LATVIJA | Jelgava

Jelgavas Vecpilsētas ielas kvartāls aicina iepazīt, izdzīvot un darboties

Atjaunotās ēkas Jelgavas Vecpilsētas ielā aicina ikvienu interesentu ieraudzīt un izjust seno Jelgavu, tās koka ēku un zudušo ielu stāstus, kā arī iepazīt senās amatu prasmes.

Jelgavas Vecpilsētas ielas kvartāls ir unikāla līdz mūsdienām pilsētvidē saglabājusies vieta. Tā ir vecākā pilsētas apbūves daļa ar koka ēkām, kas netika iznīcinātas Otrā Pasaules kara laikā. Apbūves rajons veidojies laikā no 18. līdz 20. gadsimta sākumam.

Vecpilsētas ielas 14 nams – Jelgavas Vecpilsētas māja - ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un viena no senākajām koka dzīvojamām mājām Jelgavā, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Jelgavas Vecpilsētas mājā reiz atradās dzīvojamās istabas un telpas veikala vajadzībām, apkurei izmantoja plītis un krāsnis. Ūdens smelts akā, bet 19.-20.gadsimtā uz ielas bija izveidots ūdensvads. Mājas pagalmā atradās šķūnīši malkai un saimnieciskām vajadzībām.
2022.gadā noslēdzoties vērienīgiem atjaunošanas darbiem, Jelgavas Vecpilsētas māja atdzima jaunā veidolā un nu gaida apmeklētājus, lai parādītu, izstāstītu mājas stāstus un palīdzētu apmeklētāju iztēlē uzburt seno laiku Jelgavu, tās rosīgās ielas, zirgu pakavu klaudzēšanu uz akmens bruģa un bērnu čalas māju pagalmos.

Lai māja būtu pēc iespējas autentiskāka, renovācijas darba procesā ievērotas vēsturei pietuvinātas tehnoloģijas – griestos, sienās, grīdās maksimāli izmantoti esošie un atgūtie būvmateriāli. Tādējādi, viesojoties mājā, ikviens var pieskarties senajiem ķieģeļiem un koka elementiem ēkas interjerā, aplūkot daļēji restaurēto loga ailes gleznojumu un redzēt, kā meistari 18. gadsimtā veidoja griestus. Jelgavas Vecpilsētas mājas ekspozīcija iekārtota vēsturiskajā dzīvoklī, kur stāsti ieslēpti trīs lielās zelta lādēs. Šis ir saistošs apskates objekts ikviena vecumposma interesentam. Ekspozīcijā izmantoti inovatīvi un interaktīvi risinājumi – videomateriāli, animētas fotogrāfijas un audiogidi, kas caur ikdienas skaņām un vizuāliem stāstiem atgriež apmeklētāju senatnē, savukārt lādes un atvilktnes, rosina apmeklētājus ielūkoties tajās, lai izzinātu vairāk. Apmeklētāji vislielāko sajūsmu izsaka par ekspozīcijas interaktīvo logu, kur iespējams ielūkoties Jelgavas Vecpilsētas mājas senajā pagalmā un restaurācijas laikā mājā atrastajiem tapešu fragmentiem, izmantojot kurus ar īpaša multimedija palīdzību uz sienas var uzburt seno tapešu rakstu.

Jelgavas Vecpilsētas mājā ir pieejama arī semināru zāle konferenču, sanāksmju, kā arī dažādu radošu un saviesīgu pasākumu organizēšanai līdz 30 personām. Telpa ir aprīkota ar lielizmēra ekrānu un magnētisko tāfeli. Telpu nomas maksa – 10 eiro stundā, papildaprīkojuma izmantošana – 10 eiro stundā.

Jelgavas Vecpilsētas māja apmeklētājus gaida no otrdienas līdz sestdienai no pulksten 10 līdz 18, bet svētdienās no pulksten 11 līdz 17. Grupu apmeklējumus ieteicams pieteikt iepriekš pa tālruni 63005407, 27309673 vai e-pastu vecpilseta@jelgava.lv. Ieejas maksa pieaugušajiem 4 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem 1,50 eiro, ģimenes biļete 6 eiro. Uzrādot Jelgavas valstspilsētas iedzīvotāja karti tiek piemērota atlaide ieejas maksai.

Vecpilsētas ielā 2 atrodas Dzīvesziņas un arodu sēta. Šeit saimnieko tautastērpu darinātavas un amatnieku darbnīcas “Austras raksti” audējas. Atjaunošanas darbu rezultātā, ēka atguvusi tās 19. gadsimta izskatu gan ārpusē, gan interjerā. Šeit apskatāmi kultīrvēsturiski vērtīgie sienu greznojumi, krāsnis, atjaunotais 17.gadsimta manteļskurstenis, kurš ir darba kārtībā. Dzīvesziņas un arodu sētas viesiem ikdienā ir iespēja vērot audēju amata paraugdemonstrējumus.

Savukārt, iepriekš piesakoties, interesenti var piedzīvot ekskursiju gida pavadībā, izzināt ēkas vēsturi un iekārtojumu, klausīties stāstu par ēkas iedzīvotājiem un viņu nodarbošanos, atklāt audēju darba nianses, redzēt, kā tiek darināts tautastērps, un arī pašiem izmēģināt audēja iemaņas. Audēju darbnīcā apskatei pieejamas vairākas dažāda platuma sviru stelles lakatu, villaiņu, svītraino brunču, ņieburu un citu audumu aušanai, stelles ar velkamo ierīci Zemgales rakstaino brunču aušanai, jostu stelles, kā arī zemgalieša P.Viļumsona pusautomātiskās vienpaminu stelles “Lielupes viļņi”. Zemgales rakstaino brunču aušana stellēs ar velkamo ierīci un aušanas prasme Pētera Viļumsona pusautomātiskajās vienpaminas stellēs ir iekļautas Latvijas Nemateriālās kultūras mantojuma vērtību sarakstā. Aušanas entuziasti var  pieteikties uz individuālām aušanas apmācībām.

Interesenti, iepriekš piesakoties, var piedalīties meistarklasēs un latviskās dzīvesziņas izglītojošās programmās. Viesu vidū īpaši iecienītas ir īstā malkas krāsnī ceptas maizes meistarklase, uz malkas plīts cepto pankūku un bada pankūku cepšanas meistarklases. Tāpat ir iespējams pieteikties uz malkas plīts un cepeškrāsnī gatavotu piparkūku, pīrāgu un citu tradicionālo ēdienu gatavošanas meistarklasēm. Īpaši jāizceļ zupas vārīšanu manteļskurstenī, jo šīs ir vienīgais zināmais atjaunotais manteļskurstenis Jelgavā un daudzi šo seno dūmvadu sistēmu nekad nav redzējuši. Aktivitātes pieejamas grupām un draugu kompānijām, sākot no 10 cilvēkiem. Dalība maizes cepšanas meistarklasē 12 eiro no personas, pankūku meistarklasē - 7 eiro no personas. Pieejamas arī citas tematiskas aktivitātes, kas mainās atbilstoši gadalaikam un svinamajām dienām, piemēram, ziemas saulgriežu periodā tiek piedāvātas ķistu un puzuru veidošanas meistarklases, februārī - sveču liešanas darbnīca, Lieldienās - olu krāsošana, Jāņos - siera siešana. Meistarklašu izmaksas variējas attiecīgi pēc apmeklētāju vēlmēm un dalībnieku skaita.

Interesentiem ir iespēja nomāt Dzīvesziņas un arodu sētas pagalmu dažādiem saviesīgiem pasākumiem. Nomas maksa par 3 stundām 45 eiro.

Individuālajiem apmeklētājiem Dzīvesziņas un arodu sēta pieejama no otrdienas līdz sestdienai no pulksten 10 līdz 18, svētdienās no pulksten 10 līdz 15, savukārt ekskursijas un meistarklases iespējams pieteikt iepriekš pa tālruni 29116210 vai rakstot uz e-pastu austras.raksti@gmail.com. Ieejas maksa pieaugušajiem 5 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem 2 eiro, ģimenes biļete 10 eiro. Personām ar Goda ģimenes karti ieejas maksa ar 15% atlaidi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.8083992sec.