Tuvojas Eiropas putnu vērošanas dienas EuroBirdwatch 2009

Šogad Latvijā acīgie putnu vērotāji reģistrējuši trīs jaunas putnu sugas – lopu gārni Bubulcus ibis, Kamčatkas kaiju Larus schistisagus un stepes ērgli Aquila nipalensis, palielinot Latvijā novēroto putnu sugu skaitu līdz 341 putnu sugai. Eiropas putnu vērošanas dienās 2009, kas notiks šā gada 3. un 4. oktobrī, Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju kļūt par putnu vērotāju, doties bezmaksas putnu vērošanas ekskursijās un ziņot par pamanītajiem putniem. Šajās dienās tiks arī atklāts CEMEX dāvināts putnu vērošanas tornis pie Kaņiera ezera un putnu vērošanas tornis Dvietes dabas parkā.

Lai atgādinātu par putnu ceļojumu, kas savieno ne tikai zemes, bet arī to iedzīvotājus, šogad putnu vērošanas dienas visā Eiropā notiek akcijas "Dzimuši, lai ceļotu" („Born to Travel”) zīmē. „Rudenī liela daļa Latvijas putnu pamet savas šķilšanās un ligzdošanas vietas un dodas ceļā uz Dienvideiropu vai Āfriku. Tālajam ceļam paaudžu gaitā putni ir pielāgojušies, bet cilvēka darbība tiem rada arvien jaunus šķēršļus. Šajās dienās, kad "skaitās" katra žubīte, mums visiem ir iespēja pamanīt putnus sev visapkārt, dalīties savos novērojumos ar citiem un aizdomāties, kā mēs visi kopā – no Ziemeļeiropas līdz Dienvidāfrikai – gājputnu ceļu varam padarīt vieglāku,” norāda LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

Eiropas putnu vērošanas dienu laikā LOB aicina ikvienu putnu draugu doties dabā, novērot putnus un par saviem novērojumiem ziņot LOB, tālr.: 67221580 un 29490026, e–pasts: putni@lob.lv.

Tiem, kas vēlas iepazīt putnus ornitologa pavadībā, 3. un 4. oktobrī būs iespēja doties vairāk nekā desmit CEMEX piedāvātās bezmaksas putnu vērošanas ekskursijās, kuras organizēs Latvijas Ornitoloģijas biedrība un Dabas aizsardzības pārvaldes īpaši aizsargājamo dabas teritoriju administrācijas – Gaujas nacionālais parks, Ķemeru nacionālais parks, Slīteres nacionālais parks, Teiču dabas rezervāts un Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāts.

Putnu vērošanas dienas 3. oktobrī ievadīs CEMEX dāvināta putnu vērošanas torņa atklāšana pie vienas no izcilākajām ūdensputnu vērošanas vietām Latvijā – Kaņiera ezera. Savukārt 4. oktobrī tiks atklāts Nīderlandes Karaliskās Putnu aizsardzības biedrības dāvinātais putnu vērošanas tornis Dvietes dabas parkā.

Eiropas putnu vērošanas dienas Latvijā notiks jau piecpadsmito reizi. Pērn Latvijā 12 bezmaksas putnu vērošanas ekskursijās piedalījās vairāk nekā 400 dalībnieku, un tika saņemti ziņojumi par 83 979 putniem no 152 sugām. Savukārt Eiropā putnu vērošanas dienās piedalījās 30 valstis ar vairāk nekā 50 tūkstošiem dalībnieku, kas ziņoja par vairāk nekā 2,5 miljoniem putnu un piedalījās ap 2900 putniem veltītos pasākumos.

Eiropas putnu vērošanas dienas organizē starptautiskā putnu aizsardzības organizāciju savienība BirdLife International. Latvijā kopš 1995. gada to pārstāv LOB – lielākā dabas aizsardzības sabiedriskā organizācija mūsu valstī. LOB apvieno gandrīz 800 biedru, un tās mērķis ir nodrošināt Latvijas putnu un to dzīvesvietu saglabāšanu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KUKUL ceptuve TUKUMĀ! Tukuma TIC
Meklē vietu, kur nobaudīt smalkmaizītes, bulciņas, maizīti, cepumiņus vai sāļās uzkodas kopā ar gardu, smaržīgu kafiju vai tēju? Kukul Elizabete | Skatīt vairāk
Latvija
Mūsdienu Latvijas garšas. Gardēžu pasākums Viesistaba
Visas vasaras garumā, katru trešdienu gardēžu pasākumi angļu valodā. Gatavo kopā ar šefpavāru Mūsdienu Latvijas garšas. Gan individuāliem viesiem, | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.05.2024 - 31.05.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Nometnes & sporta spēles Bauskas novadā Bauskas TIC
Plāno nometnes & sporta spēles Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Daugavkrasti
,


Nikos Travel
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Biznesa augstskola Turība
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.62649012sec.