Rundāles pils muzejs aicina uz Dārza svētkiem

Jūnija pēdējā sestdienā – rožu ziedēšanas laikā – Rundāles pils dārzā notiks ikgadējie Dārza svētki.

Rundāles pils Dārza svētki tiek organizēti kopš 2007. gada, lai dotu iespēju satikties dārzu kopšanas profesionāļiem un dārzu mīļotājiem, muzeja atbalstītājiem un citiem interesentiem. Pasākuma programma ir piemērota dažādām vecuma grupām – tiklab vietējiem iedzīvotājiem, kā ārvalstu tūristiem. Īpaši gaidām ģimenes ar bērniem! Svētku viesiem piedāvājam iespēju apskatīt parku un pili, plašu kultūras un izglītojošu programmu, dažādas izklaides ģimenes vai draugu lokā, arī iepirkšanos tirdziņā, kur savas preces piedāvās gan vietējie, gan kaimiņvalstu stādaudzētāji, amatnieki, mājražotāji.

Dārza svētki ikreiz aktualizē kādu īpašu tēmu. Parka nodaļas vadītāja p. i. Ieva Reinvalde stāsta: “Aizvadītajos gados pievērsām uzmanību gan rozēm, gan tulpēm un citām sīpolpuķēm, gan kokaugu kolekcijām, vēsturiskajām oranžērijām un parteriem, gan strūklakai un Zaļajam teātrim, gan medību tēmai.”

Aristokrātu aprindās un karaļu galmos spēles bija galvenā izklaide. Francijas karaļa Luija XIV galmā 1682. gadā spēļu dienas (jours d`appartements) bija noteiktas trīs reizes nedēļā. Nodevušies dažnedažādām spēlēm, galminieki atļāvās tās nepārtraukt arī tad, kad ieradās karalis ar karalieni. Svētku galvenais organizators Kristaps Zēbergs papildina: “Jau šajā laikā darināti speciāli spēļu galdi, bet īpaši daudz to bija 18. gadsimtā, tāpēc 2018. gada Dārza svētku tēma veltīta 18. gadsimta izklaidēm”.

Svētkos apmeklētāji varēs ne tikai apskatīt dārzu, parku un pili, bet arī uzzināt un apgūt ko jaunu – uzvedums uz lielās skatuves vēstīs par dažādu spēļu un laika kavēkļu vēsturi. Piedaloties Spēļu maratonā, dažas no iecienītajām 18. gadsimta nodarbēm būs iespējams izmēģināt pašiem. Apmeklētājus priecēs muzikāli priekšnesumi. Dārza centrā bērniem būs pieejams karuselis, vienā no bosketiem – radošās darbnīcas, bet Zaļajā teātrī varēs vērot teatrālus uzvedumus ar cirka trikiem.

Dārznieka mājā šogad tiek iekārtots studiju kabinets, un jau Dārza svētku laikā apmeklētāji varēs iepazīties ar materiāliem par Rundāles pils parka atjaunošanu – pētīt augu sarakstus un to izvietojuma shēmas, noskatīties prezentācijas par iepriekšējo Dārza svētku tēmām, uzzinot ko vairāk par ziemcietēm, kokaugiem, rozēm, parteru veidošanu, vēsturiskajām oranžērijām u. c. interesantiem jautājumiem.

Dārza svētku programma:

Zaļajā teātrī

12:00 – Izrāde “Mēness taurenis” (Rīgas Jauniešu Leļļu teātris "I-ā" jeb RJLT)

13:00 – Bērniem – burvju triki ar cirka elementiem (RJLT)

15:45 – Koncertprogramma bērniem (RJLT)

18:00 – Deju un rotaļu programma bērniem un vecākiem “Apkārt pasaulei” (RJLT)

Uz lielās skatuves

14:15 – Svētku atklāšana – muzeja direktora I. Lancmaņa uzruna un uzvedums “18. gadsimta izklaides”

17:00 – Uzstājas hip-hop izpildītājs Reiks un dziedātājs Markus Riva

19:00 – Grupa “Jumprava”

Visas dienas garumā:

  •     spēļu maratons;
  •     radošās darbnīcas – bērniem un pieaugušajiem;
  •     tirdziņš;
  •     iespēja apskatīt Kalvenes trušus un nofotografēties kopā ar tiem;
  •     18. un 19. gs. vēsturiskās uguņošanas rekonstrukcija: uguņošanas rīku demonstrāciju veiks baroka svētku izpētes un atjaunošanas biedrības “Rastrelli” pārstāvji 18. gs. pirotehniķu tērpos;
  •     A/S “Ferrus” tehnikas paraugdemonstrējumi;
  •     šaušana ar loku.


SVĒTKU DIENĀ IEEJA DĀRZĀ:

pieaugušajiem 6.00 eiro, pensionāriem 3.00, bērniem 1.00 eiro.

Rundāles pils muzeja un franču dārza apmeklējumam iespējams iegādāties e-biļetes (skat. muzeja mājaslapas sadaļu “Pirkt biļeti”).

Izsakām pateicību par atbalstu nodibinājumam “Rundāles pils atbalsta fonds”, Rundāles novada domei un biedrībai "Jaunatne smaidam" ("Youth for Smile") par brīvprātīgo piesaisti.

UZZIŅAI

Par Rundāles pils dārzu

Rundāles pils ansambļa teritorijā ietilpst 10 ha liels baroka stila franču dārzs – ievērojamākais vēsturiskais dārzs Baltijā. Tas pilnībā saglabājis arhitekta Frančesko Rastrelli 1735./1736. gadā izstrādāto plānojumu, kas realizēts līdztekus pils celtniecībai (1736-1740). Rundāles pils parku neskāra 19. gs. Eiropas modes tendence regulāro dārzu vietā veidot ainavu parkus. 1974. gadā veiktā koku inventarizācija un kartogrāfija atklāja, ka visi 19. gs. stādījumi ir atkārtojuši Rastrelli plānojumu, nedaudz pārveidota tikai partera daļa.

Rundāles pils dārza atjaunošana turpinās jau 42 gadus. 1975. gadā tika izstrādāts atjaunošanas tehniskais projekts un sākta pāraugušo koku izciršana regulārā parka daļā. Pēc tam sekoja gari smaga darba gadi – tika veidoti celiņi, alejas un sarežģītie partera raksti, stādīti dzīvžogi, vāktas augu kolekcijas bosketiem, tapa pergolas un rožu dārzs…

Pirmie Dārza svētki tika sarīkoti ar nodomu kopīgi atskatīties uz paveikto un piedzīvoto, lai labāk novērtētu šķietami nemanāmo ikdienas darbu, kas vajadzīgs dārza pastāvēšanai un attīstībai. Tā kā atsaucība bija liela, šie svētki kļuva par tradīciju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 27.02.2024 Liepājai pērn rekordliels tūristu skaits Liepājas reģiona TIB
2023. gadā Liepājas naktsmītnēs apkalpoti 112 714 viesi, kas ir līdz šim pilsētas augstākais rādītājs naktsmītņu datu apkopošanas vēsturē. | Skatīt vairāk
Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.03.2024 - 26.03.2024 TURCIJA no 280 € CelojumuBode.lv
Sezonas sākums jau pēc dažām nedēļām. Visu tūroperatoru piedāvājumi un akcijas! | Skatīt vairāk
280 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.92431092sec.