"Baltajā flīģelī" koncertēs čehu pianists Pāvels Kašpars

Sestdien, 7.februārī, plkst. 18.00 ar vienīgo solokoncertu Latvijā Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis“ viesosies pasaulē pazīstamais čehu pianists Pāvels Kašpars. Koncerta programmā ietverti Volfganga Amadeja Mocarta, Frederika Šopēna, Džordža Geršvina un čehu komponista Bohuslava Martinū skaņdarbi. Martinū polku cikls ( 6.polkas), ko Siguldā atskaņos Kašpars, pirmo reizi pilnībā tika atskaņotas šī gada janvārī Prāgā. Pāvels Kašpars ir čehu komponista Martinū mūzikas popularizētājs pasaulē.

Pāvels Kašpars klavieres sācis spēlēt sešu gadu vecumā. Mācījies Bratislavas mūzikas akadēmijā pie profesora Rūdolfa Macudžinska un Prāgas mūzikas akadēmijā pie profesora Františeka Rauča. 1983. gadā pārcēlies uz Minheni (Vācijā) un turpinājis mācības pie profesora Ludviga Hofmaņa, 1989.gadā iegūstot maģistra grādu.

Kašpars ir augstu novērtēts gan kā solists, gan kā kamermūziķis visā Eiropā, bieži muzicē arī ASV un Kanādā. Ilgstoša un veiksmīga sadarbība Kašparam izveidojusies ar Prazak Quartet, ar kuru kopā atskaņots čehu komponista Otomāra Kveča klavieru kvinteta pasaules pirmatskaņojums 1998. gadā. 2002.gadā pianists ieskaņojis pirmo albumu no triju albumu cikla, kuri ietver čehu komponista Bohuslava Martinū (1890-1950) klaviermūziku. 2004. gadā ierakstīts otrais Martinū mūzikas albums, bet trešais tiek gatavots izdošanai.

Kašpars aktīvi muzicē kopā ar Prāgas simfonisko orķestri, Brno filharmonijas, Bohuslava Martinū Filharmonijas un Janačeka Filharmonijas orķestriem.

Līdzās solo koncertiem Čehijā, Itālijā, Vācijā, Austrijā 2008. gadā Kašpars uzstājies arī Baltijas valstīs – Viļņā koncertēdams kopā ar Lietuvas simfonisko orķestri.

Tikai 2000. gadā tapuši pieejami jauni materiāli, kuros parādās precīzāks Bohuslava Martinū skaņdarbu - polku cikla apraksts. Tas parādās arī Halbreiha kataloga jaunajā izdevumā (B. Martinů, Werkverzeichnis und Biographie, 2007) ar nosaukumu 6 Polkas Nr. H. 101. Polkas H. 101 ir pirmie komponista mēģinājumi radīt stilizētu deju ciklu. Jāpiebilst, ka pie stilizētajiem klavieru skaņdarbiem pieder arī viņa nozīmīgākie un populārākie darbi – Trīs čehu dejas, cikls Borovā, 1945. gada Etīdes un polkas.

Čehu pianista Pāvela Kašpara koncerts Siguldā skanēs cikla „Pasaules pianisti Baltajā flīģelī“ ietvaros. Nākamais šī cikla koncerts paredzēts 2009. gada maijā, kad Siguldā uzstāsies Armands Ābols (Čīle).

Biļetes ir nopērkamas koncertzāles “Baltais flīģelis” kasē: Darba dienās 11.00 – 18.30, kases tālrunis 67974787, e-pasts baltais.fligelis@gmail.com, www.sigulda.lv, "Biļešu Paradīze" tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.04.2024 - 03.05.2024 Gardēžu vakariņas Valmieras novada Tūrisma pārvalde
2.maijā plkst.19.00 Valmiermuižas alus virtuvē gardēžu vakariņas “Alus garšu precināšana” kopā ar viesšefpavāru Dzintaru Kristovski un Aigaru | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.83300185sec.