Latvijas Arhitektūras muzejā atklās Igaunijas Dizaina izstādi

3. oktobrī plkst. 17.00 Latvijas Arhitektūras muzejā tiks atklāta Igaunijas Dizaina gada ceļojoša mūsdienu dizaina izstāde ABCDesign.

 

Ja padomju laikos pelēko dzīves telpu izdevās izpušķot ar kādu „dizaina” izstrādājumu (piemēram, lampu), izcelsme tam ļoti bieži bija igauniska. Kamēr latviešu dizains PSRS ekonomisko teritoriju ieguva ar tehniskiem ražojumiem – radioaparātiem, kafijas dzirnaviņām, mopēdiem un mokikiem, „stila” līderi bija igauņi (kuri, piemēram, izdeva vienīgo interjera žurnālu Padomju Savienībā).

 

Šodien pārskats par „rietumu kultūras” aktuālajām norisēm vietējā informācijas telpā ir pilnīgāks par ziņām, ko dara vistuvākie kaimiņi. Kaut pašvērtējumam salīdzinošā analīze nenāk par skādi – vēsture mūsu starta pozīcijas ir nolikusi uz viena pakāpiena.

 

Dizaina promocijas nolūkos igauņi ir spējuši noorganizēt Dizaina gadu (2006-07), kurš šķērsgriezumā rāda klīnisko dizaina ainu igauņu zemē (projektu iniciēja Igaunijas Mākslas akadēmijas Dizaina inovāciju centrs). Viens no veicināšanas pasākumiem ir Dizaina gada ietvaros sarīkotā ceļojošā izstāde „Dizaina vizīte” ABCDesign, kuratore Kai Lobjakas, Igaunijas Lietišķās mākslas un dizaina muzejs; izstādi atbalsta Igaunijas Uzņēmumu fonds, Igaunijas Kultūras fonds, Igaunijas Mākslas akadēmija). Ar pirmo pieturvietu Latvijas Arhitektūras muzejā izstāde uzsāk starptautisko tūri, kas, atzīmējot Igaunijas Republikas 90. neatkarības gadu jubileju 2008. gadā turpināsies citās valstīs. Ekspozīciju veido mobili informācijas stendi, lūkojot preparēt un kaut daļēji atsegt Igaunijas dizaina situāciju: ieskatīties vēsturē un testēt mūsdienu izpausmes, aplūkojot dizaineru un ražotāju sadarbību tāpat kā industrijas nosacījumu nepostītas idejas.

 

Dizaina gads igauņiem ir pieturvieta aptuveni 10 gadu centieniem dizaina laukā. Kāds ir igauņu dizaina šībrīža sausais atlikums? Veiksmīgi mēbeļu zīmoli (T&T Mang u. c.), sekmīgi darbojas biroja mēbeļu uzņēmumi (Standard, Thulema), mēbeļu jomā rosās dizaina „disidenti” ar alternatīviem projektiem (ClassXFurniture u. c.), gaismas objektu tradīcijas nav pazaudētas (brends 4ROOM ir pārstāvēts arī Latvijā), plastikāta apstrādes tehnoloģijas, attīstot ergonomiku un dizainu, ļauj konkurēt medicīnas, higiēnas un sporta aprīkojuma jomā, viena no vecākajām igauņu apģērbu fabrikām Baltika, pateicoties veiksmīgai stratēģijai, ir pārvērsta par populāro zīmolu Monton, kam seko CHR un Baltman. Vai mums ir, ko celt svaru kausā?

 

Izstāde, kas tiek rīkota Latvijas Dizaina dienu ietvaros, būs atvērta līdz 21. oktobrim. Ieeja – bezmaksas.

 

Muzeja darbalaiks: P. 9.00-18.00; O.,T.,C. 9.00-17.00; Pt. 9.00-16.00, S.,Sv. - slēgts.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
ÖÖD brīvdienu spoguļmāju noma Estravel Latvia
Visa Igaunija // Spoguļmāju noma līdz 30.09. // Pieprasījums ir ļoti liels - pasteidzieties rezervēt! | Skatīt vairāk
no 176 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 26.05.2024 Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
Brauc ar klasi Alūksni! Alūksnes TIC
Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem! | Skatīt vairāk
no 3.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 25.05.2024 “ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē TAKA
Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.65384793sec.