VIDEO: Ar jahtu parādi Ventas upē atklāta lielākā jūras burāšanas regates «Gulf of Riga Regatta»

Ar jahtu parādi Ventas upē un svinīgām uzrunām krastā 2023. gada 25. maijā tika  atklāta Rīgas līča regate jeb Gulf of Riga Regatta (GoRR). Šogad sacensībās piedalās 48 komandas no četrām Baltijas jūras reģiona valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas. Piecu dienu ilgās sacensības uz ūdens šodien tiks iesāktas ar SIGNET bankas piekrastes posmu Ventspilī.

Pulksten 12.00 dienā Baltijas jūrā Ventspils piekrastes tuvumā ir dots starts lielākajai Latvijas Jūras burāšanas regatei, kurā Latviju pārstāv 32 komandas, Igauniju – 10 komandas, Lietuvu – 5 komandas un Somiju – viena. Atkarībā no piemērotās jahtu savstarpējās salīdzināšanas sistēmas, visas komandas ir sadalītas sešās grupās. Starptautiskajā jahtu salīdzināšanas sistēmā ir ORC grupas, kur ātrākās laivas ir sadalītas - ORC1 grupā (8 komandas) un ORC2 grupā (9 komandas), kruīza jahtu ORC Cruiser grupā ir pārstāvētas 9 komandas. Pirmo reizi GoRR septiņu gadu pastāvēšanas vēsturē, ir izveidota arī ORC daudzkorpusu jahtu grupa, kurā šogad teju pēc mačreisa principa cīnās divas komandas. Savukārt Latvijas jahtu apmērīšanas grupas ir LYS kopā piedalās 20 komandas, kur LYS1 un LYS2 ir pārstāvēts vienāds komandu skaits – 10.

“Liels prieks, ka šogad pirmo reizi ORC komandas ir pārstāvētas kuplākā skaitā, nekā LYS, kas nozīmē to, ka Latvijā jūras burāšana kļūst arvien taisnīgāka un pievilcīgāka arī citu valstu burātājiem,” tā Latvijas jūras burāšanas asociācijas valdes priekšsēdētājs un sacensību līdzorganizators Valters Romans.

“Tāpat jūtamies lepni, ka esam celmlauži un Baltijas jūras reģionā vieni no pirmajiem, kas regatē piedāvā iespēju pieteikties katamarāniem un burāt ORC Multihulls (MH) grupā. Esmu drošs, ka šī grupa būs augoša,” tā Romans.

“GoRR ir augoša regate. Ik gadu kļūstam prasīgāki gan pret sevi, gan burātājiem. Bez ikgadēji ierastā starptautiskā tiesnešu sastāva, pirmo reizi esam uzrunājuši arī starptautisko ORC sistēmas inspektoru Matteo Zuppini no Spānijas, kas regatē nodrošina galvenā tehniskā tiesneša pienākumus,” skaidro regates līdzorganizatore un sacensību sekretāre Kristīne Kanska.

Pēc sacensību svinīgās atklāšanas Zuppini atklāja pirmos regates iespaidus: “Tik draudzīgu atmosfēru pirmajās dienās nebiju gaidījis. Ir patiess prieks redzēt, ka burātāji izmanto iespēju un izbauda laiku krastā. Manuprāt, šai regatei ir liels potenciāls turpināt attīstīties. Jau tagad redzams, ka dalībnieku skaits pieaug, pulcējot arī lielāku komandu skaitu tieši modernajās ORC grupās.” Sarunā GoRR tehniskās komitejas vadītājs izceļ arī regates daudzveidīgumu – “te ir gan kruīza burāšanas cienītāji, gan augsta līmeņa sportisti.”

Līdz sacensību noslēgumam 30. jūnijā saglabājas intriga, kuras burātāju komandas šogad nokļūs uz uzvaras pjedestāla. Tradicionāli regatē tiks izcīnīts arī Livonijas kauss. Kā jau citus gadus, arī šajā norises gadā sacensību dalībnieku vidū ir burātāji, kuru vārdi ir zināmi ne vien Eiropā, bet arī pasaulē. Tieši tas zēģelētāju notikumu padara pievilcīgu Baltijas valstu sportistiem – mēroties spēkiem ar kaimiņvalstu labākajām komandām.

Šobrīd aizrit pirmais SIGNET BANK sacensību posms. Regatei reālā laikā var sekot līdzi oficiālajā mājas lapā www.gorr.lv, izmantojot Kwindoo GPS izsekošanas sistēmu. Šovakar Ventspils jahtu ostā notiks arī pirmā posma uzvarētāju apbalvošana. Tikmēr rīt sacensību flote uzsāks otro SPORTLAND posmu, kad burātāji mēros teju 70 jūras jūdzes (129 kilometrus) distanci Baltijas jūrā no Ventspils, apkārt Kolkas ragam un finišēs Rīgas līcī - Rojā. Dalībnieki uzkavēsies Rojā arī nākošajā dienā, kad  trešdien, 28. jūnijā, tiks aizvadītas jahtu sacensības piekrastē. Interesentiem tās būs vērojamas no Rojas moliem [mediji aicināti sazināties ar organizatoriem, lai vērotu sacensības uz ūdens]. Pēc piekrastes sacensībām notiks SPORTLAND un Rojas posma apbalvošana un saviesīgs vakars burātājiem.

29. jūnija rītā GoRR sacensību flote dosies aptuveni 50 jūras jūdžu (92 kilometru) garā distancē no Rojas uz Kuresāri, Sāmsalā, kas ir ceturtais LAIVU LIETAS posms. Pēc finišēšanas Igaunijas salā nākošajā dienā 30. jūnijā paredzēts piektais piekrastes posms - apkārt Abrukas salai. Pēc tā notiks svinīga abu posmu apbalvošana un aptuveni pulksten 18.00 sākies regates uzvarētāju godināšana.

Uz goda pjedestāliem sacensību noslēgumā kāps katras grupas GoRR 2023. gada uzvarētāji un Latvijas jūras burāšanas čempioni. Tāpat ORC grupu komandām tiks pasniegts Livonijas kauss. Livonijas kausu izcīna ātrākās laivas visā flotē, kuras piecos posmos distancē pavadījušas visīsāko laiku pēc fakta. Angliski to apzīmē first boat home jeb laiva, kura pirmā šķērso finiša līniju.

GoRR ir ikgadēja lielākā starptautiskā regate Latvijā, kas ierasti aizrit nedēļas garumā pēc Jāņiem. Sacensībās piedalās komandas no Baltijas jūras reģiona, aktīvāk piedaloties tieši Baltijas valstu komandām. Sacensības notiek jau septīto gadu, to laikā tiek noskaidroti Latvijas jūras burāšanas čempioni un tiek izcīnīts Livonijas kauss, kas simbolizē Latvijas jūras burāšanas tradīciju atdzimšanu. Regati organizē Latvijas Jūras burāšanas asociācija sadarbībā ar Latvijas Zēģelētāju savienību un Igaunijas partneriem - Saaremaa Merispordi Selts. Regates viesošanās Ventspilī tiek īstenota sadarbībā ar Ventspils brīvostu.

REGATES PROGRAMMA

VENTSPILS

27. jūnijs

Piekrastes brauciens Ventspils – Roja

ROJA

28. jūnijs

Piekrastes brauciens Roja - Roja un olimpiskā pievēja / pavēja distance

Saviesīgs pasākums regates dalībniekiem

29. jūnijs

Piekrastes brauciens Roja - Kuresāre

KURESĀRE

30. jūnijs

Piekrastes brauciens apkārt Abrukas salai

Apbalvošana un regates slēgšana

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.82883382sec.