Izdod grāmatas par Latgales tautas daiļamatniecības tradīcijām Vārkavā

2008. gada 31.jūlijā plkst.14.00 XXIV Vispārējo latviešu Dziesmu un XIV Deju svētku tautas lietišķās mākslas izstādes "Es vidū" ekspozīcijas pēdējā dienā notiks divu latviešu tautas lietišķās mākslas tradīcijām veltītu grāmatu atvēršanas svētki. Klajā nāks Ainas Alsupes veidotā "Audumi Latgalē 20. gadsimtā" un Aijas Jansones rakstītā "Dzīvā cimdu un zeķu adīšanas tradīcija Vārkavā".

V/a " Tautas mākslas centrs" izdotajā grāmatā "Audumi Latgalē 20.gadsimtā" ikviens interesents var iepazīt galvenokārt Daugavpils, Ludzas, Rēzeknes puses audumus, izzināt to darināšanas vēsturi, iepazīt aušanas paņēmienus, uzzināt kaut ko vairāk par aušanas rīkiem un iekārtām – statīviem, šķēršiem, veltņiem, šķietiem, sistavām, nītīm, paminām, svirām, riekumu, skaliem, lumstiem, platumturiem, starpniekiem.

Autore Aina Alsupe uzsver, ka amatniecības leksika latviešu valodā ir "veidojusies ļoti ilgā laikā un glabā ziņas par aušanas vēsturi, atklājot attīstības procesa pakāpenību un savdabību, to skaitā arī bagātu izziņas materiālu par tautu savstarpējiem kultūras sakariem". Grāmatā minētie fakti iegūti no latviešu, krievu, baltkrievu, poļu un lietuviešu teicējām, bet no rakstītajiem avotiem dati ņemti no latviešu, krievu un baltkrievu valodā atrastajiem avotiem, izmantoti arī publicējumi no vācu, poļu, lietuviešu valodām.

Savukārt "Dzīvā cimdu un zeķu adīšanas tradīcija Vārkavā" sniedz krāšņu cimdu un zeķu paraugu albumu, vienlaikus stāstot par arheoloģijas ziņām, par cimdu un zeķu adīšanas tradīcijām. Tāpat var uzzināt, ar ko atšķiras Vārkavā darinātie un nēsātie darba cimdi, svētdienas un godu, kā arī ceremoniju un dāvinājumam domātie cimdi.

Atvēršanas svētkus rīko V/a "Tautas mākslas centrs" un grāmatu apgāds "Zinātne", ikviens aicināts tos apmeklēt Rīgā, Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā Rīgā, Uzvaras bulvārī 2/4.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.05.2024 - 19.05.2024 Muzeju nakts Naukšēnos Valmieras novada Tūrisma pārvalde
18.maijā no plkst.19.00- 01.00 aicinām uz muzeju nakti Naukšēnu Cilvēkmuzejā, iepazīstot muzeju citā gaisotnē! | Skatīt vairāk
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 24.05.2024 SINAGOGAS STĀSTI. ZUDUSĪ EBREJU KOPIENA VA Talsu novada TIC
Maija mēnesī Valdemārpils Tūrisma informācijas centrs turpina sarunu ciklu ČALOT 25.maijā aicinot ciemos Žaņa Lipkes memoriāla direktori Lolita | Skatīt vairāk
Brauc ar klasi Alūksni! Alūksnes TIC
Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem! | Skatīt vairāk
no 3.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.20473003sec.