Sējas novadā veido Pirts muzeju

Latvijā tiek veidots un attīstīts pirmais "Pirts muzejs", kurš atrodas Sējas novadā. Muzeja mērķis ir popularizēt pirts kultūru Latvijā, parādīt, cik daudzveidīga un interesanta ir latviešu pirts. Projekta idejas autors Teodors Karlsons uzskata, ka pirts lietas nepamatoti atstātas novārtā un jāiegulda darbs, lai atjaunotu pirts nozīmīgumu.

Pirmais "Pirts muzejs" Sējas novadā stiepjas gar Murjāņu – Saulkrastu ceļu. Ar tā attīstību un izveidi nodarbojas pirts mīļotāju grupa ar "Pirts muzeja" idejas autoru Teodoru Karlsonu priekšgalā. T.Karlsons ir pirts cienītājs jau kopš agras bērnības, kura dzīve arī pašlaik ir cieši saistīta ar pirtīm - viņš ir "Harvia" rūpnīcas (viens no lielākajiem pirts krāšņu ražotājiem pasaulē) pārstāvis Latvijā. Uzskatīdami, ka Latvijā ar pirti saistītās tradīcijas un rituāli ir atstāti novārtā, T.Karlsons kopā ar domubiedriem sāka darboties, atrodot piemērotu vietu Pirts muzeja vajadzībām un uzsākot teritorijas sakopšanu.

"Ir paveiktas daudzas nozīmīgas lietas - liels darbs ieguldīts teritorijas sakārtošanā. Ir savests kārtībā ceļš, stāvvietas, izrakts dīķis, noplanēta teritorija, ierīkota elektrības padeve," stāsta T.Karlsons.

"Pašreiz "Pirts muzejā" jau apskatāma labi saglabājusies un lietošanas kārtībā esoša 20. gadsimta sākuma pirts, kuru pavisam drīz plānojam piedāvāt apmeklētājiem pirts tradīciju izbaudīšanai. Uzbūvēta vēl viena pirtiņa, kas gan vēl nedarbojas, bet ar laiku plānots, ka arī tā būs kurināma un izmantojama," turpina T.Karlsons. "Pirts muzeja" idejas autors atklāj, ka domu par pirts lietu muzeju smēlies Somijā, redzot tādu muzeju tur.

Lai saistoši parādītu pirts nozīmi latviešu vēsturē, Pirts muzejs izveidojis "Fondu pirts muzejam", kas nodarbosies ar īpaša pirts muzeja izveidi un uzturēšanu. Fonds pirts muzejam iecerējis veikt finanšu līdzekļu piesaisti muzeja izveidei un vēlāk arī attīstībai, piesaistot organizāciju un privātpersonu ziedojumus gan naudas, gan kādā citā izpausmē. Lai pilnveidotu "Pirts muzeja" objektu klāstu, organizatori aicina atsaukties pirtsmīļus, kuriem ir saglabājušies kādi interesanti, vēsturiski fakti par pirtīm, pirts risinājumi, pirts piederumu un tml., zvanot pa tālr.: 29459358.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
5* atpūta Antālijas kūrortos Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri un 7 naktis 5* viesnīcā, viss iekļauts ēdināšanas programma // Akcija līdz 04.06. | Skatīt vairāk
no 435 EUR
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.05.2024 - 23.05.2024 🇹🇷 𝐓𝐔𝐑𝐂𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Izdevīgākie ceļojumu piedāvājumi un labākās cenas atpūtai Turcijā. Sāc plānot savu sapņu ceļojumu uz Turciju un veic rezervāciju jau šodien! | Skatīt vairāk
no 305.00 EUR
"Ragakrasts" holiday houses in Mersrags Tukuma TIC
Well-furnished cottages near the sea with fireplace, sauna in Mersrags. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67471123sec.