Ļaujies dabas tūrismam Tukuma pusē

Ķemeru nacionālais parks, kas ir daudzveidīga un vairāk nekā 38 tūkstošus hektārus plaša teritorija, aicināt aicina ciemos. Iepazīsti Krāču kalnus, Zaļo kāpu, senos Litorīnas jūras krastus. Apskati lagūnu ezerus, dodies pastaigā pa Kaņiera ezera laipām, Slokas ezera laipām, Melnakšņu dumbrāja laipu. Apciemo Lielo Ķemeru tīreli, Raganu un Zaļo purvu, bet Vēršupītes krastu mežā ienāc “Meža mājā”, kas reiz bija viens no populārākajiem Jūrmalas restorāniem!

Adrese: Meža māja, Ķemeri, Jūrmala. Tālr.: 67730078, www.kemerunacionalaisparks.lv

Baskāju taka Smārdē patiks ikvienam, kas meklē ne vien atpūtu pie dabas, bet arī kādu labumu veselībai. Valguma ezeram blakus vijas īpaša taka, kuras segumu veido oļi, dažāda kalibra laukakmeņi, sūnas, čiekuri, smiltis, niedres, šķelda, pat māli, dūņas un veldzējošs upes ūdens. Atceries: šī vieta jābauda basām kājām!

Adrese: “Valguma pasaule”, Smārdes pagasts, Tukuma novads. Tālr.: 63181222, www.valgumapasaule.lv  

Engures ezera dabas parks vilina ikvienu ar savu neskartību. Te, pavasara un rudens migrāciju laikā, vienlaikus iespējams sastapt pat vairāk kā 900 dzērvju, ap 250 ziemeļu un 170 mazo gulbju un arī zosu. Arī tas vēl nav viss, jo tieši Engures dabas parks ir kļuvis par mājām savvaļas dzīvei pielāgotiem mājlopiem. Bet jūnijs un jūlijs ir tie vasaras mēneši, kuros te vari baudīt pastaigu pa orhideju taku!

Adrese: Engures ezera dabas parks, Bērzciems, Engures pagasts, Tukuma novads. Tālr.: 29474420, www.eedp.lv

Ja esi skaistāko Abavas upes ielejas skatu meklējumos, jādodas uz dabas parku “Abavas senleja”! Te sastapsi biotopu daudzveidību, arī retus, kaļķainus purvus, kadiķu audzes un skaistas nogāžu ainavas. Dabas parkā ietilpst Sudmaļu ūdenskritums, Imulas dolomīta klintis, Kalnamuižas kraujas, Cimmermaņu krauja, Īvandes ūdenskritumi, Muižarāju klintis, Langsēdes klintis un Abavas Velnala. Apmēram 1km no Kandavas aicinām izbaudīt Čužu purva dabas taku un arī Veco Ozolāju taku.

Matkules pusē aicinām izbaudīt gan Imulas dabas takas krastus, gan Buses pilskalnu, ko reiz apdzīvojuši kurši. Tāpat arī Ķauķa kalnu, kas dēvēts par Matkules, Kursas vai Imulas Staburagu. Pievērs uzmanību arī akmeņiem! Abavas jeb Melderu Akmens ir dižakmens ar 15m apkārtmēru, bet Zāģeru Velankmens ir apmēram 3 metrus augsts.

Netālu no atpūtas kompleksa “Zviedru cepure” tevi gaidīs Piltiņkalns, kas atgādina cepuri pēc savas formas, turpat arī Mīlestības taka, kas uzvedīs tevi kalnā, no kura redzēsi Abavas senleju visā tās krāšņumā. Uz Sabiles pusi tevi aizvedīs Zirgu taka, bet starp Kandavu un Sabili iesakām apstāties Drubazu Botānikas takas teritorijā. Tā veidota 2 lokos, kuros piedāvājam izbaudīt vienu no blīvākajām un skaistākajām kadiķu norām visā Latvijā. Sasmaržo pļavas ziedu reibinošo smaržu Drubazās un uzkāp vienā no augstākajām vietām Abavas senlejā – Greiļu kalnā!

Vairāk par Abavas senleju – www.senleja.lv vai Kandavas TIC: Ūdens iela 2, Kandava, Tukuma novads.

Vēsturiskie Tukuma puses piļu un muižu parki ar dažādām retām koku un košumkrūmu sugām tevi gaidīs gan klusajās Vecmokās, kur no muižas godības mūsdienās apskatāmas drupas un trīs izcili krāšņas, senas lapu koku alejas; gan arī Jaunmokās, kurās dzīvība arvien uzņem jaunus apgriezienus. Ak jā, Jaunmokās kopš pagājušā gada arī Mežaparka dabas taka, kas īpaši patiks mazajiem, zinātkārajiem dabas mīļotājiem. Arī Jaunpils pils parka dižkokiem ir savs, īpašais stāsts, tāpat kā Durbes muižas parkam, kas veidots pēc angļu ainavu parka paraugiem.

Vairāk par Tukuma un apkārtnes pilīm vari uzzināt - https://www.visittukums.lv/lv/Marsruti/Automarsruti/Tukuma-apkartnes-pilis  vai Tukuma TIC: Talsu iela 5, Tukums.

Tukuma pievārte būs tavs īpašais šī gada izaicinājums, ja sāksi ar Raudas mežu, Āža kalna taku un Vilkaču takām. Pačukstēsim, ka Vilkaču takās šogad norisināsies arī, iespējams, grūtākais maratons Latvijā - https://www.vilkacumaratons.lv/ ! Vilkaču takas atpazīsi pēc baltu vilka ķepas nospiedumu marķējumiem, bet Āža kalns ir kalns, kas lūkojas tieši pretim Durbes pilij. Netici? Uzkāp, pārbaudi!

Orientēšanos dabā iesakām izmēģināt “Sveikuļu” dabas takā, kam līdzās arī Mežtaka ar dižkokiem, kas savas zaru rokas pretim stiepj Jumpravas ezeram.

Adrese: Kempings “Sveikuļi”, Tumes pagasts, Tukuma novads. Tālr.: 29232026, www.sveikuli.lv

Ainavisku vietu meklējumos ielūkojies gleznainajos Viesatas upes krastos – starp Irlavu un Jaunpili, kur atradīsi vairāk kā 200 gadus senu priedi, avotiņu, cūku vannu, dižbērzu un pat pašu Spuņņakmeni. Bet vēl – šī būs lieliska vieta tavam ģimenes piknikam, kur dabā iespējams spēlēt pat galda spēles.

Ja tavs ceļš turpinās Jaunpilī, tad arī Kartavu kalna takās ir, ko redzēt! Šī ir īpaša vieta Bikstupītes krastos, kur atradīsi gan lapegles, gan dižskābaržus. Jaunpils pusē ir vērts ielūkoties arī pašos Elles kalnos. Kas meklē noslēpumainas, leģendām apvītas vietas, tam te, pavisam noteikti, patiks!

Augu, sūnu, ķērpju un kukaiņu daudzveidību, nogāzes un gravas iepazīsi takā, kurā aug viens no Latvijas garākajiem kokiem. Kas tā par taku? Jāņupītes dabas taka! Bet dekoratīvos svešzemju kokus, rododendru stādījumus, ko papildina bērniem piemērotas piknika vietas un rotaļu laukumiņš, sastapsi Lāčupītes dendrārijā. No kuras dabas takas var vērot Tukuma augstākās celtnes? Pareizi, no Ružciema dabas takas Mežābeļu kalniņa! Tukuma apkārtnes pašu augstāko punktu iesakām meklēt Zantes pusē – Smiltiņkalnā.

Tukuma pusē iekārtojušies 2 Mežtakas posmi un veseli 3 Jūrtakas posmi, kas arī tev ļaus būt tuvāk dabai.

Vairāk par Mežtaku uzzināsi – www.meztaka.lv, bet par Jūrtaku – www.baltictrails.eu !

Dabas tūrisma ceļvedi var lejupielādēt te: https://www.visittukums.lv/lv/Celvezi-un-kartes/Celvezi

Iepazīsti citas Tukuma puses apskates vietas: https://www.visittukums.lv/lv/Ko-skatit/

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5088048sec.