Ar "19. gadsimta portrets Latvijā" sāksies Rundāles pils dzimšanas dienas svinības

Sestdien, 24. maijā pulksten 13.30 ar starptautiskas izstādes „19. gadsimta portrets Latvijā” atklāšanu sāksies Rundāles pils dzimšanas dienas svinības. Minētā portretu izstāde iekārtota no Latvijas un ārvalstu muzeju, bibliotēku, arhīvu un baznīcu krājumiem, kā arī no vairākām privātkolekcijām.

Vēlāk, pulksten 15 notiks atjaunotās Kurzemes hercoga ģērbistabas atklāšana. Kuras restaurācija sākta pagājušā gadsimta 80. gados un turpināta pēdējos četros gados ar mecenāta Borisa Tetereva atbalstu.

Pils jubilejā pulksten 15.45 apmeklētājiem durvis vērs vēl viena starptautiska izstāde – „Kur reiz bija mana rezidence, kur es biju valdniece...”. Izstāde veltīta Kurzemes hercogienes Dorotejas dzīvei un to sagatavojis Posteršteinas pils muzejs Vācijā.

Rundāles pils dzimšanas dienas svinības kulmināciju sasniegs pulksten 16.30, kad notiks ar Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstu rekonstruētās strūklakas un baseinu atklāšana pils dārzā. Arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli izstrādātajā Rundāles pils ansambļa situācijas plānā pie pils dienvidu fasādes attēloti trīs baseini ar strūklakām. Hercoga laikā baseinus izbūvēja, bet strūklakas neierīkoja, kas, iespējams, bija saistīts ar ūdens apgādes sistēmas izbūvi, kāda būtu bijusi nepieciešama Zemgales līdzenumā.

Tagad baseini atjaunoti atbilstoši Rastrelli plānam, apmales izkaltas no Sāremā salas dolomīta, bet plakanais dibens izlikts no divkrāsu slīpēta Itālijas granīta plāksnēm. Strūklakas atklāšana notiks Kurzemes princim Ernstam Johanam Bīronam klātesot, kuram būs iespēja realizēt sava attālā senča Kurzemes hercoga Ernsta Johana Bīrona ieceri un atdzīvināt Rundāles pils strūklaku.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.05.2024 - 20.05.2024 🇬🇷 KRĒTA tikai no 243 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskas košas dabas ainavas, saules pielietas pludmales, daudzveidīga virtuve un nesteidzīgs dzīvesstils. Izbaudiet vasaras brīvdienu pilnību | Skatīt vairāk
no 243 EUR
“ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē TAKA
Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko! | Skatīt vairāk
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
🇹🇷 𝐓𝐔𝐑𝐂𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Izdevīgākie ceļojumu piedāvājumi un labākās cenas atpūtai Turcijā. Sāc plānot savu sapņu ceļojumu uz Turciju un veic rezervāciju jau šodien! | Skatīt vairāk
no 305.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.868788sec.