Lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju patīk 1.aprīļa izjokošanas

Kā rāda mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras TNS Latvia 2008.gada martā veiktais pētījums, četrām piektdaļām Latvijas iedzīvotāju (84%) vecumā no 15 līdz 74 gadiem patīk 1.aprīļa izjokošanas - gan kādu izjokojot, gan arī tad, ja paši tiek izjokoti.

Ievērojami lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju attieksme pret 1.aprīli jeb Joku dienu ir pozitīva. 49% no aptaujātajiem šī diena sevišķi patīk, ja izdodas kādu izjokot. TNS Latvia iekšējo projektu vadītāja Dace Zolberga norāda, ka priecē tas, ka mākam pasmieties ne tikai par citiem, bet arī par sevi, jo35% iedzīvotāji pret izjokošanu attiecas pozitīvi arī tad, ja citi izjoko.

Taču desmitajai daļai Latvijas iedzīvotāju 1.aprīlis – izjokošanas diena - nepatīk, jo tā sabojā garastāvokli. Savukārt 6% aptaujāto joki nepatīk vispār, tāpēc arī attieksme pret izjokošanu ir negatīva.

Skatoties pēc demogrāfijas rādītājiem, var redzēt, ka 1.aprīļa izjokošana sevišķi patīk tādu sociāli demogrāfisko grupu pārstāvjiem, kā studentiem, bezdarbniekiem, neprecētajiem respondentiem, respondentiem, kas dzīvo 4 un vairāk cilvēku ģimenē, tāpat arī vidzemniekiem un kurzemniekiem.

Savukārt, salīdzinot ar iepriekšējo gadu pētījumu rezultātiem, redzams, ka nav notikušas būtiskas izmaiņas Latvijas iedzīvotāju attieksmē pret 1.aprīļa izjokošanu.

Vairāk nekā pusei Latvijas iedzīvotāju 1.aprīlī (joku dienā) viens no uzdevumiem ir kādu izjokot (55%), mazliet vairāk nekā desmitajai daļai - izvairīties no izjokošanas (13%). Savukārt 28% aptaujāto norādījuši, ka šajā dienā viņiem nav nekādā īpaša uzdevuma.

Arī 1.aprīļa izjokošanā līdzīgi kā citos svētkos var novērot etniskās atšķirības. Latvieši biežāk nekā cittautieši par Joku dienas uzdevumu sev izvirza izjokot kādu, savukārt cittautiešiem ievērojami biežāk šajā dienā nav nekāda īpaša uzdevuma.

Ja salīdzina ar iepriekšējā gada rezultātiem, tad var redzēt, ka nedaudz ir pieaudzis to Latvijas iedzīvotāju skaits, kas par savu 1.aprīļa uzdevumu ir izvirzījuši izjokot kādu citu. Bet samazinājies to cilvēku skaits, kam 1.aprīlī nav nekāda uzdevuma. Attiecīgi 2007.gadā 46% no aptaujātajiem 1.aprīlī vēlējās kādu izjokot, bet 39% no aptaujātajiem nebija nekāda īpaša uzdevuma.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.05.2024 - 16.05.2024 Sestdien Sama modināšanas svētki Aizkraukles novada TIC
Apmeklētājus īpaši piesaistīs viduslaiku un Kokneses biedrību organizētās aktivitātes, gadatirgus, koncerti un darbnīcas kurās darboties būs | Skatīt vairāk
Latvija
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Terases atklāšanas ballīte ar Olgu Rajecku Hercogs Mārupe
Ierašanās no plkst. 18:30, vakariņu sākums plkst.19.00. Cena no personas 65,00 Eur, iekļaujot bagātīgas vakariņas. Vairāk info www.hercogi.lv | Skatīt vairāk
65 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 16.05.2024 Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44690204sec.