Visās Zemgalē un Vidzemē pārbaudītajās peldvietās ir atļauts peldēties

Peldvietu ūdens kvalitātes pārbaudes tika veiktas 32 Zemgales reģiona (Aizkraukles, Bauskas, Dobeles, Jelgavas un Jēkabpils rajonu) un 49 Vidzemes reģiona (Alūksnes, Cēsu, Gulbenes, Limbažu, Madonas, Valkas un Valmieras rajonu) monitoringā ietvertajās peldvietās, visās minētajās vietās ūdens kvalitāte ir laba un peldēties ir atļauts.

Nākamajā nedēļā Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) vides veselības speciālisti pārbaudīs ūdens kvalitāti peldvietās, kas atrodas Kurzemes reģionā un daļā Rīgas, kā arī Rīgas un Ogres rajonos. Šajā peldsezonā monitorings tiks veikts vienmērīgi visas peldsezonas laikā, katrā peldvietā paņemot piecus ūdens paraugus.

Dodoties peldēties ezeros un upēs, kuros peldūdens kontrole nenotiek, jāpievērš uzmanība tam, vai peldvietas tuvumā neatrodas objekti, kas var ietekmēt peldūdens kvalitāti (celtniecības objekti, notekūdens caurules, kanalizācijas akas, ganības, u.c.). Mikrobioloģisko piesārņojumu pamanīt, protams, nav iespējams un no tā attīrīt ūdenstilpi arī nav iespējams, bet ar fekālo piesārņojumu iekļuvušie mikroorganismi parasti nedēļas laikā aiziet bojā, jo tiem dabas ūdeņos nav piemērotu apstākļu izdzīvošanai. Svarīgāk ir likvidēt pastāvīgas neattīrītu vai slikti attīrītu notekūdeņu ieplūdes, kas ienes šo fekālo piesārņojumu. Peldvietu ūdens kvalitātes ilgtermiņa mērķis ir šādu peldvietu riska faktoru atklāšana un novēršana.

Jānovērtē arī tas, vai ūdens tilpnes reljefs nav bīstams. Ja ūdens vizuāli liekas netīrs un duļķains, ja tajā ir savairojušās lielā daudzumā mikroskopiskas aļģes (jo īpaši zilaļģes), ūdenim ir neraksturīga smaka vai krāsa, vai varavīkšņaina naftas produktu piesārņojuma veidota plēve, vai arī lielā ūdens platībā veidojas nedabiskas un ilgstoši noturīgas putas, tādā ūdenī peldēties nevajadzētu.

Atgādinām, ka kaut arī samazinātā, apjomā, tomēr arī šogad SVA turpina veikt peldvietu ūdens monitoringu, lai sniegtu iedzīvotājiem informāciju par atpūtai piemērotām peldvietām.

Tāpat aicinām iedzīvotājus iesaistīties peldvietu ūdens monitoringa veikšanā, lai noteiktu iedzīvotāju iecienītākās peldvietas Latvijā un savāktu informāciju par vides faktoriem, kas ietekmē šo peldvietu ūdens kvalitāti. Noskaidrojot populārākās peldvietas būs iespējams izvērtēt vai šobrīd monitorētās tiešām ir iedzīvotāju apmeklētākās vai varbūt nākamajā peldsezonā peldvietu sarakstu nepieciešams koriģēt un tajā iekļaut citas.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.05.2024 - 19.05.2024 Uz Muzeju nakti aicina Alūksne! Alūksnes TIC
“Eiropas Muzeju nakts” ietvaros Alūksne aicina apmeklēt muzejus un ekspozīcijas, kas būs atvērti līdz pat pusnaktij! Ieeja- bez maksas. | Skatīt vairāk
Latvija
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Terases atklāšanas ballīte ar Olgu Rajecku Hercogs Mārupe
Ierašanās no plkst. 18:30, vakariņu sākums plkst.19.00. Cena no personas 65,00 Eur, iekļaujot bagātīgas vakariņas. Vairāk info www.hercogi.lv | Skatīt vairāk
65 EUR
Nometnes & sporta spēles Bauskas novadā Bauskas TIC
Plāno nometnes & sporta spēles Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Grand Palace Hotel
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Daugavkrasti
,


SIXT Latvija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.70252895sec.