Lieldienas svin lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju

Saskaņā ar mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras „TNS Latvia” šī gada marta sākumā veiktā pētījuma datiem, absolūtais vairākums Latvijas iedzīvotāju (90%) vecumā no 15 līdz 74 gadiem plāno svinēt Lieldienas.

Lieldienu svinēšana – nemainīga vērtība gadu no gada

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, Lieldienu svinēšana ir ļoti aktuāla un tikai 10% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem norādījuši, ka Lieldienas nesvinēs.

Skatoties sīkāk pēc demogrāfiskajiem rādītājiem, jāteic, ka visaktīvākie Lieldienu svinētāji dzīvo Latgalē, kur Lieldienas plāno svinēt 98% no visiem aptaujātajiem. Savukārt Rīgā un Kurzemē Lieldienas svin retāk – attiecīgi 85% un 86%.

Lieldienas – vai baznīcas svētki?

Tikai nedaudz vairāk nekā trešā daļa (35%) Latvijas iedzīvotāji Lieldienās plāno apmeklēt dievkalpojumus. Tāpat 23% no aptaujātajiem plāno apmeklēt dažādus tradicionālos Lieldienu pasākumus.

Populārākās Lieldienu aktivitātes ir radu un draugu apmeklēšana (64%), atpūta (50%) un Lieldienu svinēšana atbilstoši tradīcijām (48%). Var redzēt, ka nav notikušas krasas izmaiņas, salīdzinot ar pagājušā gada aptaujas rezultātiem, attiecībā uz populārākajiem Lieldienu pavadīšanas veidiem.

„TNS Latvia” iekšējo projektu vadītāja Dace Zolberga norāda, ka sievietes biežāk nekā vīrieši plāno Lieldienās apmeklēt dievkalpojumu. 42% no aptaujātajām sievietēm ir norādījušas, ka plāno Lieldienās doties uz baznīcu, taču tikai 26% no aptaujātajiem vīriešiem gatavojas apmeklēt Lieldienu dievkalpojumu. Tāpat arī cittautieši ievērojami biežāk nekā latvieši plāno doties uz dievkalpojumu – attiecīgi 43% cittautieši un 29% latviešu dosies Lieldienās uz baznīcu.

Latvijas iedzīvotāji Lieldienās krāso olas, rīko olu kaujas, šūpojas

Līdzīgi kā pagājušajā gadā, populārākā Lieldienu svinēšanas tradīcija ir olu krāsošana. Tā norādījuši absolūtais vairākums (91%) Latvijas iedzīvotāju vecuma grupā no 15 līdz 74 gadiem. Retāk tiek rīkotas olu kaujas (71%), tāpat iecienīta nodarbošanās Lieldienās ir šūpošanās (38%).

Jāteic, ka ir vērojamas Lieldienu tradīciju atšķirības latviešu un cittautiešu vidū, Lieldienās šūpojas 16% cittautiešu un 55% no aptaujātajiem latviešiem vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Lieldienu svinēšanas tradīciju atšķirības ir vērojamas arī dažādos Latvijas novados dzīvojošajiem. Kurzemnieku vidū salīdzinoši populārāka ir olu slēpšana (32%), Pierīgā biežāk tiek rīkotas olu ripināšanas sacensības (42%), savukārt vidzemnieki ir lieli šūpošanās piekritēji (62%).

Par aptauju

Mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūra TNS Latvia aptauju veica laikā no 2008.gada 5. marta līdz 11.martam, visā Latvijā aptaujājot 500 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 22.05.2024 Muzeju nakts Liepājā Liepājas reģiona TIB
Sestdien, 18. maijā, Liepājā starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” programmā paredzēti vairāki muzikāli priekšnesumi. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.05.2024 - 23.05.2024 Terases atklāšanas ballīte ar Olgu Rajecku Hercogs Mārupe
Ierašanās no plkst. 18:30, vakariņu sākums plkst.19.00. Cena no personas 65,00 Eur, iekļaujot bagātīgas vakariņas. Vairāk info www.hercogi.lv | Skatīt vairāk
65 EUR
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk
Nostalgy SĀKAS GRILĒŠANAS SEZONA! Tukuma TIC
Lapmežciemā kafejnīcā "Nostalgy" maijā sākas grilešanas sezona. Brauc ciemos! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54302907sec.