Durbes pilī būs skatāmi izcili mākslas darbi – mednieku stāstu vēstneši

Durbes pilī būs skatāmi izcili mākslas darbi – mednieku stāstu vēstneši

2024. gada 13. aprīlī plkst. 13.00 Durbes pilī (M. Parka ielā 7, Tukumā) atklās izstādi “Mednieku stāsti”. Gleznās, gravīrās un statuetēs, kas tapušas 18.–19.gadsimtā, iemūžināti dzīvnieki un medību ainas, to papildina medību taures, pulvera ragi, ieroči un cita medību atribūtika. Līdzās tā laika autoru mākslas darbiem, eksponēti arī tādu izcilu mākslinieku kā gleznotāju Johana Heinriha Baumaņa un Jākoba Samuēla Bekas, graviera Johana Eliasa Rīdingera un tēlnieka Žila Muanjēza mākslas darbi.

Medības ir viens no senākajiem pārtikas iegūšanas veidiem. Savulaik tā kļuva par vadošo vācisko aprindu sportisku nodarbi un viscēlāko izklaidi. Šo muižnieku vaļasprieku savos radošajos darbos attēlojuši arī mākslinieki un literāti.
Durbes pils izstāde “Mednieku stāsti” tapusi iedvesmojoties no gleznotāja un literāta Johana Heinriha Baumaņa vācu valodā sarakstītajām anekdotēm “Medību piedzīvojumiem, kas gan lielākoties robežojas ar melu stāstiem, taču notikuši īstenībā”. Šis retais 1817. gada oriģinālizdevums no Latvijas Nacionālās bibliotēkas arhīva izstādē tiek prezentēts kā īpašs eksponāts.

Ar lielu darbu īpatsvaru izstādē dominē viens no izcilākajiem tā laika vācbaltu māksliniekiem Johans Heinrihs Baumanis (Johann Heinrich Baumann, 1753–1832) – nozīmīgākais un ražīgākais animālists Baltijā. Viņa gleznās, galvenokārt, atveidotas medību ainas, suņi un savvaļas dzīvnieki, kā arī klusās dabas. Baumanis bija kaislīgs mednieks un savu mednieku stāstu dēļ pazīstams kā “Kurzemes Minhauzens”. Savā mūžā mākslinieks uzgleznojis vairāk nekā 1700 audeklus. Viņa personība un daiļrade dažādos vēstures periodos tikusi vērtēta pretrunīgi, dažkārt, pat noliedzot to piederību mākslai.

Izstādē eksponēts arī Baumaņa skolotāja, slavenā vācu kluso dabu un dzīvnieku gleznotāja, Jākoba Samuēla Beka (Jacob Samuel Beck, 1715–1778) mākslas darbs. No viņa Baumanis pārņēmis animālistiskajam žanram raksturīgās holandiešu tradīcijas un visu mūžu darbojies pēc sava skolotāja darbnīcā apgūtās glezniecības metodes. Izstādē apskatāms viens no šobrīd Latvijā esošajiem nedaudzajiem Bekas mākslas darbiem.

Par “Mednieku stāstu” vēstījuma nesēju izvēlēts arī viens no populārākajiem vācu gravieriem Johans Eliass Rīdingers (Johann Elias Ridinger, 1695-1767). Viņš zināms arī kā rasētājs, izdevējs un gleznotājs. Smalki veidotajās gravīrās, kas izceļas ar precizitāti un gaumi, autors atveidojis ne tikai medību ainas, bet arī savvaļas dzīvniekus un dzinējsuņus.

Reālistiskas animālijas žanrā darbojies arī 19. gs. franču tēlnieks Žils Muanjēzs (Jules Moigniez, 1835–1894), kas savās bronzas skulptūrās tiecās atveidot dzīvniekus, putnus, suņus un patiesas medību ainas. Izstādē apskatāms autora meistarības apliecinājums - bronzas statuete, kurā atainots medību suns.

Izstāde tapusi sadarbībā ar: Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Mākslas muzeju Rīgas Birža, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju, Latvijas Kara muzeju, Rundāles pils muzeju, Jūrmalas muzeju, Jaunmoku pils, Kuldīgas novada muzeju.

Izstāde Durbes pilī apskatāma no 2024. gada 13. aprīļa līdz 27. oktobrim.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59640312sec.