Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejam - 20

2009.gads ir īpaši nozīmīgs Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja dzīvē. Tieši pirms 20 gadiem – 1989.gada 6.jūlijā pūtēju orķestra „Rīga” mūzikas skaņu pavadīts muzejs vēra durvis saviem pirmajiem apmeklētājiem. Polijas restaurācijas firma „PKZ” laikā no 1985. līdz 1988.gadam veica arheoloģiskās izpētes un rekonstrukcijas darbus, pielāgojot unikālu celtni – Rīgas vissenāko saglabājušos akmens ēku – bijušā Zobenbrāļu ordeņa Sv.Jura baznīcu speciāli muzeja vajadzībām. Tas pagaidām arī ir vienīgais precedents Rīgā, kad kāda sena, vēsturiska ēka tiek pielāgota speciāli muzeja vajadzībām. Arī muzeja ēka šogad var atzīmēt veselas divas jubilejas – pirms 805 gadiem (1204.gadā) tika likti ēkas pamati un 1209.gadā oficiāli dokumentēti pirmie dievkalpojumi.

Izveidojot šo muzeju, tam tika uzticēta misija muzejiskiem līdzekļiem izglītot visplašāko sabiedrību par Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina vērtībām, atklāt tās pasaules kultūras vēstures un laikmetīgo procesu kontekstā no 19.gadsimta beigām līdz mūsdienām, aktualizēt un popularizēt dekoratīvās mākslas un dizaina mantojumu, veicinot šo nozaru tālāku attīstību.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs savas pastāvēšanas 20 gados ir izveidojies par nozīmīgu Latvijas kultūras institūciju. Tas ir apliecinājis savu dzīvotspēju, ir sasniedzis noteiktus kvantitatīvos un kvalitatīvos rādītājus. Apmeklētības ziņā muzejs līdzās lielākajiem mūsu valsts muzejiem ir 10 labāk apmeklēto muzeju skaitā. Muzeja bagātīgais mākslas darbu krājums, unikālā vēsturiskā ēka, kurā tas izvietots, mākslinieciski augstvērtīgās izstādes, aktīvā starptautiskā darbība un kvalificētie speciālisti ir bijuši muzeja dinamiskās attīstības pamats.

Tas ir kļuvis atpazīstams analogo muzeju grupā arī starptautiskajā kontekstā. Ir izveidojusies sadarbība ar daudziem ārvalstu muzejiem, nodibinājušies individuālie kontakti, kas ir veicinājuši izstāžu (Eiropas tekstilmākslas triennāles 2001, 2004, 2007, Skandināvu dizains, franču izcilā mākslinieka Žana Lirsā gobelēnu izstāde u.c.) un konferenču organizēšanu. Katru gadu muzejā tiek organizētas vairāk nekā 30 izstādes.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs ir Latvijā vienīgā latviešu profesionālās dekoratīvās mākslas krātuve, kura krājumā ir unikālas, vienreizējas tekstilijas, rotas lietas, metālmākslas un dekoratīvā koka, ādas un stikla mākslas darbi. Muzeja krājumā ir daudzveidīga keramikas kolekcija, kuras spožākās zvaigznes ir „Baltars” porcelāns, ko allaž augstu novērtē ārvalstu speciālisti.

Atzīmējot šo jubileju, muzejs piedāvā saviem skatītājiem bagātīgu mūsdienu dekoratīvās mākslas izstādi „Intīmais mākslā”, dodot iespējas visu dekoratīvās mākslas nozaru māksliniekiem parādīt savus daiļrades sasniegumus.

Muzeja priecīgo svētku noskaņu šoreiz aizēno samazinātais finansējums un darbinieku skaits, kas liek atlikušajiem darbiniekiem uzņemties papildus slodzi, lai nodrošinātu muzeja pamatfunkciju veikšanu.

Runājot par nākotnes iecerēm un attīstību, muzejs tomēr cer, ka, apvienojoties valsts un pašvaldību interesēm par kultūrvēsturiskā pieminekļa saglabātību un plašāku izmantošanu, varētu tikt realizēts sen lolots sapnis – muzeja renovācija, dodot iespējas atvērt vēl 2 izstāžu zāles, kas paplašinās krājuma pieejamību. Tūristu piesaistei tiks ierīkots skatu laukums muzeja bēniņu stāvā. Krājuma saglabātība tiks nodrošināta ar jaunu kolekciju glabātavu izbūvi. Atzīstami, ka ēku īpašnieks „Rīgas nami” ir ieguldījis līdzekļus rekonstrukcijas projekta izstrādē un ir gatavs veikt šo ieplānoto rekonstrukciju. Jācer, ka valsts spēs pieņemt pozitīvu lēmumu šī iesāktā rekonstrukcijas projekta īstenošanai.

Atzīmējot muzeja jubileju, pirmdien plkst.17.00 muzejā pulcēsies mākslinieki, muzeja draugi, sadarbības partneri un atbalstītāji.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Populārākais Itālijas pludmales kūrorts! Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 487 EUR
-100 € - Apvienoto Arābu Emirātu kūrorti Estravel Latvia
Līdz 31.05. - rezervējiet atpūtu 2024/2025 gada Ziemas sezonai AAE par lielisku cenu // Ietaupiet 100 € par rezervāciju | Skatīt vairāk
no 726 EUR
ÖÖD brīvdienu spoguļmāju noma Estravel Latvia
Visa Igaunija // Spoguļmāju noma līdz 30.09. // Pieprasījums ir ļoti liels - pasteidzieties rezervēt! | Skatīt vairāk
no 176 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.05.2024 - 25.05.2024 Siguldas pilsētas svētki Siguldas novada TIC
25. maijā aicinām uz “Radīts Siguldā” parādi, koncertiem, svētku restorānemi, svētku gājienu, kā arī papildus aktivitātēm Siguldā. Gaidīsim | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.03809595sec.