ja var uzrādīt negatīvu testa rezultātu, kurš ir veikts pēdējo 72 stundu laikā, un 72 stundu laikā pēc ierašanās Somijā var veikt atkārtotu COVID19 testu, kura rezultāts ir negatīvs, ir iespējams samazināt pašizolācijas laiku.

Latvijas valstspiederīgie var atgriezties Latvijā tranzītā caur Somiju, neievērojot pašizolāciju. Tranzīta ceļotājiem jāuzrāda dokumenti, kas apliecina nodomu atgriezties Latvijā: personu apliecinošs dokuments un lidmašīnas vai prāmja biļete tālākceļam. Tranzīta ceļotājiem Somija jāšķērso pēc iespējas īsā laikā ar pēc iespējas mazāk pieturvietām.

Atgriezties Somijā jebkurā laikā drīkst Somijas pilsoņi, rezidenti (un viņu ģimenes locekļi), kā arī trešo valstu pilsoņi, kuriem ir uzturēšanās atļauja Somijā.

Helsinku Vantā lidostas tranzīta pasažieriem no valstīm, uz kurām attiecas ierobežojumi un kuri tālāk dodas uz ostām, stingri rekomendēts izmantot taksometru. Ja ielido vakarā un prāmis/ tālākais lidojums ir nākamajā rītā, jāpaliek lidostas tranzīta zonā.

Norvēģija

Ceļotājiem no ES, Šengenas un EEZ valstīm, kurās vīrusa izplatības rādītāji pārsniedz 20 saslimušos uz 100 000 iedzīvotājiem pēdējo 2 nedēļu laikā, kā arī pozitīvo testu rādītājs ir augstāks par 5% pēdējo divu nedēļu laikā, pēc ieceļošanas Norvēģijā ir jāievēro 10 dienu pašizolācija.

No 9. oktobra pašizolācijas prasība tiek piemērota arī personām, kas Norvēģijā ieceļo no Latvijas. Ja persona vēlas izceļot no Norvēģijas 10 pašizolācijas dienu laikā, tad tas ir atļauts. Tāpat atļauts šķērsot Norvēģiju tranzītā, ja persona spēj pierādīt izceļošanu no valsts (aviobiļete, prāmja biļete).  

Grieķija

 Latvijas valstspiederīgajiem ieceļošana Grieķijā ir atļauta, vismaz šobrīd. Grieķijā ir atjaunota avio, sauszemes un jūras satiksme. Starptautiskie avioreisi tiek apkalpoti visās lidostās, tai skaitā reģionālajās.

Ieceļojot jāuzrāda ieceļošanas veidlapa “Passenger Location Form - PLF”, kuru jāaizpilda vismaz 24h pirms ieceļošanas valstī. Veidlapai jābūt izdrukātai vai pieejamai mobilajā ierīcē. Uzrādot PLF veidlapu, tiks pieņemts lēmums par Covid-19 vīrusa noteikšanas testa nepieciešamību. Par šo noteikumu neievērošanu var piemērot naudas sodu 500 EUR apmērā.

Taču noteikumi Grieķijā ir gana strikti, tādēļ vērts iepazīties ar šo informāciju:

- Satiksme starp Grieķijas salām ir atjaunota. Iekāpšanai kuģī nepieciešams uzrādīt veidlapu, kuru var saņemt pie attiecīgā pārvadātāja mājaslapā, biļešu kases vai pie iekāpšanas. Jāievēro 2m distance un jālieto sejas un deguna aizsegs;

- Taksometros atļauts pārvadāt līdz trim pasažieriem, sejas un deguna aizsegs ir obligāta prasība;

- Privātajā transportlīdzeklī vienlaicīgi nedrīkst atrasties vairāk par 4 personām;

- Sabiedriskajā transportā, publiskās vietās, birojos, veikalos, valsts un pašvaldību dienestos, bankās kā arī liftos sejas un deguna aizsega lietošana ir obligāta prasība. Par šo prasību neievērošanu var piemērot naudas sodu 150 EUR apmērā;

- Obligāta prasība visā valstī ir sociālā distancēšanās – vismaz 2 m;

- Personas var tikt aicinātas uzrādīt personu apliecinošo dokumentu, aicinām pasi vai eID karti turēt pie sevis, kā arī abus dokumentus neglabāt kopā, lai viena dokumenta zuduma gadījumā jūsu rīcībā paliktu otrs dokuments.

Igaunija

Attiecībā uz Baltijas valstīm un Somiju ir noteikts, ka bez pašizolācijas ievērošanas drīkst ieceļot gadījumos, kad konkrētās valsts 14 dienu kumulatīvais Covid-19 inficēšanās rādītājs nav augstāks par 50 uz 100 000 iedzīvotājiem. Šādam kritērijam šobrīd atbilst tikai Somija. Diemžēl nu jau šis rādītājs Latvijā krietni pārsniedz šo rādītāju…

Taču pamatojoties uz Igaunijas valdības rīkojumu Nr. 282, pārvietošanās brīvības ierobežojums neattiecas uz cilvēkiem bez simptomiem, kuri pēdējo 10 dienu laikā ir bijuši Lietuvas vai Latvijas teritorijā un ir devušies uz Igauniju tieši no Lietuvas vai Latvijas kopā ar šādus priekšnoteikumus:

-    persona 48 stundu laikā pirms ierašanās Igaunijā ir veikusi koronavīrusa testu, un rezultāts ir negatīvs. Ceļojot no Igaunijas uz šīm valstīm un atgriežoties Igaunijā, Igaunijā ir iespējams veikt koronavīrusa testu un negatīva rezultāta gadījumā atgriezties normālā dzīvē. Gaidot testa rezultātus, ir nepieciešama pašizolācija;

-    persona ierodas Igaunijā, lai strādātu, mācītos vai saņemtu veselības pakalpojumus, vai ģimenes iemeslu dēļ vai lai dotos tranzītā. Iepriekš minēto iemeslu dēļ pirms ierašanās Igaunijā nav jāveic koronavīrusa tests.

-    Tāpat izņēmums ir attiecināms uz Valkā un Valgā deklarēto iedzīvotāju bez Covid-19 simptomiem pārvietošanos abu pilsētu administratīvo teritoriju robežās. Izņēmums Valkas un Valgas gadījumā ir spēkā neatkarīgi no 14 dienu kumulatīvā Covid-19 inficēšanās rādītāja.

Igaunijā atļauts iebraukt vairāku Šengenas zonas zema epidēmijas riska valstu pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem (valstu saraksts tiek aktualizēts katru piektdienu šajā mājaslapā: https://vm.ee/en/information-countries-and-quarantine-requirements-passengers). Personas, kuras ierodas Igaunijā no ES/EEZ valstīm ārpus šī saraksta, nepieciešams 10 dienas pavadīt pašizolācijā.

Iepriekš minētās personas drīkst šķērsot Igaunijas robežu, tai skaitā izmantojot gan personīgo transportlīdzekli, gan pieejamos pasažieru pārvadātāju pakalpojumus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lieldienas Jūrmalā  Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Lieldienās! 2 naktis viesnīcā un izvēlētā dāvana. Vietu skaits ierobežots. Ceļošanas periods: 28.03. - 01.04.2024. | Skatīt vairāk
no 450 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.03.2024 - 26.03.2024 TURCIJA no 280 € CelojumuBode.lv
Sezonas sākums jau pēc dažām nedēļām. Visu tūroperatoru piedāvājumi un akcijas! | Skatīt vairāk
280 EUR
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1909759sec.