Valmiera- Tava brīvdienu pilsēta!

Laikā, kad populārāk kļuvis apceļot savu dzimto zemi, iepazīt savu novadu, kaimiņu pilsētu, Valmiera šajā gadā sevi pozicionē kā vieta, kur pavadīt nedēļas nogali. „Valmiera- Tava brīvdienu pilsēta”.

Valmiera un tās apkārtne piedāvā atpūtas iespējas gan ģimenēm, gan skolēnu un tūristu grupām.

(1) Viesošanos Valmierā var sākt ar Valmieras vēsturiskā centra un vecpilsētas iepazīšanu - Gaujas krastā Valterkalniņš, kas ir daļa no viduslaiku aizsardzības sistēmas, Livonijas ordeņa pilsdrupas, vecākā koka ēka Valmierā un otra senākā aptieka Latvijā, kas celta 1735. gadā.

(2) Valmieras vēsturi dažādos laikos var iepazīt Valmieras Novadpētniecības muzeja ekspozīcijā „Teic man, Gauja, Valmieras stāstu!”, kas sastāv no vairākām daļām. Vienā no muzeja kompleksa ēkām, Maršnera namā, skatāma ekspozīcijas daļa, kas vēsta par notikumiem un dzīvi pilsētā no vissenākajiem laikiem līdz viduslaikiem. Ar dažādu moderno tehnoloģiju un uzskates līdzekļu – vaska figūru, dzīvnieku mulāžu un plaša digitālā materiāla palīdzību var uzzināt par Valmieras kā attīstītas viduslaiku pilsētas vēsturi līdz 18.gadsimta beigām. Ekspozīcijas otra daļa skatāma muzeja Vecās aptiekas mājās. Turpat arī ekspozīcija „Lauku sēta”, kā arī Martas Alberingas pastāvīgā kolekcija.

Mākslas baudītāji muzeja izstāžu namā var aplūkot kādu no profesionālās mākslas izstādēm, kas mainās ik mēnesi. Šovasar, kad Valmieras Novadpētniecības muzejs atzīmē 50.gada dienu, izstāžu nama 2.stāvā aplūkojama īpaši sagatavota ekspozīcija „Ceļojums laikā”.

(3) Vēlākās vakara stundās vecpilsēta tiek izgaismota, radot romantisku atmosfēru, ko bagātināt var ar glāzi vīna vecpilsētas teritorijā esošajā restorānā „Rossini”. Veldze tveicīgā dienā būs Rātslaukuma strūklaka.

(4) Viens no Valmieras simboliem ir Svētā Sīmaņa baznīca. Celta 1283.g., pamatā saglabājusi savu viduslaiku izskatu. Baznīcā atrodas 15.–16.gs. ievērojamu pilsētnieku kapu plāksnes, ērģeles (1886.g.), kanceles un ērģeļu luktu gleznojumi (1730.g.). Lai skatītu Valmieru no putna lidojuma, var uzkāpt Sv. Sīmaņa baznīcas tornī. Baznīcas tornī izveidota izstāžu zāle.

(5) Rīgas un Cēsu ielas krustojumā interesenti var aplūkot Valmieras Viduslaiku pils nocietinājuma (15.gs.) jeb Rīgas vārtu drupas. Tās tika atklātas 2006.gadā, rekonstruējot pilsētas centru, un iestiklotas, lai vēsturiskā liecība būs redzama ikvienam. Turpat arī sienas gleznojums ar 15.gadsimta pilsētas nocietinājumu shēmu.

(6) Bet pie Valmieras veselības centra (Bastiona iela 24) skatāma vēl viena Valmieras vēstures liecība- Valmieras viduslaiku pilsētas ziemeļu aizsargmūra posms ar šaujamlūku un bruģēta senpilsētas iela, kas būvēts 16. gs. beigās - 17.gs. sākumā.

(7) Veldze pašā pilsētas centrā ir ne tikai Gaujas krasti un Atpūtas parks, bet arī pērn izveidotā Dzirnavu ezeriņa promenāde ar strūklaku, kas vējainā laikā atsvaidzina garāmgājējus, bruģi izveidotu labirintu un rotaļu laukumu mazākajiem un ne tikai, skulptūru „Saules pulkstenis” tiem, kas laiku pilsētā neskaita.

(8) Mērojot ceļu gar Dzirnavu ezeriņu var nonākt līdz Karātavu kalniņam. Senāk saukts par Runtiņkalnu. Viduslaikos - sapulču un tirgus vieta. Kopš 14. gadsimta vidus – karātavu kalns. 1919. g. 22. decembra rītā šeit tika nošauti un apbedīti 11 Valmieras komunāri, bet 1949. g. šeit tika atklāts (tēlnieks Jānis Zariņš) memoriālais ansamblis, kurš veltīts 11 varoņiem komjauniešiem.

(9) Vēl tālāk ceļš aizved līdz brīvdabas skulptūru dārzam, kas izveidots pie bijušās mācītājmuižas, dzīvojamā ēka celta 1786. g.

(10) Pilsētas centra skvērā starp pilsētas galeriju „Valleta” un Kultūras centru vietu radusi mākslinieka Andra Vārpas skulptūra „Gaismas strūklaka”, uzstādīta 2008. gadā. Īpaši iedvesmojoša diennakts tumšajā laikā, kad ap objektu notiek gaismas spēle.

(11) Mērojot ceļu pa Valmieras galveno, Rīgas ielu, skatam paveras un atpūtas brīdim noder Vecpuišu parks, kas tika ierīkots pēc dr.med. Georga Apiņa ierosinājuma. Parka ierīkošanai Apinis nodibināja "Septiņu vecpuišu biedrību’’. 1913.g. G.Apinis un pārējie septiņi līdzīpašnieki nopirka pilsētas vidū esošo "Lilijas dārzu". Paviljona ēka Vecpuišu parkā uzcelta 1914.g. Vecpuišu parku pilsētai pilnībā savā īpašumā izdevās iegūt tikai trīsdesmito gadu beigās. 1.Pasaules kara laikā paviljona zālē bija izveidota lazarete. Dažādos laikos Vecpuišu parku dēvēja par Kultūras parku, Komjauniešu un Vidus parku.

(12) Ievērības cienīga ir Sv. Radoņežas Sergija pareizticīgo baznīca, celta 1874.-1877.g., tās autors – pirmais akadēmiski izglītotais latviešu arhitekts Jānis Frīdrihs Baumanis (1834.–1891.). Baznīca celta no plēstiem pelēkajiem laukakmeņiem. Dzegas, ēku stūri un karnīzes veidotas no sarkaniem vietējā ražojuma ķieģeļiem. Pie baznīcas atrodas Mengdenu dzimtas kapliča (celta 1906.g.)

(13) Mākslas mīļotāji var iegriezties galerijā „Laipa”, kur varēs aplūkot ne tikai profesionālās mākslas darbus divās izstāžu zālēs, bet arī tos iegādāties. Mākslu baudīt Valmierā iespējams arī galerijā „Ledus pagrabs”, kas atrodas L. Paegles ielā 40 pie Valmieras Valsts ģimnāzijas.

(14) Valmierā visos laikos bijusi bagātīga kultūras dzīve. Vidzemē vienīgais profesionālais teātris, Valmieras drāmas teātris, piedāvā ne tikai dažāda žanra izrāžu apmeklējumu, bet arī ekskursijas teātra aizkulišu pasaulē, tikšanos ar iemīļotajiem aktieriem, iepirkšanos teātra salonā un iespēju nobaudīt kafiju īpašā gaisotnē. Par Valmieras zīmi kļuvuši ikgadējie Pilsētas svētki, kas katru gadu piedāvā daudzveidīgu un interesantu kultūras un atpūtas programmu. Savukārt Kultūras centra visa gada garumā nodrošina profesionālu un pat pasaules slavenu mākslinieku koncertus un sarīkojumus.

(15) Valmiera ir bagāta ar naktsmītnēm un ēdināšanas vietām. 0,5 km no pilsētas sirds pārnakšņot komfortablos un mājīgos numuriņos iespējams viesnīcā „Wolmar”, tur pieejams arī SPA komplekss. Savukārt viesnīcā „Naktsmājas” nakti pārlaist attālāk no pilsētas centra, klusā pilsētas rajonā pie „Vidzemes Olimpiskā centra”. Turpat arī viesnīca „Vidzeme”. Gaujas priežu mieram var ļauties jaunākajā nakts mītņu kompleksā- „Stadiona viesnīca”. Valmierā arī vairākas viesu mājas „Unce”, „Luca”, „Elēna”. Pieejamas vairākas hosteļa tipa naktsmītnes un brīvdienu dzīvokļi.

Maltīti iespējams ieturēt gan ātrās ēdināšanās iestādēs, gan kafejnīcās un restorānos. Nesen durvis pašā pilsētas centrā vēris bistro „Jauna saule”, kas īpaši piemērots lielām atpūtnieku grupām, jo spēj uzņemt un īsā laikā apkalpot lielu skaitu apmeklētājus. Vasarā Valmieras pilsētas dinamisko ritmu var izjust terasē ar skatu uz Rīgas ielu. Vēsturiskāku auru un atbilstošos laika apstākļos arī Dzirnavu ezeriņa dzestrumu iespējams izjust bistro „Bastions”. Remdēt izsalkumu iespējams mazākās kafejnīcās „Ieva”, „Elēna”, pilsētā pieejams ātrās ēdināšanās uzņēmums „Hesburger”. Maltīte nesteidzīgākiem gardēžiem Valmierā piedāvā kafejnīca „Ceturtais cēliens”, „Rātes vārti”, restorāns „Rossini”, „Agnese” u.c.

(16) Dienas noslēgumā iespējams pavadīt kādā no nakts klubiem „Multiklubs”, „Putniņi”, „Kāre”.

(17) Sportiskākās atpūtas cienītājiem sezonā noteikti der apmeklēt Vidzemes Olimpisko centru (www.voc.lv) , kur gandrīz visu gadu iespējams slidot vai būt par aculiecinieku SEB BBL basketbola līgas spēlēm, vai skatīt citu sportistu sniegumus laukumos.

(18) Valmierā un tās apkārtnē tiek piedāvāta izglītojoša atpūta arī skolēnu grupām vai kolektīviem. „Valmieras stikla šķiedra”, „Vekover”, „Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija”, „Valmiermuižas alus” u.c., iepriekš piesakoties uzņems interesentus pārsteigs ne tikai ar saistošu un interesantu stāstījumu, bet arī dos ieskatu dažādu procesu norisē ražošanā, pārstrādē u.c.

(19) Ziemā slēpošana, vasarā velotūristiem, nūjotājiem, laivotājiem labākais draugs būs aktīvās atpūtas centrs „Eži” (www.ezi.lv) un aktīvās atpūtas centrs „Baiļi” (www.baili.lv), kas piedāvās gan visu nepieciešamo inventāru, gan ieteiks labākos maršrutus.

(20) Lai, iespējams, vaigā ieraudzītu olimpisko čempionu, der apmeklēt BMX muzeju atpūtas centrā „Avoti” (www.avoti.lv). Bez muzeja un slavas zāles tur iespējams spēlēt tenisu, minigolfu, pieejam golfa skola un golfa laukums. Aktīvas nodarbes atpūtas komplekss piedāvā arī pašiem mazākajiem interesentiem.

(21) Viesošanos Valmieras pusē var apvienot ar apskates, atpūtas un izklaides objektu apmeklējumu Valmieras apkārtnē. Iepriekš piesakoties, iespējams apmeklēt saimniecības, kur audzē vīnogas, augļus, pieejami bioloģiskie produkti. Iespējamas zirgu izjādes, dabas takas u.c.

Par atpūtu Valmierā un Valmieras pusē vairāk lasiet www.valmiera.lv.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Māmiņai, sieviņai miļajai... Estravel Latvia
Lutinošais SPA piedāvājums - atpūta Siguldā // Pārsteidziet, ieprieciniet - uzdāviniet atpūtu // Dienas SPA | Skatīt vairāk
no 115 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.05.2024 - 14.05.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Tet Rally Latvia norisināsies no 18. līdz 21. jūlijam. Pasākums aptvers teritoriju no rallija pilsētas Liepājas līdz pat galvaspilsētai Rīgai. | Skatīt vairāk
🇹🇷 𝐓𝐔𝐑𝐂𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Izdevīgākie ceļojumu piedāvājumi un labākās cenas atpūtai Turcijā. Sāc plānot savu sapņu ceļojumu uz Turciju un veic rezervāciju jau šodien! | Skatīt vairāk
no 305.00 EUR
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Valmieras novada Tūrisma pārvalde
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.79529595sec.