Tukuma muzejs Patriotiskajā nedēļā piedāvā

No 2021.gada 15.novembra visi Tukuma muzeji ir atvērti apmeklētājiem, ievērojot epidemioloģiski drošā režīma nosacījumus.* Katrs no septiņiem Tukuma muzejiem ir sagatavojis kādu jaunumu un parūpējies, lai apmeklējums muzejos būtu patīkams un epidemioloģiski drošs.

Valsts svētku nedēļā no 15.-21. novembrim Tukuma muzeji būs atvērti arī svētku dienās un brīvdienās. Darba laiks Tukuma muzejos 18. novembrī un 19. novembrī no plkst. 11.00 – 16.00, Mākslas galerija “Durvis” 18. novembrī no plkst. 11.00 – 18.00; 19. novembrī no 9.00 – 16.00; 20. novembrī no 9:00 – 16.00.

Svētku nedēļā aicinām izstaigāt Tukuma vēsturiskās vietas, iepazīt Tukuma muzeja piedāvājumu un aktualizēt Latvijai svarīgos vēsturiskos notikumus. Svētku dienās īpaši izdevīgi ir iegādāties Tukuma muzeja Dienas biļeti, ar kuru var apmeklēt visus muzejus dienas ietvaros. Dienas biļetes cena ir 4.00 EUR.

Pastaigu maršruts “Iepazīsti Tukuma pilsētu un vēsturi” aicina doties pastaigā pa Tukumu, lai caur stāstiem izdzīvotu un pieminētu vēstures notikumus. Maršrutu karti drukātā veidā no 15. novembra būs iespēja saņemt Dzelzceļa stacijā I un Tukuma Tūrisma Informācijas centrā. Maršruta karti PDF formā iespējams apskatīt un lejupielādēt https://ieej.lv/TT-pastaigu-marsruts. Pastaigu maršruts tapis Tukuma muzejam sadarbībā ar Tukuma Kultūras namu. 18. novembrī pastaigu maršrutu papildinās spēle Kahoot, kuru spēlētāji individuāli varēs izspēlēt savos viedtālruņos. Spēles parole būs pieejama 18. novembrī Tukuma muzeja un Tiekamies Tukumā Facebook lapās. Aicinājums reģistrējoties norādīt pilnu savu vārdu un uzvārdu, jo veiklākie un precīzākie spēles dalībnieki tiks pie balvām. Spēles uzvarētāji tiks noskaidroti 22. novembrī.

18. novembrī vēsturiskas foto liecības par Brīvības laukumu Tukumā pēdējos 100 gados skatāmas uz Tukuma pilsētas vēstures muzeja “Pils tornis” sienas (Brīvības laukumā 19a, Tukumā). Katrs tukumnieks varēs ieraudzīt kādu zināmu vēstures faktu tālākā pagātnē un arī uzzināt interesantus faktus par Brīvības laukuma pārmaiņām gadu desmitu ritumā gan vizuāli, gan dažādajos notikumos. Brīvības laukuma prezentācija tapusi Tukuma muzejam sadarbībā ar Tukuma Kultūras namu un Tukuma Informācijas centru.

Pilsētas vēstures muzejā “Pils tornis” (Brīvības laukumā 19a) svētku nedēļā skatāma 1918.gada Tukuma Domes protokolu grāmata un Domes sēdes protokols, kurā tukumnieki pauž atbalstu jaunajai valstij.

Līdz 21. novembrim Brīvības laukumā Tukumā skatāma ceļojošā izstāde “Gustavam Zemgalam – 150”. 2021. gada 12. augustā valstsvīram un sabiedriskajam darbiniekam Gustavam Zemgalam (1871–1939) apritēja 150 gadu jubileja. Aktualizējot viņa nopelnus Rīgas latviešu sabiedriskās dzīves veidošanā 20. gadsimta sākumā, Latvijas valstiskuma tapšanā un neatkarīgās Latvijas Republikas veidošanā, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs ir izveidojis stendu “Gustavam Zemgalam 150”. Izstādi Tukumā piedāvā Tukuma muzejs sadarbībā ar Tukuma pilsētas kultūras namu cikla “Tiekamies Tukumā” ietvaros.

Mākslas galerijā “Durvis” (Brīvības laukumā 21, Tukumā) no 6. novembra līdz 9. decembrim skatāma divu autoru darbi. Izstādē "Tukums. Dabas ritmi" skatāmas Gunāra Dukštes fotogrāfijas, savukārt izstādē “Koks ar dvēseli” Rinalda Dundura koka darinājumi. Katrs no darba autoriem savā veidā izceļ Latvijas dabas skaistumu un vērtību. Gunārs Dukšte ļauj paskatīties uz pazīstamām Tukuma dabas ainavām no citas perspektīvas. Rinalds Dundurs caur saviem darbiem iedod kokam jaunu dzīvi. Informācija: 63124312, 28391437, galerijadurvis@tukumamuzejs.lv.

Mākslas galerijā “Durvis” var iegādāties tukumnieces, šobrīd Bostonā (ASV) dzīvojošas vijolnieces Aijas Rēķes (1988) debijas mūzikas albumu “Latvian Reflections”, kas veltīts komponistam Jānim Porietim. Disks 2021. gadā ierakstīts ASV, tajā ierakstīti Jāņa Porieša, Lūcijas Garūtas, Jēkaba Mediņa, Jāņa Mediņa, Tālivalža Ķeniņa, Andra Riekstiņa un Helmera Pavasara skaņdarbi. Diskā ir arī Aijas Rēķes oriģināldarbs “Meditācija – Lūgšana”.

No 16. novembra Tukuma Mākslas muzejā (Harmonijas ielā 7, Tukumā) mākslas izstāde “ČETRI. Andrejs Ģērmanis, Juris Ģērmanis, Olita Gulbe-Ģērmane, Agnija Ģērmane”. Māksliniekiem dvīņubrāļiem Jurim un Andrejam Ģērmaņiem šis ir skaistas un apaļas jubilejas gads - abiem aprit 80 gadi. Šoreiz nozīmīgais notikums tiek svinēts ar izstādi, kurā līdzās skatāmi četru Ģērmaņu ģimenes mākslinieku darbi. Līdz ar jubilāru gleznām izstādīti arī gleznotājas Olitas Gulbe-Ģērmanes un Agnijas Ģērmanes darbi, iepazīstinot skatītāju ar talantīgas dzimtas radošo daudzveidību. Informācija: 25494677, makslasmuzejs@tukumamuzejs.lv.

Tukuma Audēju darbnīcā (Tidaholmas ielā 3, Tukumā) līdz 30. novembrim skatāma izstāde “Rozes zied līdz pirmajām salnām”, kurā skatāmi TLMS “Durbe” audēju pēdējo divu gadu laikā tapušie darbi dažādās rokdarbu tehnikās. Līdzās audēju darbiem izstādē skatāmi keramiķes Zaigas Reimanes darbi – lielās porcelāna rozes un citi keramikas darbi, kuros izmantoti rožu motīvi, elementi.

Svētku nedēļā Audēju darbnīcā skatāmi TLMS “Durbe” dalībnieču Ausmas Pētersones un Ilgas Zaķes no vilnas ķemmdzijas darinātie Latvijas valsts karogi un Tukuma meitas tautastērps, ko darinājušas Ieva Kārkliņa (brunči, krekls, josta), Agrita Kunkulberga (villaine ar celu apaudu) un Rita Meiļuna (mākslīgo rožu vainadziņš). Informācija: 63125539; 25622267, audejudarbnica@tukumamuzejs.lv

Durbes pils (M.Parka ielā 7, Tukumā) apmeklētājus sagaidīs vēl skaistāka nekā līdz šim, jo zāles krāsnis atguvušas sākotnējo krāšņumu. Luija XVI stila iespaidā darinātās, no krēmkrāsā glazētiem reljefiem podiņiem būvētās krāsnis līdz mūsu dienām bija nonākušās kopumā labā stāvoklī, taču padomju laikā abas bija zaudējušas dekoratīvo noslēgumu. Pēc rūpīga pētnieciskā darba restaurators-vecmeistars Gunārs Grīnfelds pabeidza darbu pie dekoratīvo detaļu izveides un Durbes pils interjers ir kļuvis vēl pilnīgāks un autentiskāks 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma kungu mājas interjeram.

Durbes pils ekspozīcija “Krustcelēs” īpaši aktuāla svētku kontekstā un izceļ cilvēciskās izvēles vēsturiski nozīmīgos laika posmos: 1905.gadā, Pirmajā pasaules karā, Agrārreformas laikā un Otrā pasaules kara priekšvakarā.

Izstāde “Artefactum” papildināta ar vairākiem jaunieguviem – rekonstruētiem 17. gadsimta sākuma Džūkstes un Jaunpils vainagiem un Džūkstes vīrieša tērpu. Informācija: 26305946; durbespils@tukumamuzejs.lv

Lauku miers, plašums un klusums gūstams muzejos ārpus pilsētas. Pastariņa muzejs (“Bisniekos”, Zentenes pagastā, Tukuma novadā) un Džūkstes Pasaku muzejs (Lancenieku skolā, Džūkstes pagastā, Tukuma novadā) apmeklētājiem piedāvā gan brīvdabas ekspozīcijas, gan muzeja patstāvīgās ekspozīcijas.

* Epidemioloģiski drošais jeb “Zaļais režīms” nosaka: Tukuma muzeju apmeklējums pieaugušiem ar sadarbspējīgu COVID-19 sertifikātu, ņemot līdzi savus nepilngadīgos bērnus, savukārt bērniem,  kuri sasnieguši 12 gadu vecumu, jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skrīninga testu, kas veikts izglītības procesa ietvaros. Muzeju apmeklējums individuāli vai vienas mājsaimniecības ietvaros. Iesakām iepriekš apmeklējumu pieteikt.

Informācija par Tukuma muzeju darba laikiem  un aktuālā informācija atrodama muzeja mājas lapā www.tukumamuzejs.lv un katra muzeja Facebook lapās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47572279sec.