Eiropa.lv prezentē tūrisma aģentūru semināra rezultātus

2007. gada pavasara ciklu Eiropas reģionālā tūrisma institūts uzsāka ar semināru tūrisma aģentūrām “Tūrisma aģentūru tiesiskie aspekti un konkurence”, kas norisinājās š.g. 20. februārī viesnīcā “Konventa Sēta”.

1.attēls. Semināra kopējais novērtējums (%).

 

Semināra organizācija tika atzīta kā laba un ļoti laba. Kā atzina tūrisma aģentūru pārstāvji, līgumsaistību tēma ir ļoti aktuāla un svarīga tūrisma biznesā.

 

Seminārā tika apskatītas 4 tēmas – Līgumsaistības tūrisma aģentūru biznesā, Aktuāli jautājumi kompleksu tūrisma pakalpojumu sniegšanas jomā, Tūrisma aģentūru līgumu struktūra un raksturīgākie riski un Sadarbība godīgas konkurences ietvaros. Kā lektori tika aicināti nozarē kompetenti speciālisti, kas ikdienā strādā ar konkrēto jautājumu risināšanu.

 

Semināru atklāja Aivars Mackevičs (E.R.T.I. direktors) ar ievadlekciju “Līgumsaistības tūrisma aģentūru biznesā”, kurā prezentēja Vācijas pieredzi līgumsaistību jautājumos, uzsvaru liekot uz tā saukto Frankfurtes Tabulu.

 

Patērētāju Tiesību uzraudzības departamenta direktore Ieva Baldiņa prezentēja Kompleksu tūrisma pakalpojumu uzraudzības projektu un tā rezultātus. Tika analizēti arī PTAC (Patērētāju Tiesības aizsardzības centra) konstatētie pārkāpumi kompleksu tūrisma pakalpojumu sniegšanas jomā. Lekcijā apskatīja arī netaisnīgu līgumu jautājumu, svarīgākās tendences patērētāju sūdzībās, kā arī būtiskākos grozījumus normatīvajos aktos.

 

Zvērināts advokāts Agris Bitāns (Baltmane & Bitans) savā lekcijā uzsvaru lika uz līguma vispārējo apskatu, tā funkcijām un struktūru, grūtībām saistībā ar tūrisma pakalpojumu līgumu un raksturīgākajām kļūdām tūrisma līgumos. Lekcijas laikā tūrisma aģentūru pārstāvjiem tika sniegti arī konkrēti ieteikumi līgumu uzlabošanā, tādejādi pasargājot sava uzņēmuma darbību.

 

Semināra noslēgumā par Konkurences Padomes praksi saistībā ar vienošanos starp uzņēmējiem stāstīja Jūlija Linkeviča un Ivo Maskalāns. Tika apskatīti dažādi vienošanās veidi, analizēts, kas ir atļauts, kas nē, kādi ir sodu veidi un iespējamie atbrīvojumi. Lekcijā tika sniegta arī informācija kā rīkoties, ja ir šaubas par vienošanos atbilstību Konkurences Likumu normās.

2. attēls. Semināra lekciju novērtējums (%).

 

Dalībnieku iespaidi par semināru:

 

Una Burge, Your Run izpilddirektore:

“Ar semināru esmu ļoti apmierināta, jo:

1) tajā apskatītās tēmas un jautājumu loks tieši šobrīd, veicot savus tiešos darba pienākumus, man bija/ir ļoti aktuāls;

2) lektori, it īpaši Agris Bitāns, iepriecināja ar spēju savu uzstāšanos balstīt ne tikai uz teorētiskām zināšanām, bet to paspilgtināt un darīt auditorijai saprotamāku arī ar praktiskiem piemēriem "iz dzīves";

3) tajā es guvu atbildes uz vairākiem līdz šim man neskaidriem jautājumiem.”

 

Enriko Ružickis, Novatours pārdošanas direktors:

“Semināru no organizatoriskā viedokļa vērtēju ļoti pozitīvi. Varbūt netika rastas atbildes uz visiem jautājumiem saistībā ar Patērētāju aizsardzības centru un Konkurences Padomi, tomēr labi, ka bija iespēja valsts institūcijām un tūrisma nozares pārstāvjiem satikties un uzsākt dialogu par nozarē svarīgiem jautājumiem. Apskatītie jautājumi, ALTAs ietvaros veidotās darba grupās, būtu jārisina arī tālāk.”

 

Ieva Keiša, Latvia Tours biznesa un atpūtas ceļojumu nodaļas direktore:

“Seminārs bija ļoti labs! Vēlētos, lai tiku rastas atbildes uz konkrētākiem jautājumiem, bet ir saprotams, ka katram uzņēmumam ir sava specifika, kas ierobežo apskatāmo jautājumu loku.”

 

Hardijs Madzulis, Relaks Tūre direktors:

“Seminārs bija ļoti vērtīgs. Uzņēmējdarbības sakārtošana atbilstoši likumdošanas tiesiskajiem aspektiem ir katra vadītāja mērķis un uzdevums. Mūsu pieredze Eiropā un pēdējo gadu izmaiņas likumdošanā atbilstoši ES prasībām uzliek mums par pienākumu savlaicīgi apzināt un adaptēt praktisko darbību likumdošanai. Šādos semināros sākas dialogs ar valsts institūcijām, kuras detalizētāk var turpināt ALTA, jo dialoga rezultātā atklājas ari nepilnības likumā/noteikumos, kurus motivējot, ir iespējams sakārtot. Daudzi no kolēģiem tā īsti tikai saka apjaust, KAS ir konkurences padome. Un pareizi jau semināra vadītājs A. Mackevičs teica, ka tūrisma firmām strādāt paliks aizvien "interesantāk" dom. (grūtāk), jo šai instancei ir ļoti plašas tiesības. Vai visi ir iepazinušies ar MK 2004.gada 25. aprīļa noteikumiem par konkurenci? Manuprāt mācību iestādēm, kuras veido apmācību programmas par tūrismu, ir nepieciešams iekļaut konkurences likumu kā mācību priekšmetu.”

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.05.2024 - 24.05.2024 Lielais plosts 2024 TAKA
Šogad paredzētais maršruts ir Slutišķi (kempings “Daugavas loki”) – Butišķi (atpūtas vieta “Zemenīte”). | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.04.2024 - 25.05.2024 25.maijā norisināsies Lielais plosts TAKA
25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”. | Skatīt vairāk
Iztāde "Talsu rallijs" Talsu novada TIC
Maija mēnesī Valdemārpils izstāžu zālē, apskatāma dubultizstāde, kas ir kā ceļojums cauri laikam un emocijām. | Skatīt vairāk
Līgo svinības jūras krastā Baltic Beach Hotel & SPA
23. jūnijā aicinām Jūs ciemos, lai kopīgi aizvadītu gada īsāko nakti un godam nosvinētu Līgo svētkus jūras krastā – “Baltic Beach Hotel & | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.59173298sec.