Jauns garšu piedzīvojums – Veclaicenes kūkins

Vietu pa īstam pazīstam un saprotam, ja esam to izbaudījuši ar visām savām maņām. Ainaviskā Veclaicenes augstkalne ar stāvām nogāzēm, ezeru virtenēm un tālām skatu perspektīvām ietver sevī arī dabas daudzveidību un pavisam īpašas garšas.

Ieskandinot Mājas kafejnīcu dienu aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” pasākumā “Garšu cīņas Bānīša tirgū” 14.augustā tiks prezentēts jauns vietējo garšu piedzīvojums – Veclaicenes kūkins*.

Veclaicenes kūkins ir alūksnietes Dainas Vītumas ģimenes gardums. Šādu grauzdēta cukura biskvītu ar skābā krējuma krēmu un brūklenēm Dainas ģimenes sievietes cep jau vismaz ceturtajā paaudzē. Kūkas autore stāsta: “Kūkins ir mana bērnības garša. Tieši kūkins man asociējas ar Veclaiceni, jo ikreiz, kad viesojos pie vecvecmammas Emmas Avots Popju mājās Ķauķu kalna pakājē, galdā tika likts šis gardums.” Recepte, kura glīti ierakstīta Dainas mammas pierakstu kladē tiek mantota no paaudzes paaudzē.

Veclaicenes kūkins savā maigumā ietver apkārtnes dabas skāvienu un malēnieša temperamentu, aicinot uzkavēties un izbaudīt, jo patiesās garšas nianses uztveramas nevis vienreiz nobaudot, bet izmēģinot atkal un atkal. Kūkins ir stāsts par malēniešu un tepat esošo igauņu draudzību, par ainavisko vērtību ieskautajiem robežu stabiņiem un par vietu, kas pārsteidzoša savā dabiskumā. Lai ikvienam izdotos piedzīvot šo īpašo Veclaicenes garšu, Daina ar recepti dalījās ar vietējiem kafejnīcu saimniekiem, kuri savās ēdienkartēs no augusta beigām piedāvās arī šo gardumu. Ikviens vietējo garšu meklētājs varēs to baudīt pirms vai pēc Veclaicenes apmeklējuma.

Idejas aktualizētājs ir Alūksnes Tūrisma informācijas centrs, jo kā stāsta tā vadītāja Iveta Veļķere: “Viesi, kas vēlas iepazīt mūsu pusi vai jau kļuvuši ar to pazīstami bieži vaicā par tradicionāliem ēdieniem un īpašajām garšām. Tā, sanākot kopā vairākiem Alūksnes un apkārtnes kūku cepējiem, lai prezentētu katram savu īpašo Veclaicenes gardumu, nonācām pie sen zināmas patiesības – visraksturīgākais un gardākais ir varbūt nedaudz piemirstais, tomēr laika pārbaudījumu izturējušais. Šoreiz no Popju māju saimnieču recepšu krājumiem.”

Lai smeķīgi!

*Kūkins – malēniski kūka

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56241202sec.