Padomi situācijai – Covid-19 tests ir veikts. Ko darīt tālāk?

Pašlaik vienlaikus slimo daudz iedzīvotāju, un laboratorijas Covid-19 noteikšanai testē lielu paraugu apjomu, vienlaikus sabiedrība liek lietā individuāli veicamos paštestus. Sniedzot noderīgus ieteikumus turpmākai rīcībai, ja simptomi brīdina, ka, visticamāk, Covid-19 ir klāt, atgādina „Mēness aptiekas” farmaceits Vadims Brižaņs. Informācija ir aktuāla tās publicēšanas laikā. Covid-19 pandēmijas mainīgā rakstura dēļ zinātniskā izpratne, kā arī vadlīnijas un ieteikumi var mainīties.

JA NODOTS PCR TESTS

Kas būs jādara, ja tas izrādīsies pozitīvs

Ja, izmantojat polimerāzes ķēdes reakcijas jeb PCR testu un tas uzrādīs pozitīvu rezultātu, jau laikus ieskatieties Slimību kontroles un profilakses centra vadlīnijas (https://www.spkc.gov.lv/lv/pacientiem), vai arī sazinieties ar savu ģimenes ārstu, darba devēju, vai skolu, lai uzzinātu precīzu rīcības plānu, jo vadlīnijas, mainoties apstākļiem, arī var mainīties. Taču ir vērts ielāgot drošas uzvedības pamatprincipus.

•    Jāizolējas vismaz piecas dienas (0. diena ir tā, kurā parādījās pirmie simptomi). Varat izbeigt izolāciju pēc piecām pilnām dienām, ja 24 stundas nav bijis drudzis, nelietojot drudzi mazinošus medikamentus un citi simptomi ir mazinājušies.

•    Ja jums ir pozitīvs Covid-19 tests, bet nav bijuši un nav nekādu simptomu (Covid-19 ir asimptomātisks), izolējieties vismaz uz piecām dienām un saskarē ar citiem ģimenes locekļiem un koplietošanas telpās valkājiet masku. Par 0. dienu uzskatāma tā, kad tika nodots paraugs testam.

•    Sazinieties ar savu ģimenes ārstu un informējiet par pozitīvo testu, lai to varētu dokumentēt jūsu medicīnas kartē.

•    Pēc izolācijas beigām publiskās vietās ir svarīgi pareizi valkāt masku vai respiratoru (ffp2 vai ffp3)

•    Ja jums joprojām ir drudzis, neatkarīgi no tā, cik dienu esat bijis izolācijā, palieciet mājās un novērojiet simptomus, līdz drudzis izzudīs.

•    Jums var būt nepieciešams negatīvs Covid-19 testa rezultāts, vai nu PCR, vai mājas antigēna tests, pirms atgriezties darbā vai skolā. Aktuālās prasības noskaidrojiet savā darba vietā vai skolā.

Ja, izmantojot PCR testu un rezultāts ir negatīvs, visticamāk, neesat inficējies, ja vien jums nav simptomu.

JA PAŠTESTS UZRĀDA POZITĪVU REZULTĀTU

Pārrunāsim biežākos jautājumus, kādi rodas!

1.    Vai varu uzticēties mājas antigēna testa rezultātiem?

Ja jums ir Covid-19 simptomi un mājās veicamais antigēna tests ir pozitīvs, iespējams, jums ir Covid-19, un tādēļ vajadzētu izolēties saskaņā ar Slimību kontroles un profilakses centra ieteiktajām drošības prasībām.

Dažreiz mājās veiktā Covid-19 antigēna testa rezultāts var būt kļūdaini negatīvs. Negatīvs mājas tests nebūs pilnīgi uzticams, jo sevišķi, ja simptomi liecina par pretējo.

Ja izmantojat mājās veicamo testu, kura rezultāts ir negatīvs, un jums ir simptomi, ieteicams veikt testu laboratorijā: PCR testu Covid-19 noteikšanai un testu gripas noteikšanai. Jums arī jāpaliek mājās un jāizolējas, līdz saņemat laboratoriskā testa rezultātus. Pastāv iespēja, ka antigēna testā nav konstatēta agrīna infekcija.

2.    Cik ilgi man jāpaliek izolācijā, ja man ir pozitīvs Covid-19 tests, izmantojot mājas antigēna testu? Vai izolācijas laiks PCR testam ir vienāds?

Pozitīva Covid-19 testa gadījumā, neatkarīgi no tā, vai tas ir antigēna, vai PCR tests ir jāatrodas pašizolācijā vismaz piecas dienas pēc simptomu parādīšanās dienas vai dienas, kad tika nodots paraugs testa veikšanai.

3.    Vai man ir jāveic vēl viens PCR Covid-19 tests, pirms atgriešanās darbā vai normālā ikdienā pēc piecu dienu izolācijas?

Lai varētu atgriezties darbā vai skolā, iespējams, jums būs jāsaņem negatīvs COVID-19 testa rezultāts, izmantojot PCR vai antigēna testu mājās, atkarībā no tā brīža prasībām.

4.    Vai man ir jāinformē ģimenes ārsts, ka, veicot mājas antigēna Covid-19 testu, man ir pozitīvs rezultāts?

Jā. Jums jāpaziņo ģimenes ārstam, ka, izmantojot mājas antigēna testu, jums ir pozitīvs Covid-19 rezultāts. Jūsu ģimenes ārsts var konsultēt par nepieciešamo ārstēšanu.

5.    Vai man ir jāveic vēl viens Covid-19 antigēna tests mājās, lai pārliecinātos, ka pēc noteikta laika esmu negatīvs un vairs nav Covid-19, pirms atgriežos pie ikdienas aktivitātēm?

Nē. Ja pēc piecām dienām jums vairs nav simptomu un drudža nav vismaz 24 stundas, nelietojot drudzi mazinošus medikamentus, jums nav jāveic vēl viens Covid-19 tests, lai apstiprinātu, ka vairs neesat pozitīvs. Ja vien to nepieprasa jūsu darba vieta vai skola. Tomēr, ja simptomi saglabājas ilgāk par piecām dienām, jums jāturpina izolēties, līdz simptomi vairs nav vismaz 24 stundas.

6.    Vai pēc pozitīvā Covid-19 antigēna mājas testa, jātestējas arī visiem maniem ģimenes locekļiem mājsaimniecībā, lai pārliecinātos, ka kāds nav pozitīvs?

Nē. Ja citiem jūsu mājsaimniecības locekļiem nav Covid-19 simptomu, viņiem nav jāveic tests. Tests ir jāveic, ja parādās simptomi.

7.    Ja arī kādam no manas ģimenes locekļiem ir pozitīvs rezultāts, izmantojot mājās veiktu Covid-19 antigēna testu, vai man ir jāatkārto karantīna, lai gan man jau ir bijusi pozitīva Covid-19 diagnoze?

Ja jūsu mājsaimniecībā kāds ir Covid-19 pozitīvs, un jums arī pēdējo 90 dienu laikā ir bijis pozitīvs Covid-19 tests, jums nav jāiet karantīnā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.71303105sec.