Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā būs aplūkojama Taivānas māksla

No š. g. 10. jūnija līdz 5. jūlijam Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) būs apskatāmi Taivānas mākslas darbi. Taipejas misijas Latvijā sagatavotajā izstādē „Māksla Taivānā: no klasikas līdz mūsdienām” varēs aplūkot 16 tradicionālo tintes zīmējumu augstvērtīgas reprodukcijas un 25 mūsdienu Taivānas mākslinieku radītās gleznas. Tā kā 2009. gads ķīniešu mitoloģijā ir Vērša gads, izstādīti tiks arī 6 estampi, veltīti šai astroloģiskajai zīmei. 10 citi estampi saturiski ir veltījumi citiem ķīniešu veiksmes simboliem.

Tradicionālos tintes zīmējumus Taivānā parasti izpilda uz zīda vai papīra. LNVM izstādē eksponēto tintes zīmējumu reprodukciju oriģināli atrodas Nacionālajā pils muzejā Taipejā - Ķīnas Republikas (Taivānas) Nacionālajā muzejā, kas slavens ar to, ka tam pieder viena no izcilākajām un bagātākajām Ķīnas tradicionālās kultūras kolekcijām pasaulē. Mūsdienu Taivānas mākslinieku darbu oriģināli atrodas Nacionālajā Taivānas muzeja kolekcijā. Šis muzejs ir arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja sadraudzības partneris. Mākslinieki, kuru darbus būs iespēja aplūkot Rīgā, ir labi zināmi vārdi Taivānas mākslas pasaulē.
Savukārt tā dēvētie Jaungada estampi - tintes nospiedumu tehnikā radīti zīmējumi, kas, iemiesojot tautas gudrību un specifisko humoru, attēlo atnākošo Zodiaka dzīvnieku un citus simbolus, kas nes veiksmi un laimi jaunajā gadā - ir ļoti populāra un sena tradīcija gan Ķīnā, gan Taivānā. Tie ir svarīgi Jaungada sagaidīšanas svētku atribūti, ko ik mājā piekar uz durvīm vai citā redzamā vietā. Estampu radīšanas tehnika gadsimtiem ilgi palikusi nemainīga: mākslinieks uzskicē zīmējumu uz caurspīdīga papīra, tad kokgriezējs pēc dotā parauga iegriež zīmējuma aprises kokā, kuras pēc tam izmanto precīzu kontūru uzspiešanai uz papīra, visbeidzot mākslinieks nospiedumu izkrāso. Mūsdienās mēdz izmantot arī modernākas tehnikas, tomēr princips paliek nemainīgs.
Izstādē aplūkojamie mākslas darbi - Senās Ķīnas vai mūsdienu Taivānas ikdienas dzīves attēls, ekspresionistisks dabas tēlojums vai vienkārši laimi nesoši simboli tintes nospiedumu (estampu) formā, kas ieved krāsainajos un tēliem bagātajos Pavasara svētkos (tradicionālā ķīniešu Jaungada svinības) - ir ķīniešu dzīves redzējuma atspulgs.

„Lai kādu tematiku mākslinieki centušies aplūkot, lai kādas mākslas formas tie izvēlējušies savu emociju un ideju paušanai, māksla spēj nojaukt robežas un valodas barjeras. Zināms, ka latvieši ir tauta, kas mīl mākslu un dabu. Ceru, šajos darbos tie varēs rast ko interesantu un tuvu savām sirdīm.” saka Taipejas misijas Latvijas Republikā vadītājs David C.Y. Wang.
Taipejas misija Latvijā sadarbībā ar Latvijas Nacionālo vēstures muzeju jau agrāk īstenojusi šādas izstādes: 1998. gadā mākslas (koka un akmens skulptūru, ādas izstrādājumu, porcelāna, papīra, stikla u. c. mākslas darbu) izstāde, veltīta Tīģera gadam; 1999. gada augustā - Ķīnas ainavu zīmējumu izstāde, kuras laikā notika Taivānas ziedu kārtotāju performance ar tradicionāliem tējas dzeršanas rituāliem; 2000. gadā nogalē - Taivānas mākslinieka Lin Chih-hsin mākslas darbu izstāde.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Nometnes & sporta spēles Bauskas novadā Bauskas TIC
Plāno nometnes & sporta spēles Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.05.2024 - 18.05.2024 DZELTENAIS SKRĒJIENS | Engurē Tukuma TIC
Vai esi jau izplānojis, kā pavadīsi 18.maiju? Engurē tevi gaida aizraujošs skrējiens. Piesaki savu dalību līdz 14.05. un saņem personalizētu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44595695sec.